BUZZ

Shower Boys: Η ταινία που πρόβαλε δασκάλα σε δημοτικό και απειλείται με μηνύσεις

Ποια είναι η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία από τη Σουηδία που θεωρήθηκε ακατάλληλη για την ηλικία των μαθητών, προκάλεσε διαμαρτυρίες γονέων και οδήγησε σε αγωγή εναντίον της εκπαιδευτικού.

Εδώ και ένα 24ωρο, κυκλοφορεί η είδηση ότι μία δασκάλα, θεατρολόγος στην ειδικότητα, πρόβαλε στις 12 Μαΐου σε δημοτικό σχολείο και σε τάξη της 4ης δημοτικού μία ταινία ακατάλληλη για την ηλικία των παιδιών. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι έδειξε στους μαθητές ταινία ερωτικού, ομοφυλοφιλικού περιεχομένου, κάτι που ωστόσο φαίνεται να μην ισχύει.

Και λέμε «φαίνεται» γιατί από το ρεπορτάζ του NEWS 24/7, αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο: ότι το Shower Boys (Αγόρια στο Ντους) είναι μία μικρού μήκους ταινία κοινωνικού περιεχομένου -και μάλιστα, πολυβραβευμένη σε δεκάδες ευρωπαϊκά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, αλλά παιδικού κινηματογράφου- με παιδαγωγικό στόχο τον προβληματισμό των παιδιών, η οποία είναι εγκεκριμένη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και βρίσκεται στην πλατφόρμα Cinedu, μαζί με άλλες ταινίες για σχολεία. 

Δεν μιλάμε δηλαδή για μία ερωτική ταινία, αλλά για μία ταινία που έχει πάρει το πράσινο φως να προβάλλεται στις σχολικές αίθουσες.

Όπως εξηγεί το NEWS 24/7, το εύρος της ηλικιακής της απεύθυνσης του φιλμ είναι 11 με 18 ετών και η δασκάλα το έδειξε σε παιδιά 10 ετών. «Μπήκε με ειδικούς κωδικούς στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών “CINEDU” του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η δημιουργία της οποίας χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους (του Υπουργείου Παιδείας).

Από τους κωδικούς και μόνο, που αντιστοιχούν σε εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το σύστημα θα μπορούσε να ανάψει “στοπ” στο κατέβασμα της ταινίας αν δεν ήταν προορισμένη να απευθυνθεί σε παιδιά δημοτικού σχολείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, που συνεχίζει με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (μέσω αυτού σύμφωνα με εκπαιδευτικές πηγές, η πλατφόρμα πήρε την έγκριση του υπουργείου Παιδείας): «Διευκρινίζεται ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν έχει εγκρίνει τις ταινίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών «CINEDU» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου».

Δεδομένου όλων των παραπάνω, φαίνεται ότι η εκπαιδευτικός κινήθηκε σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, απειλείται με αγωγές.

Ποια είναι η επίμαχη ταινία

Το Shower Boys του σκηνοθέτη Christian Zetterberg και σε σενάριο του ίδιου με τον Albin Abrahamsson έχει διάρκεια μόλις 9 λεπτά και έκανε πρεμιέρα το 2021.

Η ιστορία αφορά δύο 12χρονα αγόρια, τον Viggo και τον Noel, που μετά από μία προπόνηση στην παιδική ομάδα χόκεϊ επί χόρτου και αφού ο προπονητής τους ρωτά αν είναι άντρες ή ποντίκια και τους προτρέπει να γίνουν άντρες, πηγαίνουν στο σπίτι. Κλεισμένοι στο δωμάτιο αρχίζουν να αμφισβητούν ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου, διερευνώντας το τι επιτρέπεται και τι όχι σε μία αντρική φιλία.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει σκηνή με φιλί μεταξύ των δύο αγοριών, εκτός όμως ερωτικού κόνσεπτ. 

Οι μεμονωμένες αντιδράσεις και η αγωγή κατά της δασκάλας

Όπως έγινε γνωστό δύο γονείς ενός από τους μαθητές που είδαν το Shower Boys υποστήριξαν ότι το παιδί τους επέστρεψε στο σπίτι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, μετά την προβολή της ταινίας, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχαν ερωτηθεί από το σχολείο. 

Οι ίδιοι γονείς είναι εκείνοι που σύμφωνα με ρεπορτάζ του enikos.gr, προχώρησαν σε πρώτη φάση σε αγωγή εναντίον της δασκάλας, ενώ πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ του Mega, αναφέρουν ότι γονείς έχουν στείλει εξώδικο τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας να διαπιστωθεί αν το υλικό που προβλήθηκε είναι εγκεκριμένο.

Προς το παρόν πάντως, το υπουργείο Παιδείας τηρεί σιγήν ιχθύος, αναμένοντας το πόρισμα της αρμόδιας διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ερευνά το περιστατικό μετά τις καταγγελίες, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η προβολή ή όχι μίας ταινίας βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του σχολείου (και του διευθυντή της) στο πλαίσιο της αυτονομίας του.