ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Συμβουλές από έναν βρώμικο μπάτσο στους νέους πανεπιστημιακούς αστυνομικούς

Ένας βετεράνος στη διαφθορά τους δείχνει τα κόλπα της δουλειάς για μια γερή μπάζα.

Χίλιοι ακόμα αστυνομικοί, αυτή τη φορά στα πανεπιστήμια, θέμα που έχει διχάσει όσο να ‘ναι. Άλλοι είναι υπέρ, άλλοι είναι κατά, άλλους τους νοιάζει μόνο το Survivor. Ίσως θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα, αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή από την πίεση του φοιτητικού κινήματος. Θα δούμε.

Μέχρι τότε όμως, κι εφόσον χίλιοι μικροί Ποτσέπηδες -ντάξει, όχι όλοι- είναι προ των πυλών των πανεπιστημίων, εμείς σκεφτήκαμε να μιλήσουμε σε έναν βετεράνο βρώμικο μπάτσο, που έχει φάει τον δρόμο και τη μίζα με το κουτάλι. Να μας δώσει, αλλά κυρίως, να δώσει στους μελλοντικούς πρώην συναδέλφους του συμβουλές, για το πώς πρέπει να κινηθούν μέσα στο Πανεπιστήμιο, αν θέλουν να βγάλουν το κατιτίς τους.

Ζητήσαμε δηλαδή από έναν διεφθαρμένο αστυνομικό να δώσει συμβουλές στους πανεπιστημιακούς αστυνομικούς για να την παλέψουν στο πρώτο έτος τους ως θεματοφύλακες της ασφάλειας έξω από κυλικεία, βιβλιοθήκες και άλλα επικίνδυνα μέρη.

Τι μάς είπε ή μάλλον τι τους συμβουλεύει:

1. «Τα κυλικεία θα δίνουν ήδη προστασία σε κάποιον σκληρό μάγκα της νύχτας. Φρόντισε να κάνεις σαφές ότι πρέπει να παίρνεις κι εσύ το μερίδιο σου. Πρόσεχε όμως. Μην γίνεις άπληστος. Υπάρχει μπόλικο παραδάκι για όλους.»

2. «Φρόντισε να ‘χεις «μάτια» παντού. Δεν υπάρχουν καλύτερα «μάτια» από τους «δικούς σου» φοιτητές. Προτίμησε κυρίως της Δημοσιογραφίας. Θα είναι καλό μάθημα και γι’ αυτούς να μπουν από τώρα στο payroll κάποιου.»

3. «Όποιος ελέγχει την τιμή του φρέντο στο κυλικείο, ελέγχει τη σχολή.»

4. «Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί δεν τα πάνε καλά με τους μηχανολόγους μηχανικούς. Το ίδιο και αρχιτέκτονες με τους πολιτικούς μηχανικούς. Μάθε την πιάτσα και κινήσου έξυπνα. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου τις ισορροπίες. Και προς Θεού. Ποτέ μην πεις σε έναν νομικάριο ότι είναι το ίδιο με κάποιον που σπουδάζει στο Πολιτικό της Νομικής.»

5. «Δεν χρειάζεται κάθε έλεγχος να καταλήγει σε σύλληψη. Όποιος δεν έχει πάσο, έχει φράγκα. Φέρσου έξυπνα.»

6. Κανείς δεν μπορεί να πουλάει ναρκωτικά ή σημειώσεις στην περιοχή σου, εκτός κι αν ένας φουσκωμένος φάκελος σε περιμένει στο τέλος κάθε μήνα.»

7. «Πάντα να έχεις πρόχειρη μία μαύρη τσάντα με μπουκάλια και πέτρες. Όλο και σε κάποιον θα χρειαστεί να την φορτώσεις. Η κατάλληλη πλάτη περνάει εκεί που δεν το περιμένεις.»

8. «Δεν σπρώχνεις πλαστά πάσα σε περιοχή που ελέγχει άλλος.»

9. «Δεν θα πιστεύεις την τιμή που πιάνει στην πιάτσα ένα καλό σκονάκι. Φρόντισε να μη μείνεις στην απ’ έξω.»

10. «Πρόσεχε τους συναδέλφους σου. Το καρφί είναι πάντα αυτός που λέει «ίσως προσπαθήσω να ανοίξω κι εγώ κανά βιβλίο».

11. «Υπάρχουν πολλές δουλειές που μπορείς να στήσεις με έναν ανοιχτομάτη καθηγητή, αρκεί να δείξει ότι αξίζει την εμπιστοσύνη σου. Ξεκίνα με κάτι απλό, όπως να φυτεύεις σκονάκια και να του σφυρίζεις σε ποιον να κάνει «τυχαίους ελέγχους». Αν πάει καλά, τότε ετοιμάσου για γερές μπάζες.»

12. «Οφείλεις και εσύ να είσαι ρατσιστής με κάποιους, αν θες να σε σέβονται οι «φίλοι σου» στα άλλα αστυνομικά τμήματα. Προτίμησε τους τεϊτζήδες. Ή τους άντρες της Φιλολογίας.»

*Εννοείται ότι το κείμενο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.