ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ/INTIME NEWS
ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Σύρος πρόσφυγας βρίσκει τον αδερφό του ανάμεσα στους διασωθέντες και συγκλονίζει

Καμιά φορά στις πιο ζοφερές στιγμές της ανθρωπότητας, η ελπίδα βρίσκει μια χαραμάδα και ξεφυτρώνει.

Όσο προσπαθούμε όλοι ακόμα να καταλάβουμε πως ακόμα ένα ναυάγιο με κατατρεγμένους ανθρώπους συνέβη ακριβώς έξω από την πόρτα μας και πως η Μεσόγειος συνεχίζει να γεμίζει με τα άψυχα σώματα ανθρώπων, που έψαχναν απλά να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, υπάρχουν κάποιες εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα και μας υπενθυμίζουν πως ίσως δεν έχουν χαθεί τελικά όλα.

Μια τέτοια εικόνα ήταν και αυτή του Φάρντι και του Μοχάμεντ, που ακόμα κι αν τους χώριζαν τα κάγκελα του λιμανιού της Καλαμάτας, βρήκαν τρόπο να αγκαλιαστούν, όσο δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια τους.

Ο Φάρντι, Σύρος πρόσφυγας στην Ολλανδία ενημερώθηκε από τα media για το ναυάγιο της Πύλου, στο οποίο βρισκόταν και ο 18χρονος αδερφός του, Μοχάμεντ. Χωρίς να χάσει στιγμή, μπήκε στο πρώτο αεροπλάνο για Ελλάδα και έφτασε στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας για να βρει τον μικρό του αδερφό που τον περίμενε σχεδόν με κομμένη την ανάσα στην άλλη μεριά των κάγκελων.

Ο Μοχάμεντ, που είναι ένας από τους 104 διασωθέντες του ναυαγίου, είχε επιβιβαστεί στο μοιραίο αλιευτικό πλοιάριο που έφυγε από τη Λιβύη με σκοπό να φτάσει στην Ιταλία.

Και μπορεί αυτή η σκηνή να μοιάζει σαν βγαλμένη από σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ, είναι όμως η πραγματικότητα για εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες ανά την υφήλιο. Η αγωνία για όσους αφήνουν πίσω τους, για το αν θα μπορέσουν να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν ξανά τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η ελπίδα να μπουν ακόμα μια φορά στο πατρικό τους σπίτι, είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Όσο καθόμαστε αναπαυτικά στους καναπέδες μας και βλέπουμε τις τραγωδίες να εξελίσσονται μπροστά στις οθόνες μας, ας θυμόμαστε πως αυτό που βλέπουμε είναι η ζοφερή πραγματικότητα για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, που με μόνο όπλο τους την ελπίδα για μια πιο εύκολη ζωή, αποφασίζουν να τα ρισκάρουν όλα κι ας τα χάσουν μέσα σε μια μόνο στιγμή.