ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
SPONSORED

Smartphone: Ένας mini υπολογιστής στην τσέπη σου

Βρες το smartphone που χρειάζεσαι ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Τα smartphones, λένε πολλοί, δεν διαφέρουν πολύ από έναν παραδοσιακό φορητό υπολογιστή. Πράγματι, τα κοινά σημεία μεταξύ των δύο ειδών συσκευής είναι περισσότερα από αυτά που τα διαχωρίζουν. Η επεξεργαστική ισχύς έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και η ταχύτητα προόδου μοιάζει αμείωτη για άλλα τόσα χρόνια, οι οθόνες μεγάλωσαν σε μέγεθος αλλά και σε ποιότητα, ενώ οι εφαρμογές που προσφέρονται από τις δύο πλευρές -Android και iOS- απαριθμούνται στα εκατομμύρια και δύσκολα θα λείψει κάτι σε όποιον το αναζητήσει.

Οπότε, το ερώτημα δεν είναι αν το smartphone θα μπορεί να υποστηρίξει όσα θέλεις να κάνεις – είναι πολύ πιθανό πως θα μπορεί να σου προσφέρει πανομοιότυπη αν όχι ίδια εμπειρία με ενός υπολογιστή σε πολλές περιπτώσεις. Το ερώτημα θα έπρεπε να εστιάζει περισσότερο στο τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις, προτού καταλήξεις στο αν και τέλος, σε ένα smartphone που θα σε καλύψει. Ευτυχώς, οι επιλογές δεν είναι λίγες οπότε ακόμη κι αν η ανάγκη σου είναι πολύ συγκεκριμένη, οι συσκευές που σε εξυπηρετούν μάλλον θα είναι περισσότερες από μία.

Καθημερινές επαγγελματικές ανάγκες

Για τον επαγγελματία, ειδικά εκείνον που βρίσκεται εκτός γραφείου ή έδρας συχνά, είναι κρίσιμο να μη χάνει ποτέ επαφή με τους συνεργάτες, τους πελάτες αλλά και τα αρχεία ή του. Όποιος ταξιδεύει πολύ, συχνά έχει μια άνετη τσάντα για laptop όπου μέσα βρίσκονται ο υπολογιστής του και τα παρελκόμενά του όπως ένα ποντίκι που είναι σχεδόν απαραίτητο. Εφόσον απαιτείται να είναι διαρκώς ενημερωμένος, η διαδικασία του να ανοίγει τον υπολογιστή για να διαβάσει τα e-mails του ή να μπει σε μια συνάντηση συχνά είναι περισσότερο χρονοβόρα από όσο χρειάζεται, ειδικά όταν αυτό που έχει να κάνει δε θα διαρκέσει πολύ.

Αντίστοιχα, μέσω του smartphone, η ίδια δουλειά θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ γρηγορότερα και χωρίς διαφορά στο αποτέλεσμα. Οι δημοφιλέστερες εφαρμογές γραφείου υπάρχουν ήδη για κινητά και οι λειτουργίες τους δε διαφέρουν από αυτές που βρίσκεις είτε σε desktop είτε σε web έκδοση. Για παράδειγμα, ολόκληρη η σουίτα του Microsoft Outlook υπάρχει για smartphones κι έτσι η οργάνωση του ημερολογίου σου, η ανάγνωση/απάντηση e-mails, η επισύναψη ή λήψη αρχείων και όλες οι υπόλοιπες βασικές λειτουργίες που χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, βρίσκονται εδώ.

Πέραν αυτών, δημοφιλείς εφαρμογές για meetings όπως Google Meet, Microsoft Teams ή εφαρμογές επικοινωνίας για επαγγελματικό περιβάλλον (όπως το Slack) είναι επίσης διαθέσιμα για χρήση απευθείας από το κινητό σου. Έτσι, για μια γρήγορη βιντεοκλήση που δεν πρέπει να χάσεις, δεν είναι πάντοτε απαραίτητη η χρήση του υπολογιστή σου. Έπειτα, πιο «βαρύ πυροβολικό» όπως προγράμματα επεξεργασίας κειμένου ή λογιστικών φύλλων, διατίθενται επίσης για κινητά. Όπως είναι αναμενόμενο, η συμβατότητα μεταξύ υπολογιστή και κινητού είναι δεδομένη, κι έτσι το ίδιο αρχείο που επεξεργαζόσουν στον υπολογιστή σου μπορείς να το ανοίξεις/επεξεργαστείς στο κινητό σου χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που σου προσφέρει το εκάστοτε πρόγραμμα – η πλατφόρμα αλλάζει, το εργαλείο σου όχι.

Gaming ανωτάτου επιπέδου

Ένας υπολογιστής δε χρησιμοποιείται μονάχα για εργασία κι αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους οι gamers. Κάτι που πολλοί ίσως δεν έχουν ακόμη ζήσει, είναι κορυφαία παιχνίδια που παραδοσιακά έβρισκες στο PC, να «τρέχουν» άψογα σε ένα κινητό. Τα παραδείγματα είναι πολλά: από τα Fortnite και PUBG έως το Call of Duty κι από το Genshin Impact στο League of Legends και το Hearthstone, υπάρχει πολύ κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλατφορμών και οι παίκτες μπορούν να το αξιοποιήσουν προς όφελός τους.

Γιατί να μην κάνεις την πρωινή ρουτίνα μετάβασης στη δουλειά σου λίγο πιο διασκεδαστική; Αυτό το μισάωρο που μπορεί να περνάς καθιστός στο τρένο μπορεί να είναι τρία συγκλονιστικά ματς στο Call of Duty. Βρέθηκες απρόσμενα μακριά από τον αγαπημένο σου υπολογιστή; Συνέχισε να σκίζεις τα δίχτυα με το PES 2021 Mobile, εκτός… έδρας. Κυκλοφορούν ήδη αρκετές συσκευές που εστιάζουν στο πώς θα προσφέρουν μια άψογη εμπειρία παιχνιδιού ενσωματώνοντας προηγμένα συστήματα ψύξης, εργονομικό σχεδιασμό για πολύωρο κράτημα, μπαταρίες μεγάλης διάρκειας, οθόνες με πολύ υψηλό ρυθμό ανανέωσης και πολλά, πολλά ακόμη.

Ο παράδεισος του καλλιτέχνη

Φαντάσου έναν ψηφιακό καμβά, ατέλειωτα υλικά, ελευθερία να σχεδιάσεις οπουδήποτε βρίσκεσαι κι όλα αυτά να χωράνε στην τσέπη σου. Υπάρχουν αρκετά σχεδιαστικά προγράμματα διαθέσιμα για κινητά, πολλά από αυτά μάλιστα ειδικά σχεδιασμένα ώστε να εκμεταλλεύονται τις ιδιαιτερότητες ενός smartphone και παρότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας με το δάχτυλο, το ιδανικό σενάριο προβλέπει τη χρήση ενός στυλό. Έτσι, το κινητό σου μπορεί να μιμηθεί σχεδόν άψογα τη διαδικασία ζωγραφικής σε ψηφιακό ή φυσικό καμβά, δίνοντάς σου μια ευελιξία που δύσκολα θα αντάλλαζες άπαξ και τη ζούσες.

Στην ουσία, περιγράφουμε ένα από τα -πιο σύγχρονα, σίγουρα- smartphones που μπορείς να αποκτήσεις. Συγκεκριμένα, κάποια μοντέλα έρχονται με δική τους γραφίδα ενώ άλλα την υποστηρίζουν ως μέσο όμως πρέπει να αποκτηθεί ξεχωριστά. Ενδεχομένως αυτό να σου δώσει την ελευθερία να επιλέξεις μια γραφίδα που θα σε βολεύει περισσότερο οπότε δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Σχεδιάζοντας, λοιπόν, στο κινητό σου έχεις όλα τα θετικά ενός φορητού, ψηφιακού καμβά που χρειάζεται μόνο ένα στυλό επιπλέον, όπως και την ευκολία του να μοιράζεσαι τα έργα σου με ελάχιστα «αγγίγματα» μέσω e-mail ή social media, για παράδειγμα.

Αν είσαι vlogger, μην κοιτάς παραπέρα

Τα smartphones ολοένα και περισσότερο ενσωματώνουν χαρακτηριστικά που θα συναντούσε κάποιος σε μια φωτογραφική μηχανή. Οπτικό ζουμ και πολλαπλάσια ισχυρότερο ψηφιακό ζουμ, πολύ υψηλή ανάλυση, αργή ή γρήγορη κίνηση, υποστήριξη HDR και πολλά ακόμη είναι πλέον δεδομένα στα κορυφαία smartphones που κυκλοφορούν και όλα δείχνουν πως οι εταιρείες θα συνεχίσουν να επενδύουν σε τέτοιες καινοτομίες. Για κάποιον που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το κοινό του, όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμης σημασίας ειδικά όταν αναλογιστούμε το πώς ενώνονται με τη φύση του smartphone ως ένας υπολογιστής τσέπης.

Όχι μόνο μπορείς να καταγράψεις βίντεο άριστης οπτικοακουστικής ποιότητας, όμως μπορείς να το επεξεργαστείς απευθείας από το κινητό σου. Για μικρού μεγέθους βίντεο που το μοντάζ περιορίζεται σε κόψε-ράψε σκηνών, σιγά-σιγά εξαλείφεται η ανάγκη για υπολογιστή, ο οποίος παραμένει η κύρια επιλογή για πιο σύνθετες διαδικασίες. Έπειτα, η συνδεσιμότητα και διαρκής πρόσβαση στο διαδίκτυο που προσφέρει ένα κινητό τηλέφωνο είναι ασύγκριτη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς είτε μέσω Wi-Fi είτε μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4G να ανεβάσεις απευθείας το βίντεό σου και να το μοιραστείς με το κοινό σου. Αν επιλέξεις μια συσκευή με 5G, τότε οι μέγιστες ταχύτητες που μπορεί να δεις ενδέχεται να ξεπερνούν κι αυτές ενός οικιακού δικτύου. Με δυο λόγια, συνδυάζοντας τα οφέλη μιας φωτογραφικής μηχανής με την ευκολία διαμοιρασμού περιεχομένου που παρέχει ένα smartphone, έχουμε τον τέλειο συνδυασμό για influencers και vloggers: μοιράσου το υλικό σου από οπουδήποτε βρίσκεσαι, επί τόπου, χωρίς την ανάγκη για υπολογιστή.