SEX

Στα Insta Stories το φλερτ γίνεται από μόνο του

Ένα (εύκολο) ερωτικό παιχνίδι στα χρόνια του Instagram.

Μια εικόνα λένε πως ισούται με 1000 λέξεις. Δεν χρειάζονται, βέβαια, τόσες πολλές για να σχολιάσεις την φωτογραφία που θα ανεβάσει μια κοπέλα ως ιστορία, στο προφίλ της στο Instagram. Το φλερτ άλλωστε εκεί, έχει γίνει τόσο απλό που δεν υπάρχει άνδρας χρήστης του, ο οποίος να μην μπήκε ποτέ του στο τριπάκι να το επιχειρήσει. Εδώ που τα λέμε και όσοι (ελάχιστοι) δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, αργά η γρήγορα θα το τολμήσουν. Κυρίως, γιατί δεν έχουν κάτι να χάσουν.

Παλαιότερα υπήρχαν τα διάφορα chatrooms, στη συνέχεια ήρθαν τα dating apps και το Tinder, όπου όλοι ξετρελάθηκαν με την ευκολία που σου έδινε να βγεις ραντεβού με κάποια. Μόνο που σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτή η ‘κάποια’ ήταν συνήθως άγνωστη. Μια κοπέλα που έτυχε να την γνωρίσεις εκεί, μιλήσατε μερικές φορές και κανονίσατε να βγείτε.

Στην περίπτωση των Insta Stories, το πράγμα αλλάζει. Γιατί ουσιαστικά κανείς δεν είναι ‘άγνωστος’. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις από κοντά τον άλλο, ξέρεις ποιός είναι, βλέπεις φωτογραφίες του, ξέρεις ακόμη και το καθημερινό του πρόγραμμα, αν φροντίζει να ενημερώνει το προφίλ του και τις ιστορίες του. Γι’ αυτό και η εφαρμογή αυτή, γνωρίζει τέτοια επιτυχία.

Πώς παίζεται το ‘παιχνίδι’

Το γεγονός ότι οι άνδρες πλέον δεν φλερτάρουμε όσο παλιά στον έξω κόσμο έχει μετατρέψει σχεδόν κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σε εργαλείο ανεύρεσης ερωτικού συντρόφου και το Instagram δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από αυτόν τον ‘τυφώνα’.

Τα Instagram Stories αποτελούν τις καλύτερες ‘παγίδες’ για να τραβήξεις την προσοχή κάποιου και να τον κάνεις μάλιστα να σου στείλει εκείνος πρώτος. Σε αντίθεση με μια φωτογραφία που μπορείς να ανεβάσεις σε οποιοδήποτε μέσο κοινωνική δικτύωσης και να σχολιάσει δημόσια κάποιος, στο Instagram Story η απάντηση είναι ιδιωτική. Θα τη δει μόνο το πρόσωπο που ανέβασε τη συγκεκριμένη φωτογραφία και κανείς άλλος.

Η τακτική, λοιπόν, των περισσότερων είναι να στήσουν την παγίδα τους, δηλαδή να ανεβάσουν τη φωτογραφία τους και να περιμένουν από το άτομο που τους ενδιαφέρει ή τον οποιονδήποτε, να πέσει μέσα σε αυτή και να στείλει ένα προσωπικό μήνυμα. Κάποιοι αποκαλούν αυτό το σενάριο ως ‘η μέθοδος του Γκάτσμπι’. Κι αυτό, γιατί είναι ουσιαστικά κάτι αντίστοιχο με τα δεκάδες πάρτι που διοργάνωνε ο πρωταγωνιστής της ομώνυμης ταινίας, μέχρι να συναντήσει το κορίτσι που περίμενε.

Παράλληλα, το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν τα stories είναι πως σου επιτρέπουν να δεις και ποια άτομα είδαν την ιστορία που ανέβασες. Έτσι, μπορείς να τσεκάρεις κάθε φορά αν το άτομο για το οποίο ενδιαφέρεσαι, είδε αυτό που ανέβασες. Αν σπατάλησε λίγα δευτερόλεπτα από το χρόνο του και μπήκε στο κόπο να ανοίξει το προφίλ σου. Εκεί ξέρεις πως -ίσως- έχει γίνει το πρώτο βήμα. Είναι κάτι σαν να κοιτάς τον άλλον στον μπαρ και να περιμένεις το βλέμμα. Αν γίνει μια φορά μπορεί και να είναι τυχαίο. Αν γίνεται συνεχώς, όμως, κάτι δείχνει.

Tα love stories γεννιούνται στα Insta Stories;

Αυτή η διαδικασία έχει γίνει, πλέον, εμμονή για πολλούς single instagramers που ψάχνουν τον έρωτα στα μονοπάτια των stories. Ασχολούνται καθημερινά με το τι θα ανεβάσουν, προσέχουν να είναι όσο πιο ‘ψαγμένο’, ποιοτικό, attractive γίνεται, έτσι ώστε να καταφέρουν να αποσπάσουν το σχόλιο ή τη θέαση από το άτομο που έχουν στο μυαλό τους. Κι αυτό φυσικά το κάνουν τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες.

Βέβαια, σε αυτό που δεν έχει δοθεί ακριβής απάντηση ακόμη, ωστόσο, είναι με ποια σειρά εμφανίζει το Instagram τα άτομα τα οποία είδαν το story σου. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πώς πρόκειται για έναν αλγόριθμο, ο οποίος μαζεύει τα προφίλ των ατόμων που τσέκαρες το τελευταίο διάστημα, τα άτομα που έχουν επισκεφτεί το προφίλ σου, αλλά κι εκείνα που έχεις ένα engagement παραπάνω (likes, σχόλια κλπ.) και βγάζει το τελικό αποτέλεσμα στη λίστα σου.

(Όχι ακριβώς έτσι)

Τα Insta Stories είναι το ιδανικό δόλωμα. Δεν χρειάζονται πλέον οι creepy ατάκες του στιλ ‘Τι κάνεις’, ‘από πού είσαι’, ‘geia sou kokla’ κι όλα αυτά τα υπέροχα μηνύματα που έχουμε δει να κυκλοφορούν σε διάφορα τσατ κατά καιρούς. Τώρα, μια φωτογραφία μιας παραλίας, ενός μαγαζιού ή ένα video από μια συναυλία αποτελεί την καλύτερη πρώτη πάσα για να ξεκινήσει το ερωτικό παιχνίδι στα dm (direct message) του Instagram. Ακόμη και ο πιο ντροπαλός άνδρας εκεί έξω, με κάποιο τρόπο βρίσκει το θάρρος να στείλει μια σαχλαμάρα για την φωτογραφία που μόλις είδε. Χωρίς πολλή προσπάθεια. Και ποτέ δεν ξέρεις.

Δεν σταματάει, όμως, εκεί. Τα μυαλά που βρίσκονται πίσω από τη λειτουργία του Instagram σκέφτηκαν να ρίξουν κι άλλο λάδι στη ‘φωτιά’, βάζοντας στο παιχνίδι των Insta Stories και τις ‘ερωτήσεις’.

Ο καθένας μπορεί να προσθέσει το ειδικό widget που του προσφέρει το Instagram πάνω στη φωτογραφία του και να ζητήσει από τους ακόλουθούς του να του στείλουν κάποια ερώτηση, προκειμένου αυτός στη συνέχεια να απαντήσει. Σαν να ‘φωνάζει’ κάποιος στείλτε μου μήνυμα (που γινόταν παλιά σε άλλες πλατφόρμες) με έναν πιο έμμεσο, καμουφλαρισμένο τρόπο.

Το φλερτ στα χρόνια του Instagram και των ιστοριών του έχει γίνει πιο εύκολο από ποτέ. Και να σκεφτεί κανείς πώς πριν μερικά χρόνια λέγαμε το ίδιο για το Facebook. Το σίγουρο είναι πως αυτή η επέλαση του online flirting δεν πρόκειται να σταματήσει στα Stories, όπως δεν σταμάτησε πουθενά αλλού μέχρι σήμερα.

Η ανεξάντλητη δίψα για να βρούμε τον έρωτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα συνεχίσει να υπάρχει. Μόνο που κάθε φορά θα γίνεται όλο και πιο έντονη, όλο και πιο μεγάλη. Ίσως όλο και πιο επικίνδυνη.

(Κεντρική φωτογραφία: 123rf)