Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/SOOC
ΤΑΞΙΔΙ

Στα Μετέωρα, εκεί που το βλέμμα χάνεται πάνω από τα σύννεφα

Μετέωρα, ένα παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας με έναν πραγματικά επιβλητικό σχεδιασμό.

Μπορεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου να μην κάθεται καλά στο φετινό ημερολόγιο, αφού δυστυχώς πέφτει Σάββατο, όμως για πολλούς είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για εξόρμηση. Τα Μετέωρα είναι πάντα μια καλή ιδέα και μπορεί για όσους ταξιδεύουμε συχνά από την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα να είναι συχνά ανάμεσα στις στάσεις μας, ωστόσο όπως και να το κάνεις, είναι αλλιώς να τα βλέπεις επιβλητικά να δεσπόζουν από την Καλαμπάκα και εντελώς διαφορετικό να ανέβεις στα μοναστήρια και να περιπλανηθείς πάνω από τα σύννεφα. Ο καιρός στη Θεσσαλία αναμένεται να είναι καλός, οπότε, γιατί όχι;

Λίγα λόγια για τα Μετέωρα

Τα Μετέωρα αποτελούν κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό και συγκεντρώνουν τον θαυμασμό των τουριστών από όλον τον κόσμο καθώς είναι ένα σύμπλεγμα τεράστιων παλαιολιθικών βράχων και βυζαντινών μοναστηριών στις απότομες κορυφές τους με μοναδικά κειμήλια και τοιχογραφίες. Το θέαμα είναι μοναδικό για κάποιον που το αντικρίζει για πρώτη φορά.

Οι πελώριοι βράχοι μοιάζουν να έχουν ενσωματωμένη όλη την ιστορία της περιοχής, ενώ τα 6 μοναστήρια που λειτουργούν μέχρι σήμερα, περιλαμβάνονται και στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, στον νομό Τρικάλων στη Θεσσαλία, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά από το Άγιο Όρος. Η πρόσβαση στην περιοχή από την Αθήνα γίνεται τόσο με αυτοκίνητο (μέσω της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας), όσο και με το τρένο (Σταθμός Λαρίσης – Καλαμπάκα).

Οι 6 μονές που λειτουργούν μέχρι και σήμερα είναι οι παρακάτω: Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας, η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, η Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η Ιερά Μονή Ρουσάνου, η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το καθένα από αυτά.

Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου

Χτισμένο στην ψηλότερη κορυφή του μεγαλύτερου βράχου των Μετεώρων βρίσκεται το μοναστήρι που ίδρυσε ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ο οποίος θεωρείται γενικότερα ιδρυτής του μοναχισμού στα Μετέωρα. Πρόκειται για ανδρικό μοναστήρ και είναι το παλαιότερο της περιοχής. Η μονή ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι., πάνω στο βράχο που ονομαζόταν «Πλατύς Λίθος» και που αργότερα μετονομάστηκε σε Μετέωρο. Στην αρχή ο όσιος έκτισε στον βράχο ναό της Θεομήτορος, στην οποία αφιέρωσε και το μοναστήρι (της Παναγίας της Μετεωρίτισσας Πέτρας). Επίσης έκτισε και κελιά για την εξυπηρέτηση των μοναχών που άρχισαν να συρρέουν εκεί και ένα κελάρι το οποίο είναι επισκέψιμο σήμερα. Αργότερα έκτισε άλλον ναό προς τιμήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, ο οποίος αποτέλεσε το καθολικό του μοναστηριού και έδωσε από τότε την οριστική ονομασία σ’ αυτό. Στο κτιριακό συγκρότημα του μοναστηριού, βρίσκουμε μέχρι σήμερα το ασκηταριό του οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτη. Μέχρι το 1920 η ανάβαση γινόταν με ανεμόσκαλες και δίχτυ. ενώ σήμερα η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται με σκάλα που αριθμεί 146 σκαλιά που οδηγεί στην είσοδο.

Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Το δεύτερο ανδρικό μοναστήρι στα Μετέωρα, χτισμένο σε επιβλητικό βράχο και σε κοντινή απόσταση από το βράχο του Μεγάλου Μετεώρου. Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτος κτήτορας της Μονής ήταν ο μοναχός Βαρλαάμ, στον οποίο αποδίδεται και το όνομα της Μονής. Στα 1350 μΧ έκτισε πάνω μερικά κελιά, μια δεξαμενή για νερό και ένα ναό στο όνομα των Τριών Ιεραρχών. Μετά την κοίμησή του ο βράχος έμεινε για 200 χρόνια έρημος μέχρι που το 1517/1518 ανέβηκαν οι δύο κτήτορες της μονής, οι αδελφοί ιερομόναχοι Θεοφάνης και Νεκτάριος οι Αψαράδες, Γιαννώτες από σημαντική οικογένεια της εποχής. Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες του κυρίως Ναού του Καθολικού θεωρούνται από τις καλύτερες των Μετεώρων, ενώ εντυπωσιακή είναι και η θέα από το μπαλκόνι της Μονής.

Ιερά Μονή Αγ. Στεφάνου

Η Μονή Αγίου Στεφάνου είναι είναι το ένα από τα δυο γυναικεία μοναστήρια στα Μετέωρα. Βρίσκεται στο νότιο άκρο των Μετεώρων, ακριβώς πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Χτίστηκε το 1350 και την ύπαρξή του απείλησαν κατα την διάρκεια του 20ου αι οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, η περίοδος της Κατοχής και ο Εμφύλιος που ακολούθησε. Όλα αυτά έφεραν το μοναστήρι στα πρόθυρα της διάλυσης, με αρπαγή κειμηλίων και φθορά των κτιρίων του. Από το 1961 λει­τουρ­γεί ως γυναικεί­ο μο­να­στή­ρι. Το καθολικό της μονής χτίστηκε το 1798 και είναι αφιερωμένο στον Αγ. Χαράλαμπο. Είναι το μοναδικό μοναστήρι που ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να ανέβει σκάλες, καθώς μια μικρή γέφυρα που συνδέει την είσοδο της μονής με τον απέναντι λόφο, οδηγεί τον επισκέπτη στο εσωτερικό της μονής.

Ιερά Μο­νή Ρου­σά­νου

Η Ιερά Μο­νή Ρου­σά­νου βρί­σκε­ται α­νά­με­σα στις μο­νές Α­γί­ου Νι­κο­λά­ου Α­να­παυ­σά και Βαρλαάμ, στο δρό­μο α­πό το χω­ριό Κα­στρά­κι προς τα Με­τέωρα. Ο βράχος του Ρουσάνου φαίνεται να πρωτοκατοικήθηκε το 1388 από τους ασκητές Νικόδημο και Βενέδικτο, χωρίς ωστόσο αυτό να τεκμηριώνεται απόλυτα. Οι πρώτοι αυτοί μοναχοί φαίνεται να οικοδόμησαν στον βράχο τον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η Μονή πέρασε χρόνια ιδιαίτερης απαξίωσης και φτώχειας και κατά τη διάρκεια της Κατοχής ερήμωσε εντελώς και λεηλατήθηκε. Το 1950 εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά γυναίκα μοναχή στο Ρουσάνου μαζί με μια γυναίκα από το Καστράκι , η οποία φρόντισε με ζήλο το μοναστήρι μέχρι και τον θάνατο της το 1971. Είναι το δεύτερο γυναικείο μοναστήρι των Μετεώρων και είναι ανοιχτή στο κοινό με την πρόσβαση να γίνεται μέσα από σκάλες και δυο γέφυρες που οδηγούν στην είσοδο της Μονής.

Ιερά Μο­νή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Το πρώτο μοναστήρι που συναντά κάποιος ανεβαίνοντας στα Μετέωρα, αμέσως μετά από το χωριό Καστράκι. Σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα βράχο που έχει περιορισμένη έκταση στην κορυφή, το μοναστήρι προκαλεί θαυμασμό με τον τρόπο που είναι χτισμένο. Αμέσως μετά την είσοδο της μονής υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Αγιο Αντωνιο. Εκεί ακριβώς υπάρχει και η Κρύπτη που παλιότερα φυλάγονταν οι κώδικες και τα κειμήλια της Μονής. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, που είναι το Καθολικό της Μονής. Δεν είναι απολυτά εξακριβωμένο το πότε χτίστηκε και εικάζεται ότι η ασκητική ζωή πάνω στον βράχο ίσως άρχισε τον 14ο αιώνα.

Ιερά Μο­νή Αγίας Τριάδας

Πρόκειται για το πιο δυσπρόσιτο από τα έξι μοναστήρια των Μετεώρων. Η πρόσβαση στο μοναστήρι προϋποθέτει αρκετό περπάτημα, ωστόσο η θέα από την κορυφή του βράχου, τον αποζημιώνει. Το Καθολικό της Μονής τιμάται στο όνομα της Αγίας Τριάδας και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του βράχου. Στη συγκεκριμένη Μονή είχαν γίνει μάλιστα γυρίσματα για την ταινία του James Bond, For Your Eyes Only με πρωταγωνιστή τον Roger Moore.

Πέρα από το έντονο θρησκευτικό και πνευματικό στοιχείο το οποίο αποπνέεται στην περιοχή, τα Μετέωρα ξεχωρίζουν φυσικά και για την εντυπωσιακή τους θέα, με το βλέμμα να χάνεται ανάμεσα από τα όρη και τα πετρώματα. Το ηλιοβασίλεμα είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής, ενώ πέρα από όλα τα άλλα, κατεβαίνοντας θα δοκιμάσεις και εξαιρετικό φαγητό. Παράλληλα, αν καταφέρεις και βγάλεις σε μια ημέρα όλα τα μοναστήρια, θα έχεις την ευκαιρία να δεις και τις γύρω περιοχές, με την Ήπειρο να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.