ΚΟΣΜΟΣ

Στη Σρι Λάνκα, οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής

Οι αρχές του νησιωτικού κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της ινδικής χερσονήσου επιβάλουν καθημερινές διακοπές ηλεκτροδότησης, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την εισαγωγή πετρελαίου που θα καλύψει τις ανάγκες. Έτσι, η χώρα βυθίζεται καθημερινά στο σκοτάδι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ERANGA JAYAWARDENA

Πώς είναι να ζεις χωρίς ρεύμα περίπου για 8 ώρες την ημέρα; Η ερώτηση γίνεται πραγματικότητα στη Σρι Λάνκα, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αναγκάζει τους πολίτες να επιστρέφουν στον 19ο αιώνα· τότε που το μοναδικό βραδινό φως ερχόταν από τις λάμπες λαδιού και το φεγγάρι στον ουρανό.

Τις ίδιες αυτές λάμπες επιστρατεύουν τώρα οι πολίτες για να μπορέσουν τα παιδιά τους να κάνουν τα αυριανά μαθήματα του σχολείου, ενώ την ίδια στιγμή τα μαγαζιά και οι βιομηχανίες καλούνται να περιορίσουν τόσο το ωράριο όσο και την παραγωγή τους. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση ήδη αφήνει το αποτύπωμά της στο νησιωτικό κράτος στο νοτιοανατολικό άκρο της ινδικής χερσονήσου.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι αρχές της χώρας παραδέχθηκαν πρόσφατα ότι αδυνατούν να εισάγουν το απαραίτητο πετρέλαιο που θα κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Παράλληλα, η ξηρασία δεν έχει βοηθήσει καθόλου τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν πολύ λιγότερο ρεύμα σε σχέση με ό,τι κανονικά θα έπρεπε να παράγουν.

Ουρές χιλιομέτρων σε βενζινάδικα, δυσκολία στο να προμηθευτείς τα είδη πρώτης ανάγκης, αυτοκίνητα που μένουν παρκαρισμένα για μέρες ζωγραφίζουν ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο. Όσο για τους λίγους τουρίστες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Σρι Λάνκα; Οι διακοπές τους έχουν πολύ περισσότερο σκοτάδι από ότι οι ίδιοι θα περίμεναν.

Κάτοικοι της Σρι Λάνκα περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να πάρουν έστω ένα μπιτόνι με βενζίνη.
Μία από τις πιο διάσημες γέφυρες της πρωτεύουσας Κολόμπο βυθίζεται στο σκοτάδι. Τα μοναδικά φώτα προέρχονται από τα λίγα οχήματα που τη διασχίζουν.
Ένας εργάτης κάνει αναγκαστικό διάλειμμα, αφού το εργοστάσιο δεν έχει ρεύμα για να δουλέψει, και ρίχνει έναν υπνάκο.
Στη Χεμντάλα, προάστιο του Κολόμπο, οι μηχανές που κατασκευάζουν τούβλα παραμένουν ανενεργές την ώρα που θα έπρεπε κανονικά να δουλεύουν ασταμάτητα.
Ώρα για πατέντες: Ο ιδιοκτήτης mini market ηλεκτροδοτεί το κατάστημά του χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό του.
Μπροστά ένα δεξιοτίμονο αυτοκίνητο, πίσω ένα από τα χαρακτηριστικά τρίκυκλα ταξί της χώρας. Όλοι περιμένουν στην ουρά για βενζίνη.
Σε ένα take away μαγαζί, το μοναδικό φως έρχεται από το κερί που καίει μέσα στη βιτρίνα.
Ένα μικρό εστιατόριο παραμένει κλειστό εξαιτίας των διακοπών ρεύματος. Ο ιδιοκτήτης του σερβίρει όμως τους πελάτες του από έναν αυτοσχέδιο πάγκο μπροστά από το μαγαζί του.
Στο προάστιο Χεμντάλα, ένα νεαρό αγόρι παρακολουθεί αγώνα κρίκετ. Το γήπεδο φωτίζεται από μία γεννήτρια.