Eurokinissi
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ

Στην Αταλάντη το 1990, κάποιοι ορκίζονται ότι είδαν UFOs

Αυτή είναι η ιστορία πίσω από την ελληνική Area 51.

Κι ενώ στις ΗΠΑ καταρρίπτουν άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα και ξεκινάνε ξανά την αγαπημένη τους συζήτηση για τα UFOs, εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε, αφού τα έχουμε ζήσει δεκαετίες πριν. Γυρνάμε τον χρόνο πίσω στην Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 1990, όταν και συνέβη μία από τις πιο περίεργες υποθέσεις πτώσης εναέριων αντικειμένων που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το βράδυ εκείνης της ημέρας έγινε γνωστό πως στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης έπεσαν μια σειρά από ιπτάμενα αντικείμενα άγνωστης προέλευσης (οι αεροπορικές υπηρεσίες τα αποκαλούν ΑΤΙΑ) που προκάλεσαν αναταραχή στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως 12 έως 17 αντικείμενα, ύστερα από μια σύντομη πορεία, κατέπεσαν λίγο έξω από το χωριό Μέγας Πλάτανος, σε μια ορεινή και δύσβατη περιοχή. Πολλοί κάτοικοι των τριγύρω χωριών ανέφεραν αυτό το παράξενο γεγονός στις τοπικές αρχές, οι οποίες μερίμνησαν άμεσα.

Η υπόθεση της Αταλάντης που συζητείται μέχρι σήμερα

Αταλάντη Eurokinissi

Σύμφωνα με μαρτυρία οικογένειας που ζούσε σε πολύ κοντινή περιοχή, λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ εντόπισε στον ουρανό μερικά φωτεινά αντικείμενα που κινούνταν με πολύ γρήγορη ταχύτητα. Ύστερα από 15 λεπτά άκουσαν τρεις διαδοχικές εκρήξεις, ενώ στον ουρανό εμφανίστηκε ένα ακόμη μεγαλύτερο κόκκινο αντικείμενο που έδειχνε πως είχε πάρει φωτιά.

Ένας άλλος μάρτυρας που μετέβη στην περιοχή της προσγείωσης κατέθεσε πως βρήκε κάποια εξαρτήματα μηχανισμού και ένα σπογγώδες υλικό. Ακριβώς δίπλα, υπήρχε ένα πεύκο, το οποίο είχε καεί από την έκρηξη. Όταν, λοιπόν, πήγε να το αγγίξει, τα χέρια του έβγαλαν κατευθείαν φουσκάλες εξαιτίας της πολύ υψηλής θερμοκρασίας. Το επόμενο πρωινό το μόνο που υπήρχε στην περιοχή ήταν λίγος καπνός, ενώ η γύρω βλάστηση είχε καεί.

Επίσης, στο έδαφος υπήρχε ένα κολλώδες υλικό που, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση της φωτιάς. Όλα όσα βρέθηκαν στην περιοχή της πτώσης των ΑΤΙΑ δόθηκαν για εξέταση στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ζήτημα πήρε γρήγορα διαστάσεις στον ελληνικό έντυπο τύπο και την τηλεόραση, ενώ αρκετοί κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν πως επρόκειτο για την πρώτη πτώση UFOs στην Ελλάδα. Ενδεικτικά μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων των επόμενων ημερών από το συμβάν ανέφεραν: «ΟΥΦΟ όργωσαν την Ελλάδα», «Είδαν ένα ιπτάμενο τρένο», «Σειρά από κιτρινοκόκκινα φώτα που πετούσαν στον ουρανό». Η εξήγηση, ωστόσο, των ελληνικών υπηρεσιών ήταν εντελώς διαφορετική.

Οι επίσημες εξηγήσεις και οι θεωρίες

Αταλάντη Department of Defense / AP

Έναν μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου 1990, το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξέδωσε μια ανακοίνωση που αφορούσε αποκλειστικά το περιστατικό που συνέβη στην Αταλάντη. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή, τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν ήταν πέρα για πέρα γήινης προέλευσης, καθώς πάνω σε αυτά υπήρχαν αριθμητικές και αλφαβητικής ενδείξεις.

Τι ήταν, όμως, τελικά αυτά τα ιπτάμενα αντικείμενα που προσγειώθηκαν στην Αταλάντη. Σύμφωνα με μια διαδεδομένη θεωρία, επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για τεχνητούς δορυφόρους που παρουσίασαν βλάβη και προσγειώθηκαν απότομα στο έδαφος. Το εντυπωσιακό θέαμα με τα έντονα φώτα, μάλιστα, φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα ιδιαίτερων διαθλάσεων και ανακλάσεων στην ατμόσφαιρα από φώτα που υπάρχουν στη γη.

«Ακόμη και τα φώτα μιας σειράς αυτοκινήτων μπορούν να προκαλέσουν ένα τέτοιο εντυπωσιακό θέαμα. Όλα τα άλλα στερούνται σοβαρότητας και οφείλονται στη φαντασία ή σε ομαδική υστερία» σημείωσε ο διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, λίγες ημέρες αργότερα.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που ορκίζονται πως το βράδυ της 2ης Σεπτεμβρίου 1990, εμφανίστηκαν UFOs στην Αταλάντη.