© iStock
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στην Επίδαυρο θα κολυμπήσεις πάνω από μια βυθισμένη πόλη

Δύο ώρες από την Αθήνα σε περιμένει μια μεγάλη ανακάλυψη: ένα μέρος της αρχαίας πόλης παραμένει βυθισμένο κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, ψιθυρίζοντας τη μεγάλη της αίγλη. Αυτή είναι η παραλία Γκλιάτη.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι ο μεγάλος σταρ του καλοκαιριού, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη της αρχαίας πόλης που γνώρισε ακμή τόσο μεγάλη και μακραίωνη, όσο εκείνη των Δελφών. Αλλά πόσοι έχουν αναζητήσει τα σημάδια εκείνης της λαμπρής πόλης, της οποίας η φήμη είχε φτάσει σε όλο τον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο, εξαιτίας του θεού ιατρού της αρχαιότητας, του Ασκληπιού και της διάσημης υδροθεραπείας, που εφαρμοζόταν εκεί;

Για να αφουγκραστείς το μέγεθος εκείνης της ακμής πρέπει παραδόξως να απομακρυνθείς από το επιβλητικό αρχαίο θέατρο του φεστιβάλ και το Ιερό του Ασκληπιού, ακολουθώντας τον δρόμο προς τη θάλασσα, με κατεύθυνση το φυσικό λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου.

Στη χερσόνησο Νησί επιβιώνουν τα ερείπια της Ακρόπολης, όπως και το Μικρό Θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου – ένα μνημείο που ανακαλύφθηκε μόλις της δεκαετία του ΄70, θαμμένο μέσα στο έδαφος, ενώ διόλου μικρό δεν ήταν κάποτε στην πραγματικότητα, αφού χωρούσε περί τους 6.000 θεατές. Πλέον επιβιώνει μόνο το πρώτο διάζωμα.

Από εκείνο το σημείο, λοιπόν, ξεκινάει ένα εύκολο πεζοπορικό μονοπάτι στους λοφίσκους παράλληλα του κόλπου: μέσα στα λιόδεντρα, τα πεύκα και τις πορτοκαλιές, τα αρχαία ερείπια μαρτυρούν την ιστορία μιας πόλης που ξεκινούσε από ψηλά –εκεί που είναι το θέατρο και το Ιερό– αλλά έφτανε μέχρι τη θάλασσα, για να καλύπτει τις εμπορικές τις ανάγκες.

Μόλις φτάσεις σε ύψωμα, πάρε μια ανάσα και παρατήρησε την ακτογραμμή: εκεί θα συναντήσεις και τη μεγάλη έκπληξη που επιβιώνει από τα χρόνια της αρχαιότητας στην περιοχή – μια πόλη βυθισμένη μέσα στα νερά. Αν και λογικά τα ερείπια εκτείνονται στον βυθό όλου του κόλπου, η πιο ζωντανή εμπειρία σε περιμένει στην παραλία Γκλιάτη.

Βλέποντας με μάσκα τα ερείπια

Το μυστικό της χαμένης μέσα στο νερό πολιτείας που επιβιώνει απ’ τα μυκηναϊκά χρόνια, είναι γνωστό σε ομάδες που κάνουν καγιάκ και καταδύσεις. Αν και δε χρειάζεται εξοπλισμός για να ζήσεις την εμπειρία: όπως θα διαπιστώσεις από το ύψωμα, τα βυθισμένα ερείπια απέχουν λίγα μέτρα από την ακτή και είναι σε βάθος δύο-τριών μέτρων, αφού από ψηλά φαίνονται πεντακάθαρα. Είναι η συνέχεια της αρχαίας πόλης, η οποία με την πάροδο των αιώνων καλύφθηκε από τη θάλασσα.

Οπότε, το βασικό που χρειάζεσαι είναι μια μάσκα: έτσι θα μπορέσεις να διακρίνεις ποια από αυτά είναι τείχη και ποια απομεινάρια από οικήματα – μέχρι και σφηνωμένους αμφορείς θα βρεις, οι οποίοι πλέον έχουν καλυφθεί από τη θαλάσσια ζωή. Σε κάποια σημεία σώζονται κομμάτια απ’ τον αρχαίο λιμενοβραχίονα, επιβεβαιώνοντας τις υποθέσεις για τη ζώνη που έχει βυθιστεί στην παραλία Γκλιάτη.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαπιστώσει οι αρχαιολόγοι, πρόκειται πιθανότατα για τον εμπορικό σταθμό της αρχαίας Επιδαύρου. Αλλά παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς από τις τοπικές αρχές, δεν έχουν προχωρήσει προγράμματα προστασίας κι ανάδειξης των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων της περιοχής, παραμένοντας κυριολεκτικά και μεταφορικά θαμμένα κάτω από τη στάθμη.

Αυτό, από την άλλη, εξάπτει ακόμη περισσότερο την περιέργεια των ρομαντικών ταξιδιωτών, που μπαίνουν στο αμάξι για τη βυθισμένη πόλη της Αργολίδας, στην παραλία Γκλιάτη, έχοντας ούτε δύο ώρες οδήγησης μπροστά τους. Όμορφα ταβερνάκια σε περιμένουν πάνω στο κύμα, μόλις φτάσεις.