Unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

Στην πιο ζεστή πόλη του πλανήτη η θερμοκρασία φτάνει τους 52 βαθμούς

Οι υποψήφιες είναι πολλές, οπότε εδώ ξεχωρίσαμε 3-4 από τις βασικότερες.

Οι πόλεις που διεκδικούν τον χαρακτηρισμό της πιο ζεστής στον πλανήτη είναι αρκετές. Λίγες όμως έχουν τα εχέγγυα να το κάνουν με αξιώσεις. Η Πόλη του Κουβέιτ, το Καράτσι στο Πακιστάν και η ιρανική πόλη Αχβάζ είναι οι κυριότερες. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στην ιερή πόλη του Ισλάμ, τη Μέκκα αλλά και το Φίνιξ των ΗΠΑ. Γενικά, οι άνθρωποι τείνουν για κάποιον λόγο να περηφανεύονται για τις ακραίες θερμοκρασίες των περιοχών τους, οπότε, αν βρεθείτε με κάποιον άνθρωπο που κατάγεται από αυτές, να είστε προετοιμασμένοι. Το ίδιο ισχύει και με τους αντίστοιχους της ψυχρότερης πόλης του πλανήτη.

 

 

Πόλη του Κουβέιτ

Βλέποντάς τη στο χάρτη θα καταλάβεις ότι, αν θες να πας εκεί, μάλλον θα πρέπει να την προτιμήσεις τον χειμώνα. Μία μέρα του Ιουλίου στην ούτως ή άλλως πολύ ζεστή Αθήνα είναι συνήθως ανάσα δροσιάς για την Πόλη του Κουβέιτ που έχει κατά μέσο όρο θερμοκρασίες κοντά στους 45 βαθμούς Κελσίου μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα να σκαρφαλώνει και στους 50 βαθμούς τις πολύ καυτές μέρες. Μιλάμε πάντα υπό σκιάν.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκουν αποκλειστικά καταφύγιο σε γραφεία, σπίτια, mall και αυτοκίνητα. Σε οποιονδήποτε χώρο δηλαδή είναι κλιματιζόμενος. Μιλάμε μάλιστα για μία πόλη που δεν έχει δέντρα και οι σκιές που υπάρχουν όταν την περιδιαβαίνεις είναι ελάχιστες. Γενικά, η κουλτούρα του έξω δεν υπάρχει και πολύ στη χώρα. Ιδίως τα καλοκαίρια βγαίνοντας έξω θα δεις ελάχιστους πεζούς να περπατάνε.

Η πόλη του Κουβέιτ. unsplash

Ο λόγος που μένουν άνθρωποι σε μία πόλη που κατά μέσο όρο είναι θερμότερη από την Τιμπουκτού στη μέση της Σαχάρα; Τα λεφτά. Η σύγχρονη πόλη του Κουβέιτ έχει χτιστεί με πετροδολάρια, με αποτέλεσμα να έχει ένα αρκετά υψηλό βιοτικό επίπεδο που επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους. Για τους φτωχότερους είναι απαραίτητη η ομπρέλα όταν κυκλοφορούν ή περιμένουν το λεωφορείο.

Αχβάζ

Αν τα πράγματα είναι δύσκολα στην Πόλη του Κουβέιτ, εδώ γίνονται ακόμα δυσκολότερα. Η πόλη αυτή βρίσκεται στην επαρχία Κουζεστάν και μπορεί να φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου ακόμα συχνότερα και κατά βάση τις μέρες του Ιουλίου.

Και εδώ ο λόγος που κατοικείται το μέρος είναι τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τους 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και όχι μόνο λόγω θερμοκρασιών. Αυτές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη μόλυνση του αέρα. Για την ακρίβεια, βρίσκεται παραδοσιακά στις πρώτες θέσεις των πόλεων με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Ο λόγος; Τα πολλά εργοστάσια, η μεγάλη κίνηση στους δρόμους και οι αμμοθύελλες.

Η πόλη του Ιράν, Αχβάζ. unsplash

Οι υπόλοιπες

Πέραν της Πόλης του Κουβέιτ και του Αχβάζ υπάρχουν αρκετές ακόμα πόλεις με υψηλότατες θερμοκρασίες καθιστώντας τη ζωή σε αυτές πραγματικά δύσκολη. Ένα καλό παράδειγμα είναι το Καράτσι στο Πακιστάν. Πρόκειται για μία πόλη που εκτός από την πολλή ζεστή είναι και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, ώστε το καλοκαίρι να φαντάζει πραγματικά ασφυκτικό.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε και την Τιμπουκτού που βρίσκεται στο Μάλι, στη μέση της ερήμου Σαχάρα. Οι θερμοκρασίες του μπορεί να φτάσουν τους 51 και τους 52 βαθμούς Κελσίου αλλά αν το δούμε με τους μέσους όρους τα πράγματα είναι οριακά καλύτερα σε σύγκριση με τις προαναφερθείσες.

© 2016, Charlie Riedel/Associated Press

Τέλος, ιδιαίτερα ζεστές είναι η Μέκκα που είναι ζεστή όλον τον χρόνο και το Φίνιξ των ΗΠΑ που έχει περισσότερες από 100 μέρες τον χρόνο θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου.