AP Photo/Jon Chol Jin
ΜΟΔΑ

Στην Βόρεια Κορέα υπάρχει πραγματική αστυνομία μόδας

Όχι, στην Βόρεια Κορέα δεν υπάρχει GNTM και αυστηρές κριτικές επιτροπές, αλλά αυστηρά ενδυματολογικά πρότυπα ως νόμοι του κράτους που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Αν έτυχε να ζητήσεις το λόγο από κάποιον γνωστό σου για την κριτική του επάνω στα ρούχα σου, λέγοντας “και τι είσαι εσύ που με κρίνεις, αστυνομία μόδας;” τότε ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς. Η πραγματική αστυνομία μόδας υπάρχει εδώ και δεκαετίες ως νόμος του κράτους στην ‘αυτοκρατορία’ του Kim Jong-Un και είναι αμείλικτη.

Απαγορεύσεις

Στην Βόρεια Κορέα η ελευθερία του λόγου υφίσταται μόνο ως αστείο μεταξύ αξιωματικών του στρατού. Η ελευθερία του Τύπου και η ανεξιθρησκεία επίσης δεν περιλαμβάνονται στους νόμους του κράτους. Οποιοσδήποτε θέλει να εκφραστεί με λόγο που δεν απηχεί την θέση του καθεστώτος, προφυλακίζεται και η ποινή που θα του αποδοθεί μπορεί να είναι ακόμα εκτέλεση δια τουφεκισμών. Ως προς τα ρούχα, η κατάσταση είναι (φαινομενικά) λίγο πιο απλή. Το καθεστώς εκδίδει έντυπο με τίτλο ‘Choseon Ryusung’. Αυτό το έντυπο δείχνει πώς πρέπει να είναι η εικόνα των ρούχων, των χτενισμάτων, τα πρότυπα grooming για κάθε άνδρα και γυναίκα.

Πρότυπα

Για τους άνδρες προβλέπεται μια ποικιλία στα κουρέματα, που θυμίζει (πάντα) το αγαπημένο look του Kim Yong-Un, αλλά σε πιο ψυχεδελοπάνκ εκδοχές. Για τις γυναίκες υπάρχουν σίγουρα περισσότερες επιλογές, όλες τους θυμίζουν κορεάτικη μπουζουκλερί των ’80s (αν μπορείτε να φανταστείτε κάτι τέτοιο κοιτώντας την παρακάτω φωτογραφία).

AP Images / David Gutenfielder

Ως προς το ντύσιμο, κάθε ρούχο που παραπέμπει σε ευρωπαϊκές ή αμερικάνικες τάσεις της μόδας, αποτελεί ένδειξη πως αυτός που το φοράει, είναι ύποπτος για προδοσία προς το καθεστώς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο έλεγχος των στρατιωτικών για την ενδυματολογική συμμόρφωση των πολιτών συμβαίνει αραιά, συνήθως πριν από εθνικές γιορτές, όμως αυτοί που συλλαμβάνονται, συχνά καταδικάζονται σε καταναγκαστική εργασία.

Οι ‘ύποπτοι’ για παραβιάσεις του νόμου είναι συνήθως γυναίκες που έκαναν το λάθος να παραβούν τις διατάξεις, φορώντας πχ, τζιν παντελόνι ή εφαρμοστή φούστα και σανδάλια. Πρόκειται για ενδύματα και υποδήματα που απαγορεύονται δια ροπάλου. Η φούστα πρέπει να είναι μακριά σε μήκος, τα παπούτσια κλειστά, το παντελόνι οριακά γίνεται αποδεκτό, όχι όμως όταν έχει εφαρμοστή γραμμή.

Το ενδυματολογικό πρότυπο για κάθε γυνάικα είναι οι τροχονόμοι (!), οι οποίες φοράνε πάντα ενδύματα που παραπέμπουν σε στριατιώτική στολή. Οι τροχονόμοι απολαμβάνουν οφέλη σπάνια για Βορειοκορεάτες, όπως δικό τους σπίτι, περισσότερο φαγητό μέσω των δελτίων και καλύτερη υγειονομική περίθαλψη,

Η επιλογή τους γίνεται καθαρά με βάση εμφανισιακά κριτήρια και η απόσυρσή τους γίνεται εθελούσια στην ηλικία των 26 ετών. Αξίζει πάντως να τονίσουμε πως κάθε γυναίκα είναι υποχρεωμένοι για έναν ακόμα λόγο να τηρεί τα ενδυματολογικά πρότυπα: ο κάθε σύζυγος υποχρεούται να καταδώσει τη σύντροφο του στις αρχές, αν εκείνη δεν τηρεί τους προβλεπόμενους κανόνες ένδυσης.