ΤΑΞΙΔΙ

Στο Αλκμάαρ για κάποιο λόγο τραγουδάνε Let it be

Ένας συντάκτης από το Contra.gr ταξίδεψε στην Ολλανδία, επισκέφθηκε το Μουσείο των Beatles και γράφει για αυτό. Σιγοτραγουδώντας.

Αν τυχόν βρεθείτε κάποια μέρα στο Αλκμααρ της Ολλανδίας και δεν επισκεφθείτε το μουσείο που υπάρχει στην πόλη για τους Beatles να ξέρετε ότι έχετε διαπράξει ένα μεγάλο τουριστικό σφάλμα. Σας αρέσουν ή όχι τα “σκαθάρια” το μουσείο αυτό είναι κάτι το καταπληκτικό και προφανώς σχεδόν μοναδικό στο είδος του (αν και μουσεία για τους Beatles υπάρχουν και άλλα). Το γεγονός ότι ο χώρος αυτός στο Αλκμααρ άνοιξε πριν από το μουσείο του συγκροτήματος στο Λίβερπουλ λέει πολλά.

 

Τα 2 ευρώ της εισόδου, τιμή τρομερά φθηνή για το κατά τα άλλα ακριβό Αλκμααρ (τιμή κλαμπ σάντουιτς 9 ευρώ!), αξίζουν τον κόπο και με το παραπάνω. Προσοχή όμως, δεν πρόκειται για μουσείο με την κλασική έννοια του όρου, περισσότερο με ναό προσωπικής λατρείας για τους Beatles έχουμε να κάνουμε παρά με χώρο έκθεσης και μνήμης.

Ο ιδιοκτήτης του μουσείου είναι φυσικά Ολλανδός αλλά η ψυχή του ζει στο Λίβερπουλ, στη γενέτειρα πόλη του συγκροτήματος. Το δηλώνουμε υπεύθυνα. Αποκλείεται τούτη την ώρα στο πλανήτη Γη να υπάρχει πιο αφοσιωμένος και φανατικός (με τη θετική έννοια του όρου) οπαδός της μεγάλης βρετανικής μπάντας που έγραψε τη δική της ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

 

Ο άνθρωπος είναι….τρελαμένος. Αφού μας ξενάγησε στο χώρο με τη βοήθεια της συντρόφου του (άλλη τρελή αυτή) μας άφησε άφωνους λέγοντάς μας ότι στο χώρο του μουσείου εκτίθεται μόνο το 10% της συλλογής του για τους Beatles! Το υπόλοιπο 90% βρίσκεται στο σπίτι του, προς το παρόν αναξιοποίητο (λογικά θα πρέπει να μένει σε αγρόκτημα ή σε βίλα τεραστίων διαστάσεων). Ούτε ο ίδιος ο ΜακΚάρτνεϊ δεν πρέπει να διαθέτει τόσα πολλά αναμνηστικά- Το λέμε αυτό γιατί το μουσείο περιλαμβάνει τα πάντα. ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Δίσκους, cd και βινύλια, βιντεσυλλογές, αναμνηστικά, φωτογραφίες, ρούχα που φόρεσαν κατά καιρούς ο Τζον Λένον, ο Πολ Μακάρτνεϊ και τα άλλα παιδιά και που ακόμη και σήμερα φαντάζουν φουτουριστικά, επιτραπέζια παιχνίδια αφιερωμένα στο συγκρότημα, αφίσες ακόμα και ολόκληρα μέρη δωματίων θαυμαστών του συγκροτήματος που ήρθαν στα χέρια του ιδιοκτήτη.

Ξεχωρίζουν σίγουρα δύο κιθάρες του Λένον καθώς και τα πάσης φύσεως περιοδικά (τα περισσότερα εκ των οποίων απολύτως συλλεκτικά πλέον) που περιλαμβάνουν συνεντεύξεις των μελών του συγκροτήματος, φωτογραφίες, δισκοκριτικές και κουτσομπολιά!

Είναι άλλο να το περιγράφουμε και άλλο να το ζει κανείς από κοντά. Ολα αυτά μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα (όχι παραπάνω από 60) γεγονός που δίνει στο χώρο μία παρεϊστική και πολύ οικεία αίσθηση. Εννοείται ότι ο φανατικός των Beatles μπορεί να χαζέψει για ώρες το υλικό, το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί ακόμα και σε έναν ουδέτερο παρατηρητή όπως ο γράφων που δεν πετά και τη σκούφια του για τα “σκαθάρια”.

Ο εξαιτερικός αυτός χώρος, μέσα στους τρεις must see στο Αλκμααρ σύμφωνα με όλους τους τουριστικούς οδηγούς της πόλης, βρίσκεται στο κέντρο και είναι εύκολα προσβάσιμος με τα πόδια ή με το αγαπημένο μέσο των κατοίκων, το ποδήλατο. Λειτουργεί έξι ημέρες την εβδομάδα (εκτός Κυριακής, εξαιρείται η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα) από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:30 το μεσημέρι. Αν θέλετε να τον επισκεφθείτε τη Δευτέρα, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού, τις υπόλοιπες ημέρες η επίσκεψη δεν χρειάζεται να προαναγγελθεί.

Εννοείται ότι τα περισσότερα ήδη είναι προς πώληση σε τιμές πάντως προσιτές και από ότι μας άφησε να εννοηθεί ο ιδιοκτήτης συζητήσιμες. Είστε, δεν είστε Beatles maniac, μία επίσκεψη πραγματικά θα σας μείνει χαραγμένη στη μνήμη. Let it be λοιπόν…

Info: http://www.beatlesmuseum.nl/