ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στο Δασκαλειό θα είναι σαν να είσαι σε νησί, αλλά δε θα είσαι

Βουτάμε στα τρία λιμανάκια με τα σμαραγδένια νερά και ανακηρύσσουμε τον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό της νοτιανατολικής Αττικής το νησί της Αθήνας. 

Κάποιοι θα πάνε φέτος διακοπές, κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι θα βρεθούν για λίγες ημέρες στο χωριό ή το εξοχικό και κάποιοι άλλοι θα μπουν στο πλοίο και θα απολαύσουν τις διακοπές τους στο νησί. Το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιόμορφο – θα μας πεις τώρα, γιατί τα προηγούμενα τι ήταν. Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται να τα βάψεις μαύρα που φέτος το πρόγραμμα δεν έχει Κυκλάδες – ή Ιόνιο, γούστα είναι αυτά. 

Υπάρχουν περιοχές και παραλίες σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, που η αρχιτεκτονική, το φυσικό τοπίο και η γενικότερη αύρα τους, ταξιδεύουν κατευθείαν το βλέμμα και το μυαλό σε νησιωτικούς προορισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Δασκαλειό.

Ο οικισμός της Αθήνας που έχει αύρα νησιού

Μεταξύ Λαυρίου και Πόρτο Ράφτη, βρίσκεται η Κερατέα στη νοτιοανατολική πλευρά της Αττικής. Λίγο μετά την Κακιά Θάλασσα, μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της, στέκει υπερήφανο, χτισμένο σε ένα λόφο, το Δασκαλειό. Ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που έχει όμως μεγάλη ιστορία.

Κατά την περίοδο της Κατοχής ο ορμίσκος του Δασκαλειού αποτέλεσε σημείο διαφυγής για τους συμμάχους και τους Έλληνες αντιστασιακούς, οι οποίοι εντάχθηκαν στον στρατό της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, από αυτόν τον ορμίσκο λέγεται ότι φυγαδεύτηκε και ο Γεώργιος Παπανδρέου στις 8 Ιουλίου του 1944.

Εκτός όμως από τη βαριά κληρονομιά του στην ελληνική ιστορία, το Δασκαλειό είναι ένας πανέμορφος τόπος. Τα λευκά σπιτάκια με τα μπλε, ξύλινα πορτοπαράθυρα, οι όμορφες μονοκατοικίες με τους ανθισμένους κήπους, το ξωκλήσι του Αγίου Αλεξάνδρου σκαρφαλωμένο στα βράχια και τα γραφικά ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι, κάνουν το τοπίο να θυμίζει νησί.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής όμως, είναι η θάλασσα του Δασκαλειού. 

Τα τρία λιμανάκια με τα κρυστάλλινα νερά και το σμαραγδένιο μάτι

Το Δασκαλειό αποτελείται από τρία λιμανάκια που είναι και οι παραλίες του. Πρόκειται για αμμώδεις παραλίες με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. 

Τα δύο πρώτα λιμανάκια είναι οργανωμένα με ξαπλώστρες και beach bars, ενώ το τρίτο που είναι και το μικρότερο είναι ανοργάνωτο, λιγότερο πολυσύχναστο και πιο ήσυχο. Όσοι το επισκέπτονται μάλιστα αρέσκονται να απλώνουν τις πετσέτες τους στα βράχια και να απολαμβάνουν εκεί τον ήλιο και τις δροσερές βουτιές.  

Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει όποιον επισκεφτεί για πρώτη φορά την περιοχή είναι το σμαραγδένιο μάτι όπως το αποκαλούν η ντόπιοι. Ένα μικροσκοπικό νησάκι, που βρίσκεται στον ορίζοντα και απέχει σχετικά λίγα χιλιόμετρα από την αμμουδιά. 

Αν κάτι πρέπει να λάβεις υπόψιν στην περίπτωση που κάνεις μία μίνι εξόρμηση στο Δασκαλειό είναι ότι ο βοριάς επηρεάζει πολύ την ευρύτερη περιοχή, οπότε όταν φυσάει δυνατά πιάνει κύμα. 

Πώς θα φτάσεις στο Δασκαλειό

Η Κερατέα απέχει 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα με την οποία συνδέεται μέσω της λεωφόρου Λαυρίου και 16 χιλιόμετρα από το Λαύριο. Συνεπώς, αν κατευθύνεσαι από το κέντρο της πόλης υπολόγισε περίπου μία ώρα μέσω Αττικής Οδού, λεωφόρο Μαρκοπούλου και Λαυρίου.

Η πρόσβαση και στα τρία λιμανάκια είναι εύκολη. Σταθμεύεις το όχημα σου στον δρόμο, περπατάς για ελάχιστα λεπτά και απλώνεις την πετσέτα σου στην καυτή, χρυσαφένια αμμουδιά.

Cheers! στα καλοκαιρινά ταξίδια που έρχονται και που ήδη έχουμε κάνει απολαμβάνοντας από όπου κι αν βρισκόμαστε ένα Aperol Spritz.