Shutterstock
LIFE

Στο μεγαλύτερο bachelor party στην αρχαία Ελλάδα παραλίγο να πεθάνουν όλοι

Στο πρώτο ΤEDxAthens Virtual Brunch ταξιδέψαμε στην αρχαιότητα και μάθαμε τα πάντα γύρω από τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων.

Ένα από τα πράγματα που μας είχαν λείψει πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας ήταν χωρίς αμφιβολία το κυριακάτικο brunch. Μια αγαπημένη συνήθεια, κατά την οποία μαζευόμασταν με φίλους σε κάποιο μαγαζί, παραγγέλναμε νόστιμα πιάτα και αναλύαμε όλα όσα έγιναν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτό το “κενό” ήρθε να μας γεμίσει αυτή την Κυριακή (24/5) το TedxAthens διοργανώνοντας το πρώτο Virtual Brunch.

Καθίσαμε αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού μας, ανοίξαμε το laptop και το efood ανέλαβε να μας στείλει στην πόρτα μας το καλύτερο brunch. Ήταν ένα από τα τελευταία σαββατοκύριακα της άνοιξης κι έτσι το ζήσαμε, όπως ακριβώς έπρεπε. Φορέσαμε από ένα floral ανοιξιάτικο πουκάμισο και συναντηθήκαμε διαδικτυακά με φίλους TEDxSters, σε μια πρωτότυπη, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα ενέργεια.

Είδαμε ζωντανά συνταγές με τον Chef Γιώργο Παπακώστα, διαδραστικά δημιουργικά workshops από τον Illustrator Κωνσταντίνο Φυντάνη, φτιάξαμε δροσιστικά cocktails με Bombay Sapphire ακολουθώντας τις οδηγίες της Brand Ambassador Τζώρτζια Παπαγιαννοπούλου, ακούσαμε μουσική από την άλλη μεριά του Ατλαντικού με τον Καλιφορνέζο Brian Capobianchi, ενώ μάθαμε και ενδιαφέρουσες (διατροφικές) ιστορίες από την από την αρχαία Ελλάδα από τον Θοδωρή Παπακώστα (archaeostoryteller).

Αυτές οι ιστορίες ήταν και το αγαπημένο μου κομμάτι από το 2ο virtual event του TEDxAthens. Κι αυτό γιατί μάθαμε πράγματα, για τα οποία δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα. Όπως για παράδειγμα, την πρώτη συνταγή του αρχαίου κόσμου. Αυτή αφορούσε ένα ψάρι που ονομάζεται “κορδέλα” ή “σπάθα”, λόγω του σχήματός του. Σύμφωνα με τη συνταγή, το έπαιρναν, το καθάριζαν, το έκοβαν σε λωρίδες και του έριχναν λάδι και τυρί. Πάντως, η συγκεκριμένη συνταγή κατακρίθηκε μετέπειτα, καθώς κανείς δεν ήθελε να ρίξει τυρί στο ψάρι του. Όσο για το πρώτο βιβλίων συνταγών, αυτό το έγραψε ο Μίθαικος από τη Σικελία.

Όπως ανέφερε ο Θοδωρής Παπακώστας, μια ερώτηση που του κάνουν συνεχώς είναι αν υπήρχαν vegan στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, υπήρχαν αν και δεν ήταν τόσο διαδεδομένο. Ήταν κυρίως σε μυστικές οργανώσεις ή αιρέσεις. Ο Πυθαγόρας ήταν αυτός που έφτιαξε ολόκληρη φιλοσοφία για το πώς πρέπει να ζει σωστά ένα άνθρωπος και ανέφερε πάνω κάτω όσο αντιπροσωπεύει ο veganισμός.

Πάμε, όμως, στο ίσως πιο ενδιαφέρον κομμάτι των ιστοριών που ακούσαμε από τον αρχαίο κόσμο. Ο archaeostoryteller, τον οποίο μπορείς να βρεις και στο Instagram, μας μίλησε για το μεγαλύτερο bachelor party που έγινε ποτέ στην αρχαία Ελλάδα και σίγουρα δεν το ξεπέρασε ποτέ κανείς.

Έγινε στη Μακεδονία, μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν όλοι οι πολεμιστές είχαν γυρίσει πίσω στην πατρίδα πάμπλουτοι και γεμάτοι με λάφυρα από τους επιτυχημένους πολέμους τους στην Ασία. Ένας από αυτούς, ο Κάρανος, ετοιμαζόταν να παντρευτεί και λίγες ημέρες πριν αποφάσισε να κάνει ένα bachelor party, καλώντας 20 φίλους του στο σπίτι.

Το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έφτασαν οι καλεσμένοι ήταν να τους βάλει στο κεφάλι τους από ένα χρυσό στεφάνι, για να δοξάσουν όλοι μαζί τον θεό Διόνυσο. Η βραδιά τους ξεκίνησε με ένα ασημένιο μπολ γεμάτο κρασί και μετά από λίγο κατέφθασαν στο τραπέζι τους τα πρώτα πιάτα με το φαγητό. Υπήρχαν πάπιες, κοτόπουλα, περιστέρια και χήνες.

Η σειρά από πιάτα περιελάμβανε λαγό, κατσικάκι γάλακτος, περιστέρια, τρυγόνια και πέρδικες. Χρειαζόταν ένα διάλειμμα, όμως, μετά από τόσο φαγητό. Έτσι, εκείνη τη στιγμή έκαναν την εμφάνισή τους μουσικοί και χορεύτριες, με το γλέντι να δυναμώνει.

Το φαγητό δεν σταμάτησε. Μετά τον χορό, κατέφθασε στο τραπέζι το κυρίως πιάτο. Ήταν ένα ολόκληρο γουρουνόπουλο για τον κάθε έναν, γεμιστό με τσίχλες (πτηνά) και εντόσθια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε γουρουνόπουλο ήταν καλυμμένο με κρόκους αυγών και θαλασσινά. Φεστιβάλ χοληστερίνης. Πραγματικά, αποτελεί απορίας άξιον το πώς κατάφεραν να επιζήσουν μετά από τόσο φαγητό.

Μετά το γεύμα, εμφανίστηκαν στο γλέντι γυμνοί χορευτές και χορεύτριες, ενώ ήρθε και μία χορωδία 100 τραγουδιστών για να προετοιμάσουν με τραγούδια γάμου τον γαμπρό. Το ξέφρενο πάρτι συνεχίστηκε μέχρι το πρωί, όπως περιέγραψε ο Θοδωρής Παπακώστας.

Αναμφίβολα, μια φανταστική (και χορταστική) ιστορία για να συνοδεύσει το κυριακάτικο virtual brunch που μας χάρισε το TedxAthens.