FITNESS

Σύσφιξη και γυμναστική πριν το καλοκαίρι, αυτό το ψέμα

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα μπάνια αρχίζουν και τα γυμναστήρια γεμίζουν. Ποιον κοροϊδεύουμε;

Πες αλήθεια. Σήμερα το πρωί που σηκώθηκες από το κρεβάτι και πέρασες από τον καθρέφτη, δεν κοίταξες την κοιλιά σου σκεπτόμενος πόσο έφαγες χθες; Νηστεία ξενηστεία, έφαγες πολύ αυτές τις ημέρες. Και αν δεν έχεις ποσοστό λίπους κάτω από 15%, είναι πολύ φυσιολογικό να ξενέρωσες με τον εαυτό σου και τα κιλά σου.

Για τους άντρες, το άγχος του πάχους και της κακής εμφάνισης δεν είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο των γυναικών. Μία γυναίκα σπάνια δίνει φοβερή άφεση αμαρτιών στον εαυτό της. Είναι πολύ πιο συχνό ένας άντρας να κοιτάζεται και να μονολογεί “δεν τρέχει, καλός είμαι και έτσι”. Βρίσκοντας άλλοθι στην συμπεριφορά του, την εξυπνάδα του, τα λεφτά του ή οτιδήποτε άλλο.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Που κοιτάνε την μπάκα, εκνευρίζονται με τα 8ωρα που έκλειναν πάνω από τραπέζια με φαγητά και γλυκά και λένε ό,τι πρέπει να κάνουν κάτι. Είσαι κι εσύ ένας από αυτούς; Πολύ πιθανόν.

Η προσπάθεια να πείσεις τον εαυτό σου

 

Σε βάζουμε στην άκρη αν είσαι κλασικός κάτοικος γυμναστηρίου όλη τη χρονιά και πριν το καλοκαίρι απλά φορτσάρεις λίγο παραπάνω για να δείχνουν οι κοιλιακοί στην παραλία. Εγώ σήμερα ασχολούμαι με όλους εκείνους που έχουν έναν κοιλιακό. Ολοστρόγγυλο.

Αυτούς που δεν πηγαίνουν σχεδόν ποτέ γυμναστήριο, που περπατάνε μια μέρα στα μαγαζιά και θεωρούν ότι γυμνάστηκαν, που εφευρίσκουν κάθε είδους δικαιολογία για να μην βάλουν μια φόρμα να βγουν στο δρόμο για τρέξιμο. Μιλάω για εμένα και εσένα.

Και είναι δύσκολη η προσπάθεια να ψήσεις τον εαυτό σου να σηκωθεί από τον καναπέ. Θέλει αρετή και τόλμη να το πάρεις απόφαση να αλλάξεις lifestyle έστω και για λίγο καιρό. Το καλοκαίρι όμως πλησιάζει. Δεν σε πειράζει να βγεις και πλαδαρός στην παραλία αλλά στεναχωριέσαι που για άλλη μια χρονιά δεν θα βγεις στην παραλία με σωματάρα.

Και λες στον εαυτό σου ότι θα γυμναστείς. Έστω για δυο τρεις μήνες, μέχρι να φύγεις για διακοπές. Κάτι θα προλάβεις να κάνεις. Να φύγει λίγο η κοιλιά, να σφίξει το στήθος, να μην είναι τα μάγουλά σου φουσκωμένα σε κάθε φωτογραφία.

Οφείλουμε πάντως να σε ενημερώσουμε για το τι θα προλάβεις και τι όχι. Σε θεωρητικό επίπεδο φυσικά μιας και τα πάντα εξαρτώνται από την προσήλωσή σου στον στόχο.

Αυτά που δεν προλαβαίνεις

 

Να χτίσεις το σώμα που ονειρεύεσαι τόσα χρόνια. Που κάθε καλοκαίρι όταν στην ξαπλώστρα και έχεις κοιλιά ακόμα και όταν είσαι ανάσκελα, υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα υπάρχει. Που λες ότι φέτος όχι μόνο θα πας γυμναστήριο αλλά θα βρεις και ένα άθλημα που να σου ταιριάζει.

Να χτίσεις κοιλιακούς που δεν υπάρχουν, να χάσεις 15 κιλά με φυσιολογική δίαιτα, να γραμμώσει το σώμα σου ώστε να περπατάς στην παραλία και να χαζεύουν οι γυναίκες το σώμα σου, δεν γίνεται. Ένα γυμνασμένο ανά τα έτη σώμα, μπορεί με λίγη προσπάθεια και αρκετή γυμναστική να φτάσει ή έστω να πλησιάσει τα πρότερα μεγαλεία.

Ένα αγύμναστο σώμα ή ένα σώμα πλαδαρό δεν μπορεί έτσι απλά μέσα σε δύο μήνες να αλλάξει τόσο ριζικά. Ό,τι και να σου υπόσχονται οι γυμναστές. Ό,τι κι αν κάνεις. Όχι επειδή είναι φύσει αδύνατο. Αν ήσουν στο Hollywood και έπρεπε να γίνεις φέτες για μια ταινία, θα είχες δέκα άτομα από πάνω σου, διατροφές, γυμναστικές και χημεία και θα γινόσουν. Κυρίως επειδή δεν το έχεις στο αίμα σου το γυμναστήριο. Και θα σου είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τώρα συνήθειες.

Αυτά που προλαβαίνεις

 

Αυτό που σίγουρα προλαβαίνεις και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα είναι το να δεις εσύ διαφορά στο σώμα σου. Να γυμναστείς έστω αυτούς τους δύο τρεις μήνες για να δεις εσύ μία μικρή ή μεγάλη αλλαγή στο σώμα σου. Να νιώσεις καλύτερα με την πάρτη σου.

Το να χωρέσεις σε μια βερμοιύδα που φόραγες πριν μερικά χρόνια. Το να κοιτάς το πρωί την κοιλιά σου στον καθρέφτη και να μην κρέμεται όσο κρεμόταν. Το να δεις τα χέρια σου να σφίγγουν και τους κοιλιακούς σου να σχηματίζονται έστω και κάτω από το στρώμα λίπους είναι μερικές μικρές νίκες σε έναν αγώνα που είσαι από την αρχή χαμένος. Αλλά δεν σε νοιάζει.

Γιατί σε νοιάζει να βγεις στην παραλία και να σκεφτείς ότι εσύ έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες. Γι’ αυτό σήκω από τον καναπέ και χάρισε στον αυγουστιάτικο εαυτό σου μία μικρή αλλαγή. Το τι πρέπει να κάνεις στο έχει πει και παλιότερα ο γυμναστής μας.

Six pack μέχρι το καλοκαίρι