Dirk Waem, Pool Photo via AP
ΚΟΣΜΟΣ

Sven Mary: Ο «δικηγόρος του διαβόλου» είναι ο νέος συνήγορος της Εύας Καϊλή

Στην πρώτη γραμμή των νομικών του Βελγίου αλλά αδιανόητα αμφιλεγόμενος, ο Sven Mary ανήκει στην κατηγορία των δικηγόρων που έχτισαν φήμη αναλαμβάνοντας υποθέσεις που άλλοι απεύχονταν. Μόλις ανέλαβε και την υπεράσπιση της Εύας Καϊλή.

Από τη στιγμή που ο φερόμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου Antonio Panzeri υιοθέτησε στάση απόλυτης συνεργασίας με τους εισαγγελείς, δηλώνοντας τη μεταμέλειά του αλλά και την πρόθεσή του να κατονομάσει όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, είναι σαν να γυρνάει η μπίλια πάνω από τους βασικούς υπόπτους του Ευρωκοινοβουλίου, για τους οποίους έχει ψηφιστεί άρση ασυλίας – τον Βέλγο Marc Tarabella με κατηγορία δωροδοκίας 140.000 ευρώ, τον Ιταλό Andrea Cozzolino αλλά και την Εύα Καϊλή, η οποία μαζί με τον σύντροφό της Francesco Giorgi πιάστηκαν με τη «γίδα στην πλάτη».

Δε μιλάμε παρά για το πειστήριο της βαλίτσας με τα 600.000 ευρώ που βρέθηκε να μεταφέρει ο πατέρας της (έκπτωτης πλέον) ευρωβουλεύτριας, αφού την παρέλαβε από το σπίτι του ζεύγους στις Βρυξέλλες.

Προσπαθώντας να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της, η Εύα Καϊλή υποστηρίζει έκτοτε ότι ουσιαστικά η ίδια δεν είχε ίδιον όφελος από την κίνηση του μαύρου χρήματος, ωστόσο γνώριζε την ύπαρξή του και προσπάθησε μέσω του πατέρα της να το ξεφορτωθεί – μια υπερασπιστική γραμμή που δεν έπεισε στη διαδικασία ακρόασης, αλλά τώρα νέος δικηγόρος διαδέχεται τον ελληνικής καταγωγής Andre Rizopoulos.

Πρόκειται για ένα πρωτοκλασάτο όνομα στη νομική σκηνή του Βελγίου, αλλά και πολύ αμφιλεγόμενο πρόσωπο λόγω των υποθέσεων που έχει αναλάβει στην καριέρα του, με αποκορύφωμα την υπεράσπιση του Salah Abdeslam που αποτελούσε τον άνθρωπο-κλειδί πίσω από τις επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι το 2015. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που ο επονομαζόμενος Sven Mary έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «δικηγόρος του διαβόλου» στην παγκόσμια αγορά.

Ποιος είναι ο δικηγόρος Sven Mary

Υπάρχει μια κατηγορία δικηγόρων, που αντί να απεύχονται να αναλάβουν πελάτες με αναίσχυντα εγκλήματα, κυρίως για να μην επωμιστούν το ηθικό βάρος της υπεράσπισης ενός καταδικασμένου εγκληματία από την κοινή γνώμη, κυνηγούν το ακριβώς ανάποδο.

Ο Sven Mary ανήκει σε αυτή την κατηγορία: έχει χτίσει τη φήμη του πάνω σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις, αδιαφορώντας για το μίσος του κόσμου. Όπως είχε δηλώσει κάποτε στη βελγική εφημερίδα Metro, «αν κάποιος περιγράφεται ως ο υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός, θέλω να καταπολεμήσω αυτή την κατάχρηση εξουσίας»,

Η υπόθεση που τον έκανε διεθνώς γνωστό ήταν εκείνη του Salah Abdeslam, του μοναδικού επιζώντα από τους Ισλαμιστές βομβιστές που είχαν οργανώσει ένα μπαράζ επιθέσεων σε δημόσιους χώρους του Παρισιού  (στο στάδιο, σε ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ κ.α.), επιφέροντας θάνατο σε 130 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 400. Όπως είχε δηλώσει ο δικηγόρος στη γαλλική εφημερίδα L’Express, δε θα είχε πρόθεση να υπερασπιστεί τον Abdeslam, εάν εκείνος αρνούνταν την όποια σύνδεση με το συμβάν. «Αυτό θα μου προκαλούσε πλήξη», είχε δηλώσει με υπεροψία.

(Εάν η πρόκληση παραμένει το κύριο κίνητρο για τον Βέλγο νομικό, τότε μήπως το ότι ανέλαβε την υπόθεση της Καϊλή προδίδει και ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να αποδειχθεί το ανάποδο της κατηγορίας;)

Δεν ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που προέβαινε σε εριστικές δηλώσεις (σε πρόσφατη τοποθέτησή του εξήγησε ότι στο δικηγορικό του γραφείο δεν κάνει δεκτές αιτήσεις από γυναίκες, υπό τον φόβο του #metoo), επίσης δεν ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που αναλάμβανε υποθέσεις που επέφεραν κρότο στη συλλογική συνείδηση: είχε υπερασπιστεί τον Michel Lelievre, συνεργό του Βέλγου κατά συρροήν δολοφόνου και παιδόφιλου Marc Dutroux, είχε αναλάβει τον Fouad Belkacem, έναν εκπρόσωπο της τζιχαντιστικής ιδεολογίας, τον Fouad Belkacem από τη Σενεγάλη που στρατολογούσε νεαρούς άνδρες κ.ά.

Για όλους αυτούς τους αμφιλεγόμενους πελάτες, ο Sven Mary είχε αποκτήσει το παρατσούκλι avocat des crapules, το οποίο μεταφράζεται με περισσότερη ακρίβεια σε «δικηγόρος των αποβρασμάτων» και πιο ελεύθερα σε «δικηγόρος του διαβόλου». Και να σκεφτείς ότι το ταξίδι του στη νομική επιστήμη δε θα είχε ξεκινήσει πιθανότατα, εάν δεν του τύχαινε ένας σοβαρός τραυματισμός όσο έπαιζε στην ομάδα νέων της Άντερλεχτ, με όνειρο να γίνει κάποτε μεγάλος ποδοσφαιριστής.