Unsplash Charles Deluvio
SEX

Σχεδόν 4 στους 10 δεν γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται η κλειτορίδα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι περίπου το 40% των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως φύλου, απάντησε λάθος για τη θέση ενός από τα βασικά γεννητικά όργανα του γυναικείου συστήματος.

«Στην αναζήτηση της χαμένης κλειτορίδας», θα μπορούσε να τιτλοφορείται πρόσφατη βρετανική μελέτη που δημοσιεύει η Guardian και πραγματοποιήθηκε σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων. Όπως αποκαλύπτεται το 37% των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως φύλου, απάντησε λάθος σχετικά με το πού βρίσκεται η κλειτορίδα, ενώ μόλις το 46% αναγνώρισε σωστά ότι οι γυναίκες έχουν τρία διαφορετικά ανοίγματα.

Επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας είναι η Dina El-Hamamsy, υπεύθυνη γραμματειακής υποστήριξης για μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά στο νοσοκομείο Addenbrookes στο Κέιμπριτζ. Η ίδια εξηγεί ότι αφορμή στάθηκε η διαπίστωσή της και πολλών συναδέλφων της ότι αρκετές γυναίκες δεν κατανοούσαν την ακριβή φύση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. «Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ της ακράτειας και της πρόπτωσης», δήλωσε η El-Hamamsy.

Η έρευνα, η κλειτορίδα και οι απαντήσεις που προβλημάτισαν

Η ερευνητική ομάδα διένειμε ανώνυμα ερωτηματολόγια σε 171 γυναίκες και 20 άντρες σε νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τον αριθμό των οπών και την ονομασία τους στο σύστημα των γυναικείων γενετικών οργάνων.

Η συνσυγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο International Urogynecology Journal, Fiona Reid, σύμβουλος ουρολογίας στο νοσοκομείο St Mary του Μάντσεστερ, ανέφερε: «Βλέπουμε γυναίκες που δεν καταλαβαίνουν πού βρίσκεται η ουρήθρα, ο κόλπος, ακόμα και η είσοδος του πρωκτού. Τείνουν να πιστεύουν ότι η ουρήθρα και ο κόλπος είναι το ίδιο πράγμα».

Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης ένα διάγραμμα της περιοχής και τους ζητήθηκε να επισημάνουν με δικά τους λόγια όσο το δυνατόν περισσότερες δομές μπορούσαν. Αν και σχεδόν οι μισοί άφησαν κενή τη συγκεκριμένη ερώτηση, από εκείνους που προσπάθησαν τελικά να την απαντήσουν, μόλις το 9% ήταν σε θέση να κατονομάσει και τις επτά δομές σωστά. Μόνο το 49% επισήμανε στις σημειώσεις του τα χείλη, ενώ το 18% ταυτοποίησε σωστά το περίνεο -την περιοχή ανάμεσα στην ηβική σύμφυση και στον κόκκυγα. Υπήρξε επίσης σύγχυση στην πλειοψηφία μεταξύ της κλειτορίδας και της ουρήθρας.

Η ομάδα αξιολόγησε επίσης την γνώση των συμμετεχόντων σχετικά με γενικές, αλλά και καθαρά γυναικείες ιατρικές παθήσεις. Ενώ οι περισσότεροι μπορούσαν να αναγνωρίσουν τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης, το 53% γνώριζε τι είναι η πρόπτωση του πυελικού οργάνου, ενώ μόνο το 23% τι είναι τα ινομυώματα, παρά το γεγονός ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις επηρεάζουν το ένα τρίτο των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η πρόπτωση συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα από τα όργανα της λεκάνης γλιστρά από τη συνηθισμένη θέση του και διογκώνεται στον κόλπο. Τα ινομυώματα, από την άλλη, είναι μη καρκινικές αναπτύξεις που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα και μπορούν να προκαλέσουν βαριές, επώδυνες περιόδους και γενική δυσφορία.

«Είναι κάπως τρομακτικό που οι άνθρωποι γνωρίζουν τόσο λίγα για το αιδοίο και τη γυναικεία ανατομία», σημειώνει η Lynn Enright, συγγραφέας του βιβλίου Vagina: A Re-education (Κόλπος: Μια επανεκπαίδευση) και καταλήγει, διερωτώμενη: «Ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για αυτούς που έχουν τόση άγνοια για το σώμα τους; Τι σημαίνει αυτό για τη σεξουαλική ζωή τους; Αλλά και για την επικοινωνία που έχουν με τους γιατρούς τους όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα;».