shutterstock
ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα 5 είδη απιστίας σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα 2 εξ αυτών δεν περιλαμβάνουν τη συνεύρεση με άλλο άτομο. Απιστία εξάλλου δεν είναι μόνο το σεξ. Ή μήπως όχι; Η έρευνα που ακολουθεί δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Ρώτησε 10 ανθρώπους τι μετρά τελικά ως απιστία και πιθανότητα θα λάβεις 100 διαφορετικές απαντήσεις. Σε αυτό έχει καταλήξει η καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Texas Tech University και σύμβουλος οικογενειακών σχέσεων, Dana Weiser. «Η απιστία είναι μία γκρίζα ζώνη γιατί όλοι δεν βάζουμε τα ίδια όρια, ούτε μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά για τις ερωτικές σχέσεις», σημειώνει. 

Προκειμένου να ρίξει περισσότερο φως σε αυτή τη γκρίζα περιοχή, η Weiser μαζί με ψυχολόγους, σεξολόγους και σύμβουλους σχέσεων διεξήγαγαν έρευνα -δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Personal Relationships– για να ορίσουν τι σημαίνει απιστία για άντρες και γυναίκες. 

Όπως μεταδίδει ο Independent, κατέληξαν σε κάποιες καταστάσεις τις οποίες τείνουμε να εκλαμβάνουμε ως ανήθικες όταν ο/η σύντροφός μας εμπλέκεται σε αυτές. Το σεξ φυσικά είναι μία από αυτές, αλλά στη λίστα βρίσκονται και δύο που η σωματική επαφή απουσιάζει. 

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν 5 διαφορετικά είδη απιστίας

Η σεξουαλική απιστία

Η πιο συνηθισμένη μορφή απιστίας, που περιλαμβάνει τη σωματική επαφή, από φιλιά και χάδια μέχρι τη σεξουαλική συνεύρεση. Η Weiser τονίζει ότι δύσκολα το σεξ με άλλον/άλλη συγχωρείται από τον/την σύντροφο και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο χωρισμός είναι μονόδρομος, χωρίς να αποκλείεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η επανασύνδεση.

Η συναισθηματική απιστία

Είναι αυτή η πλατωνική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ανθρώπων, που το συναισθηματικό τους δέσιμο είναι μεγάλο. Δεν τους χαρακτηρίζεις φίλους, ούτε όμως και εραστές. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, πρόκειται για μία πιο επικίνδυνη μορφή απιστίας από ότι εκείνη που περιλαμβάνει το σεξ και εξηγεί το γιατί: «Όταν η έλξη δεν είναι καθαρά σωματική, αλλά γεννιούνται συναισθήματα για κάποιο άλλο άτομο με το οποίο πλέον θέλεις να μοιράζεσαι εμπειρίες, συζητήσεις, άγχη και φόβους -όλα αυτά δηλαδή που μέχρι πρότινος επικοινωνούσες με το ταίρι σου-, τότε το πρόβλημα παίρνει άλλες, μεγαλύτερες διαστάσεις, πιο καταστροφικές».

Οι ερωτικές φαντασιώσεις

Δεν αναφερόμαστε σε εκείνες που ίσως θέλεις να περάσουν από το φάσμα της φαντασίας σε εκείνο της πραγματικότητας, δοκιμάζοντάς τες μαζί της στο κρεβάτι. Μιλάμε για εκείνους τους κρυφούς πόθους που εισβάλλουν στις πολύ προσωπικές σας στιγμές. Το να κάνετε έρωτα για παράδειγμα και εσύ να σκέφτεσαι μία άλλη γυναίκα. Ε αυτό από ποια πλευρά και να το δεις είναι ανειλικρινές και ανήθικο.

Η «οικονομική» απιστία

Κι όμως, υπάρχει και αυτή. Τι ακριβώς είναι; Το να λαμβάνεις οικονομικές αποφάσεις μόνος σου ή να αποκρύπτεις οικονομικά ζητήματα που αφορούν και τους δυο σας. Με αυτό τον τρόπο δείχνεις ότι δεν υπολογίζεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, δεν τον σέβεσαι ή ακόμα και ότι τον θεωρείς αδύναμο. Η Weiser υπογραμμίζει: «Επειδή τα χρήματα δεν είναι αυτό και μόνο σε μία σχέση, αλλά είναι εξουσία, το ποιος έχει δηλαδή το πάνω χέρι, το ποιος αποφασίζει για τα οικονομικά του σπιτιού, αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι οι οποιεσδήποτε οικονομικές αποφάσεις να επικοινωνούνται και να λαμβάνονται από κοινού».

Η socialmedιακή απιστία

Έχει δύο μορφές: η πρώτη αφορά την κρυφή ζωή που μπορεί να έχεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -είτε φλερτάροντας, είτε κάνοντας stalking στην πρώην- και η δεύτερη τον χρόνο που ξοδεύεις κάνοντας ατελείωτο και συνεχές scroll στο feed του Instagram για παράδειγμα αντί να περνάς ποιοτικό χρόνο μαζί της.