Shutterstock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα 5 μέρη στα οποία δεν πρέπει να φορτίσεις ποτέ το κινητό σου

Την επόμενη φορά που θα ψάχνεις μέρος στο αεροδρόμιο για να φορτίσεις το τηλέφωνό σου, καλά θα κάνεις να το ξανασκεφτείς.

Νομίζεις ότι το άρθρο αφορά το πως να προστατέψεις την μπαταρία σου από συσκευές που μπορεί να τη χαλάσουν, αλλά κάνεις λάθος. Το θέμα μας εδώ είναι πιο σημαντικό. Έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών σου δεδομένων. Και εξηγούμαστε:

Είναι πολύ πιθανό να ξεμείνεις από μπαταρία όσο είσαι έξω, κι ένα κιόσκι με θύρες USB ιδανικές για κινητό είναι σίγουρα πολύ δελεαστικό.

Το ίδιο δελεαστικό όμως είναι και για όσους θέλουν να κλέψουν αρχεία ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε ξένες συσκευές.

Αυτοί οι σταθμοί φόρτισης, μαζί με τις συσκευές USB που προσφέρουν, μπορούν πολύ εύκολα να τροποποιηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να δίνουν πρόσβαση σε αγνώστους στο τηλέφωνό σου. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσεις μια δημόσια θύρα USB για να φορτίσεις το τηλέφωνό σου, ειδικά όταν αυτές οι θύρες βρίσκονται στα παρακάτω σημεία:

Αεροδρόμια

Όλα τα αεροδρόμια διαθέτουν σταθμούς φόρτισης των κινητών και ανάθεμα και αν δεν έχουμε δώσει και εμείς τις μάχες μας για να βρούμε ή να προλάβουμε κάποια θέση. Ίσως, όμως, αυτό να ήταν και το μεγάλο μας λάθος, το ότι εμπιστευτήκαμε άγνωστες συσκευές και φορτίσαμε με αυτές το κινητό μας, αφήνοντάς το εντελώς απροστάτευτο.

«Γενικά, τα μέρη όπου οι άνθρωποι αδιαφορούν για την ασφάλεια των συσκευών τους, επειδή ίσως να βρίσκονται και σε μια κατάσταση βιασύνης, είναι τα μέρη όπου οι “κακοί άνθρωποι” θα διάλεγαν και θα έκαναν τέτοιου είδους επιθέσεις», λέει ο Jason Glassberg, διευθύνων σύμβουλος της Casaba Security. «Εκεί είναι που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει μία δική του συσκευή για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που κρύβονται μέσα στο κινητό σας».

Σταθμοί τρένων

Μπορεί ο όρος juice jacket, να μη σου λέει πολλά, αλλά είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζεις όσον αφορά το κινητό σου, όταν το φορτίζεις σε μέρη που δεν γνωρίζεις. Για παράδειγμα, μπορεί ένας εγκληματίας να στήσει έναν ελεύθερο σταθμό φόρτισης σε ένα σταθμό τρένου ή λεωφορείων, που στην πραγματικότητα να μην κάνει τίποτα άλλο απ’ το να «ρουφά» τα δεδομένα σου.

Σύμφωνα με τον Jack Vonder Heide, πρόεδρο της Technology Briefing Centers Inc, όταν οι άνθρωποι συνδέουν τα τηλέφωνά τους στη θύρα USB, το τηλέφωνό τους, ναι μεν φορτίζεται αλλά και τα ευαίσθητα δεδομένα τους, αντιγράφονται. Επομένως, αν πρέπει να φορτίσετε το τηλέφωνό σας σε δημόσια τοποθεσία, είναι καλύτερο να συνδέσετε το καλώδιο USB σε προσαρμογέα μεταγωγής 110volt ή με λίγα λόγια να χρησιμοποιήσετε τον φορτιστή σας και όχι το καλώδιο μόνο. Αυτή είναι μία συμβουλή γενικά πολύ χρήσιμη.

Ξενοδοχείο

Μπορεί η είσοδος USB στο ξυπνητήρι του ξενοδοχείου να μοιάζει ιδιαίτερα εύχρηστη, αλλά καλύτερα να μείνεις μακριά της. Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να έχει εγκαταστήσει κάτι παράξενο σε αυτό και αντί απλά να φορτίσεις το κινητό σου, να «αρπάξεις» ένα κακόβουλο λογισμικό που να κλέψει όλα τα data σου. Προτίμησε τις απλές πρίζες στον τοίχο του δωματίου σου και μην ψάχνεις για θύρες USB.

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Σήμερα μπορείς να βρεις θύρες USB για φόρτιση σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένων και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. «Είναι πολύ βολικές αυτές οι θύρες και πολύ συχνά τις βρίσκεις ευκολότερα από μία ελεύθερη πρίζα», λέει η Stacey Clements, σύμβουλος μικρών επιχειρήσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Αντί όμως να χρησιμοποιήσετε τη δημόσια θύρα USB, η Clements συνιστά να χρησιμοποιούμε τον παραδοσιακό δικό μας φορτιστή κάπου εκτός αυτοκινήτου. Κανείς δεν ξέρει τι λογισμικό μπορεί να κρύβεται εκεί μέσα.

Εμπορικά Κέντρα

Πας γυρεύοντας για μπελάδες αν χρησιμοποιήσεις ένα κιόσκι σε εμπορικό κέντρο, το οποίο είναι γεμάτο με θύρες για USB, και αυτό γιατί επιτρέπεις σε μια άγνωστη θύρα να συνδεθεί με το τηλέφωνό σου και να κάνει ελεύθερα ό, τι μπορείς να φανταστείς. Να στείλει τη λίστα επαφών σου, τα mail σου και μηνύματά σου -ακόμα και τα φωνητικά-, καθώς εικόνες και βίντεο. Μπορεί επίσης να αντιγράψει κωδικούς πρόσβασης, τραπεζικά δεδομένα, προσωπικές επαφές και γενικά ό, τι data υπάρχει στο τηλέφωνό σου. Και βέβαια όπως είπαμε και πιο πάνω, να μεταφέρει κάποιο malware μέσα στο τηλέφωνό σου.

Μακριά.