Unsplash
ΛΙΣΤΕΣ

Τα 8 πιο μπαμπαδίστικα πράγματα

Η Γιορτή του Πατέρα έρχεται, όπως κάθε καλοκαίρι, για να μας κάνει να θυμηθούμε πράγματα που εμείς ως νέα γενιά έχουμε ξεχάσει.

Όταν λέμε για μπαμπαδίστικα πράγματα εννοούμε γενικά τα πράγματα που κάνουν ή που αφορούν τους περισσότερους άντρες γύρω στα 60-80. Ναι, οι πατεράδες μας δεν είναι πλέον 50άρηδες όπως τους είχαμε στο μυαλό μας από το σχολείο. Και αυτά μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένα ή τελικά λίγο πιο αφηρημένα. Μαζέψαμε μερικά και από τα δύο στην παρακάτω λίστα με τα 8 πιο μπαμπαδίστικα (ή πατεράδικα αν θέλετε) πράγματα εκεί έξω.

To ‘Άρωμα γυναίκας’

Ενδεχομένως πρόκειται για την πιο μπαμπαδίστικη ταινία όλων των εποχών. Κάθε πατέρας που σέβεται τον εαυτό του την έχει δει. Και όχι μόνο αυτό. Την αναφέρει ως τη σπουδαιότερη ταινία όλων των εποχών. “Δες εδώ ρε τον Αλ Πατσίνο, δίνει ρέστα”. Αν υπάρχει μια ταινία που ξεπερνάει το ‘Άρωμα γυναίκας’ ως αγαπημένη ταινία μπαμπάδων είναι ‘Η Φωλιά του Κούκου’ ή λίγο σπανιότερα η ‘Διάσωση του Στρατιώτη Ryan’.

Ο μεσημεριανός ύπνος

Δεν ξέρω γιατί. Δεν είναι δηλαδή ότι μπορώ να εντοπίσω τον λόγο. Ίσως γιατί δεν έχω παιδιά. Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι πατεράδες έχουν μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τον μεσημεριανό ύπνο. Σε φάση “ΤΟΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΥΠΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΒΡΙΣΕΙΣ…ΤΟΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΥΠΝΟ”. Γιατί μπορείς να τους ξυπνήσεις 4 η ώρα το βράδυ πετώντας κάτι καταλάθος στην κουζίνα. Αν όμως τους ξυπνήσεις 4 η ώρα το μεσημέρι, ένα Σάββατο του Ιουλίου, η απάντηση θα είναι αρκετά ασύμμετρη με το λάθος που έκανες.

Οι βίδες

“Να αγοράσουμε έναν καναπέ; Σιγά μην αγοράζουμε ρε εγώ θα τον φτιάξω”. Και φεύγει στο πιο κοντινό κατάστημα για να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη βίδα που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν κάνει. Ποτέ δεν κατάλαβα τη μανία των πατεράδων με τις κατασκευές. Ίσως είναι η γενιά που μας πήγε στη Σελήνη και τους έχει μείνει ότι το να φτιάξουν το πόμολο της πόρτας είναι η δική τους συνεισφορά στην πρόοδο του ανθρώπου. Ίσως και όχι. Στο τέλος πάντως η αλήθεια είναι ότι συνήθως η κατασκευή τους θα είναι καλή.

Το ποδήλατο

Θεωρούνταν χρέος για κάθε μπαμπά να σε μάθει να κάνεις ποδήλατο (ή να κολυμπάς). Αλλά πολύ επιτακτικό. Για τους πατεράδες το να σε μάθουν να κάνεις ποδήλατο ήταν αντίστοιχης σημασίας με το να σε μάθεις να γράφεις και να διαβάζεις. Και αν δεν τα κατάφερνες στην αρχή τους έλουζε κρύος ιδρώτας ότι δεν θα πας πουθενά στη ζωή σου. Ότι θα καταλήξεις στα κάτεργα να σπας πέτρες. Τελικά, μαθαίνεις ποδήλατο, κάνεις μέχρι τα 15 (;) και συνήθως δεν το ξανακουμπάς στη ζωή σου.

Το κρέας που τρώγεται σκέτο

Ούτε μπέργκερ ούτε tacos ούτε καν πιτόγυρο. Η φάση είναι ότι μας αρέσει το κρέας και το εννοούμε. Συνήθως θα αδιαφορήσουμε ακόμα και για τις τηγανητές πατάτες. Θα μπορούσαμε να φάμε για βραδινό μπρι(τ)ζόλα με κιμά ή μπιφτέκι με αρνί. Η κρεατοφαγία έχει για τους πατεράδες μια ιδιαίτερη σημασία που είναι σαν να ταυτίζεται με την ίδια τους την ύπαρξη. Και γι’αυτό την προτιμούν όσο το δυνατόν πιο απλή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ποτά. Πηγαίντε στον πατέρα σας και πείτε του για κοκτέιλ.

Σχάρα

Ίσως το πιο πατεράδικο αντικείμενο που μπορεί να υπάρχει εκεί έξω. Και δεν εννοούμε τη σχάρα που βάζεις πάνω τις μπριζόλες που αναφέραμε παραπάνω. Εννοούμε τη σχάρα του αυτοκινήτου που βάζεις πριν τριημεράκια ή διακοπές στο χωριό για 2 μήνες. Για κάποιο λόγο είτε είναι τριημεράκι είτε διακοπές στο χωριό για 2 μήνες τα μπαγκάζια (σόρι για τη λέξη) είναι ακριβώς ίδια. Ίσως ακόμα πιο μπαμπαδίστικο πράγμα ίσως είναι αυτά τα σκοινιά με τα οποία δένεις τα μπαγκάζια που λογικά μπορούν να κρατήσουν ολόκληρο υποβρύχιο στον γκρεμό.

Το ξυράφι

Δεν είναι μόνο ότι οι πατεράδες μας ήταν αυτοί μέσω των οποίων μάθαμε τι θα πει περιποίηση ας πουμε του προσώπου. Είναι ότι βλέπαμε το ξυράφι τους σαν να είναι κάτι τελείως ξένο. Πρώτα γιατί δεν είχαμε οι ίδιοι μούσι. Αργότερα γιατί έγινε μόδα το αξύριστο στιλ. Συνεχίζει, λοιπόν, να είναι κάτι εξωτικό για τους περισσότερους από εμάς. Αν θες κάποια στιγμή το ξυράφι, ξέρεις σίγουρα πού να το βρεις.

Τα πόλο μπλουζάκια

Από τα πιο κλασικά πράγματα που θα δεις να φοράει ο πατέρας σου. Καλά τα πουκάμισα, οκ. Για κάθε ηλικία. Η διαφορά εδώ έγκειται στο ότι εμείς θα φορέσουμε πιο σπάνια (προσωπικά σχεδόν ποτέ) πόλο μπλουζάκια. Για τους πατεράδες μας όμως είναι σχεδόν υποχρεωτικό όταν φεύγει το μανίκι να έρχεται ο γιακάς. Ειδικά αν περάσει το μεσημέρι είναι σχεδόν ο κανόνας.