2021/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
ΚΑΡΙΕΡΑ

Τα επαγγέλματα που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, 110 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους σ' όλο τον κόσμο ύστερα από το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτή είναι η λίστα με τα επαγγέλματα που επλήγησαν περισσότερο τα δύο τελευταία χρόνια.

Η κρίση του κορονοϊού έχει προκαλέσει ισχυρά οικονομικά προβλήματα σ’ όλα τα κράτη του κόσμου ανεξαιρέτως. Lockdown, περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών και λουκέτα επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους στην ανεργία. Την ίδια ώρα, οι μεταλλάξεις και τα νέα κρούσματα δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας και η επιστροφή στην κανονικότητα που όλοι επιθυμούμε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, περισσότεροι από 110 εκατ. εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, ύστερα από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ οι περισσότερες χώρες θα χρειαστούν, στην καλύτερη δύο, και στη χειρότερη πέντε χρόνια για να επιστρέψουν στην οικονομική κατάσταση που βρίσκονταν προ της εμφάνισης της Covid-19. Μία από τις χώρες που βιώνει, μέχρι σήμερα, μεγάλο εργασιακό πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εργασίας της χώρας, μάλιστα, υπολόγισε πως, μόνο τον Σεπτέμβριο του 2021, 4,4 εκατ. άνθρωποι παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους για να αναζητήσουν μια νέα εργασία, το οποίο αποτελεί αριθμό – ρεκόρ για τα δεδομένα των ΗΠΑ. Το φαινόμενο αυτό έχει ονομαστεί από τους ειδικούς, μάλιστα, η «Μεγάλη Παραίτηση».

Στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, το Υπουργείο δημοσιοποίησε μια λίστα με τα επαγγέλματα που επηρεάστηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού και πρόκειται να χάσουν αρκετές θέσεις εργασίας ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι κλάδοι σχετίζονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, με την αναψυχή, τη διασκέδαση και τις τέχνες.

Τα 10 επαγγέλματα που επλήγησαν περισσότερο από τον κορονοϊό

  1. Εργαζόμενοι σε εταιρείες security και στον κλάδο της αναψυχής: Ο μέσος ετήσιος μισθός έφτασε στα 25 χιλιάδες δολάρια το χρόνο, ένα ποσό που είναι απαγορευτικό για να ζήσει κανείς στις ΗΠΑ. Οι πιο πολλοί απ’ τους εργαζομένους, αποφάσισαν να αλλάξουν επάγγελμα για να επιβιώσουν.
  2. Εργαζόμενοι σε κινηματογράφους: Ο μέσος μισθός αγγίζει τα 27.490 δολάρια, ενώ, μέχρι το 2029, αναμένεται, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, να χάσουν τις θέσεις τους και ένα επιπλέον ποσοστό 11,2% των ανθρώπων που απασχολούνται στον κλάδο σήμερα.
  3. Σερβιτόροι και υπάλληλοι εστιατορίων και καφετεριών: Πρόκειται για ένα από τα πιο χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα στις ΗΠΑ, με μέσο ετήσιο μισθό στα 23.880 δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 17,5% αυτών θα αλλάξουν επάγγελμα μέσα στη δεκαετία που διανύουμε.
  4. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις fast-food: Πρόκειται για έναν κλάδο που απασχολεί περισσότερους από τέσσερα εκατ. υπαλλήλους σ’ όλη τη χώρα. Υπολογίζεται πως το 18,2% των εργαζομένων το χρόνο αναμένεται να αποχωρήσει από το επάγγελμα για να αναζητήσει κάποιο άλλο, καλύτερα αμειβόμενο.
  5. Ξεναγοί: Ο τουρισμός είναι, ίσως, ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο από τον κορονοϊό και τα κλειστά σύνορα που έφερε σαν μέτρο αναχαίτισης της πανδημίας. Αρκετοί από τους εργαζομένους σ’ αυτόν έχουν αλλάξει επάγγελμα ή σκοπεύουν να το κάνουν, από τη στιγμή, μάλιστα, που ο ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ, δεν ξεπερνά κατά πολύ τις 29.000 δολάρια.
  6. Ηθοποιοί – Χορευτές: Το θέατρο είναι, επίσης, ένας χώρος που επλήγη αρκετά από τον κορονοϊό. Πολλά απ’ αυτά έμειναν κλειστά για ολόκληρους μήνες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που εργάζονται σ’ αυτά να μείνουν χωρίς δουλειά. Αρκετοί από αυτούς απασχολήθηκαν σ’ άλλα επαγγέλματα για να επιβιώσουν, ενώ το τοπίο είναι ακόμη θολό σχετικά με το πότε θα επέλθει η κανονικότητα και η άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, για εμβολιασμένους και μη.
  7.  Βοηθοί μάγειρες: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, 140.000 εργαζόμενοι στον κλάδο θα αποχωρήσουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Πρόκειται για τους υπάλληλους που αναλαμβάνουν μεγάλο φόρτο εργασίας στις κουζίνες των εστιατορίων και των καφετεριών και οι οποίοι, όμως, αμείβονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς (26.070 δολάρια τον χρόνο) από τον μέσο ετήσιο εισόδημα ενός εργαζομένου στη χώρα (41.950 δολάρια τον χρόνο)
  8. Τεχνικοί ηλεκτρικών συσκευών: Έως το 2029, πρόκειται να χαθεί το 15,6% των σημερινών θέσεων εργασίας στον κλάδο. Το ετήσιο εισόδημα αγγίζει τα 33.000 δολάρια.
  9. Γυμναστές: Ένας ακόμη κλάδος που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία ήταν και τα γυμναστήρια, στα οποία ισχύουν ακόμη περιορισμοί εισόδου σ’ αρκετές χώρες παγκοσμίως. Εντός της δεκαετίας που διανύουμε, το 15,4% των εργαζομένων στα γυμναστήρια θα αλλάξει καριέρα και θα αναζητήσει εργασία σε κλάδους με υψηλότερους μισθούς.
  10. Εργαζόμενοι σε γραφεία τελετών: Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας των ΗΠΑ, η μείωση των θέσεων εργασίας θα αγγίξει το 15,1%, με τον κλάδο να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς, μετά τη συνταξιοδότηση αρκετών ηλικιωμένων εργαζομένων, δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι που θα ήθελαν να απασχοληθούν στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Να σημειωθεί πως ο μέσος μισθός τον χρόνο στις ΗΠΑ, αγγίζει τα 29.000 δολάρια.