Nick Paleologos / SOOC
ΤΕΜΠΗ

Τα ερωτήματα για το ηχητικό των Τεμπών που ψάχνουν για απαντήσεις

Ο ελληνικός λαός ήταν ενήμερος για την παραποιημένη συνομιλία εδώ και μήνες, λένε. Τότε πού οφείλεται η έκρηξη αντιδράσεων για τη μονταζιέρα;

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Βήματος για «μονταζιέρα» στη συνομιλία του σταθμάρχη που κυκλοφόρησε λίγο μετά το έγκλημα των Τεμπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε γνωστό -με εντελώς αιφνιδιαστικό τρόπο- πως θα καταθέσει σήμερα Τρίτη (26/03) πρόταση μομφής.

Την ίδια ώρα, η μόνη απάντηση (αν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια) της κυβέρνησης, η οποία επιμένει στο «ανθρώπινο λάθος και στο «δεν υπάρχει καμία ευθύνη υπουργού», ήρθε μέσω μιας ανάρτησης του Άδωνι Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας έγραψε: «Iσχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές».

Σήμερα το πρωί, μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, υποστήριξε ότι το μόνο λάθος της κυβέρνησης είναι η μη υπεράσπιση της αλήθειας (από τον πόνο της) και ότι έδωσε χώρο στο ψέμα. «Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε την αλήθεια».

Για να γυρίσουμε στον Νίκο Ανδρουλάκη, μιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε και για εκείνον λέγοντας πως έσπευσε να αξιοποιήσει το δημοσίευμα του Βήματος, σήμερα το μεσημέρι θα κάνει μερικές απλές και to the point ερωτήσεις οι οποίες μάλλον «ταλαιπωρούν» και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.

Και αυτές είναι: Ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που ενώ θρηνούσαμε (χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό) 57 νεκρούς, ζήτησε, πήρε και παραποίησε τη συνομιλία του σταθμάρχη; Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες; Για ποιο λόγο επέμειναν στο «ανθρώπινο λάθος» από τη στιγμή που «δεν έχει ευθύνη» κανένας υπουργός; Επίσης, ποιος διέρρευσε τη συνομιλία στα μέσα ενημέρωσης;

Τι ακριβώς γνωρίζαμε ήδη;

Σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να υποβαθμίσει τη συρραφή, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει πως το σύνολο του ελληνικού λαού ήταν ενήμερο για την παραποιημένη συνομιλία. Τότε πού οφείλεται η έκρηξη αντιδράσεων; Μήπως στην απότομη διακοπή του κρέατος λόγω της Σαρακοστής ή στις μεγάλες ποσότητες τσίπουρου που καταναλώθηκαν κατά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου;

Ο ίδιος κάνει λόγο για δήθεν αποκάλυψη του Βήματος και ότι όλοι γνώριζαν για τη μονταζιέρα από το Έθνος και την ΕΡΤ εδώ και μήνες. Από τις 4 Μαρτίου του 2023, μάλιστα, η δημοσιογράφος Έλενα Αποστολίδου παρουσίασε δικό της ρεπορτάζ και ανέφερε πως στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγονται τέσσερις φωνές και όχι τρεις.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη για τη μονταζιέρα από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ψάχνει πού ακριβώς βρίσκεται η θεωρία συνωμοσίας. Στην κυβέρνηση, με λίγα λόγια, επικρατεί μια δικαιολογημένη αναστάτωση.

Τελικά, ξεχνάμε τόσο εύκολα;

Όχι, δεν ξεχνάμε τόσο εύκολα. Διαφορετικά, το δημοσίευμα του Βήματος θα περνούσε απαρατήρητο. Αυτή τη φορά, το παραποιημένο ηχητικό ντοκουμέντο, η συζήτηση μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και του μηχανοδηγού του τρένου, έφτασε παντού με τη βοήθεια και των social media. Ακόμα και στο TikTok, υπάρχουν πολλά βίντεο που ασχολούνται με το θέμα και έχουν χιλιάδες προβολές.

Με λίγα λόγια, το αρχικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ το οποίο επικαλείται και ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση δεν «ακούστηκε» όπως αυτό του Βήματος. Δεν το ξεχάσαμε, απλώς όλοι είχαμε στο μυαλό μας το παραποιημένο ηχητικό που έπαιξε παντού, από όλες τις ενημερωτικές σελίδες και τις τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει από όλα αυτά πριν ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τη στήριξη των κομμάτων της Αριστεράς, καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης; Έχει γίνει ξεκάθαρη απόπειρα συγκάλυψης. Το ποιος επιχείρησε να κουκουλώσει την τραγωδία στα Τέμπη, για την ώρα, παραμένει άγνωστο. Ή μήπως όχι;

Αλήθεια, θα μάθουμε ποτέ ποιοι έκαναν το μοντάζ, ποιος ήταν ο σκοπός τους, ποιος εξυπηρετήθηκε από τη συρραφή και για ποιο λόγο, ενώ γνώριζαν οι Αρχές ότι το ηχητικό είναι παραποιημένο, δεν έκανε κάτι;