SEX

Τα ετερώνυμα έλκονται. Αλλά για πόσο;

Η έλξη των αντιθέτων είναι αδιαμφισβήτητη, όπως είναι και η καταστροφή τους όταν αυτά τα δύο συναντηθούν. Μια συντάκτρια προειδοποιεί για τις συνέπειες που κρύβει η γοητεία του διαφορετικού.

Ως Έλληνας που είσαι ενημερώθηκες πρώτος, με αποκλειστικό ρεπορτάζ από τους αρχαίους προγόνους σου, ότι στη φυσική τα ετερώνυμα έλκονται (εκτός αν είναι μεταγενέστερη διαπίστωση αυτό, δεν έχει και πολλή σημασία ποιος το λάνσαρε το τσιτάτο, εμείς κρατάμε ότι ισχύει). Και επειδή και ο έρωτας στους κανόνες της φύσης υπακούει, αν βρεθεί στο διάβα σου ένα κορίτσι ολότελα διαφορετικό από εσένα, όντως παίζει να αισθανθείς μια παράξενη, ισχυρή έλξη για εκείνη. Μιας που δεν είσαι μπαταρία όμως, ώστε να μπορείς να λειτουργήσεις μόνο με δύο αντίθετα φορτία, μήπως είναι καλύτερα να μην υποκύψεις στην μοιραία αυτή έλξη; Διότι αν εξαρχής είναι στραβός ο γιαλός, είναι βέβαιο πως στραβά θα αρμενίσεις.

Τι πάει να πει “αντίθετα” στις ανθρώπινες σχέσεις όμως; Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα και ας υποθέσουμε ότι έχεις γνωρίσει μια τρομερή γυναικάρα, πανέμορφη, πανέξυπνη, ετών 40φεύγα. «Γιατί όχι» λες, εσύ ο εικοσιπεντάρης, θυμάσαι τον Πρωτάρη,  τον Ashton με τη Demi (άλλο ναυάγιο κι αυτό), είναι της μόδας οι milfs, οι cougars και λοιπές κατηγορίες σιτεμένης σεξοβόμβας και κάνεις το μεγάλο βήμα. Περνάει λίγος καιρός και συνειδητοποιείς πως ό,τι είχε να σου μάθει σου το έμαθε – και εντελώς συμπτωματικά στη ζωή σου έχει εμφανιστεί ένας 25χρονος άγγελος που σφύζει από ζωή και κολλαγόνο, ένα κορίτσι με κοινά ενδιαφέροντα μαζί σου, κοινές παρέες και όλα τα σενάρια για το μέλλον πιθανά. Τι κάνεις; Ό,τι και ορδές ανδρών πριν από σένα. Πετάς το μπαγιάτικο milfέιγ και πέφτεις με τα μούτρα στο φρέσκο γαλακτομπούρεκο.

Υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη περίπτωση, όπου εσύ είσαι πια ένας ώριμος 60άρης, ο οποίος σαλιαρίζει με μια 20χρονη – που φυσικά και βγαίνει μαζί σου για τον πλούσιο εσωτερικό σου κόσμο. Αν δεν πάθεις το έμφραγμα από overdose με Viagra ή παριστάνοντας τον Ουζούνη γιατί σε τρώνε οι υποψίες ότι σε απατά με έναν συμφοιτητή της, θα το πάθεις σίγουρα μόλις τις επιβεβαιώσεις. Και ω ναι, εκτός σπανίων εξαιρέσεων, τέτοιες υποψίες σπάνια διαψεύδονται.  

Μια ιδέα είναι όλα, εάν όμως η ιδέα (ή και η ιδεολογία) είναι παγιωμένη σαν μπετόν αρμέ, δύσκολα θα μπορέσει ο έρωτας να επικρατήσει, είτε μιλάμε για μια φανατική χορτοφάγο που πέφτει θύμα της γοητείας ενός γουνέμπορα από την Καστοριά, είτε για τον συνδικαλιστή που ερωτεύεται την νεαρή επιχειρηματία που έχει καταπατήσει 562 άρθρα του Εργατικού Δικαίου. Αλλά και σε πιο ελαφριές περιπτώσεις, όπου ο φαν του Παντελίδη καρδιοχτυπά για την ηθοποιό ανεξάρτητης πειραματικής σκηνής ή όπου εσύ, ο βιβλιοφάγος, επιθυμείς διακαώς να κάνεις σχέση με το κορίτσι που οι περισσότερες σελίδες που έχει διαβάσει ποτέ μαζεμένες είναι το επετειακό τεύχος του Hello!, ίσως η πιο αυτονόητα «απαγορευτική» σχέση είναι αυτή μεταξύ ατόμων που το χάσμα που τους χωρίζει ως προς την ιδεολογία ή την κουλτούρα, αργά ή γρήγορα, θα τους καταπιεί.

Γιατί όταν το πυροτεχνηματικό σεξ τελειώσει και τα μέλια του πρώτου καιρού σωθούν, στο τέλος απομένουν δυο άνθρωποι που μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τα βασικά. Η ζωή είναι αρκετά δύσκολη ως έχει, γιατί να θέλεις να περιπλέξεις τα πράγματα περισσότερο;

Από την άλλη, στην παραπλάνηση όλων μας πώς ναι, είναι δυνατόν όχι μόνο να συνυπάρξουν αλλά και να ευτυχήσουν δυο διαμετρικά αντίθετοι άνθρωποι έχει βάλει το χέρι του και το σινεμά. Πάρε παράδειγμα την Λαίδη και τον Αλήτη (ΟΚ, αυτοί ήταν αντίθετοι σκύλοι, όχι άνθρωποι, αλλά κατάλαβες) ή τον Ρίτσαρντ Γκιρ και την Τζούλια Ρόμπερτς στο Pretty Woman ή το Dirty Dancing.

Ατελείωτο σελιλόιντ έχει κατασπαταληθεί για να απεικονίσει τον έρωτα ζευγαριών με ακραίες διαφορές στο κοινωνικοοικονομικό τους background, τη στιγμή που, στην πραγματική ζωή, όσο σοσιαλίστρια και να δηλώνει η κόρη του μεγαλοκαρχαρία εφοπλιστή, το πιθανότερο είναι ότι αν δεν είσαι γεννημένος προικοθήρας ή επαγγελματίας ζιγκολό, στη σχέση αυτή δεν θα πάψεις ποτέ να αισθάνεσαι λίγος. Το αρχέτυπο του «κουβαλητή» μοιραία στοιχειώνει τους περισσότερους άντρες οι οποίοι με τη σειρά τους, αργά ή γρήγορα, μοιραία θα χρεώσουν κάποια στιγμή εκείνη που τους έκανε τόσο δύσκολο να εκπληρώσουν τον προδιαγεγραμμένο ρόλο τους. Για να μην μιλήσουμε για τη δυσπιστία του περιβάλλοντός της που ο γενναίος αυτός άντρας θα πρέπει να αντιμετωπίζει διαρκώς, φίλους και οικογένεια που σε κάθε ευκαιρία θα αμφισβητούν τις αγνές προθέσεις του.

Αν, πάλι, προέρχεσαι εσύ από μία μεγαλοαστική οικογένεια και έχεις να επιδείξεις ένα υψηλό κοινωνικό-οικονομικό status κομπλέ με απολυτήριο από το Ήτον και μεταπτυχιακά από το ΜΙΤ, όσο γαλάζια και αν είναι τα μάτια της περιπτερού απέναντι, εάν το είδωλό της είναι η Πετρούλα και δεν μπορεί να ολοκληρώσει δύο προτάσεις χωρίς γραμματικό λάθος, το ξέρουμε όλοι καλά πως ο έρωτας είναι καλύτερα να παραμείνει πλατωνικός. Διότι πρώτον, αργά ή γρήγορα θα σταματήσουν να σου κάνουν εντύπωση τα μάτια της και τότε θα συνειδητοποιήσεις πως δεν σου έχουν μείνει και πολλά επάνω της να θαυμάζεις, δεύτερον για να μπορέσει να σταθεί στον κοινωνικό σου κύκλο χρειάζεται να πάθει τέτοια μετάλλαξη που κι αν ακόμα τα καταφέρει, δεν θα θυμίζει πια σε τίποτα το κορίτσι που ερωτεύτηκες, και τρίτον, πρώτα θα σου βγει η ψυχή και μετά αυτή η μικρή αλλά τόσο οδυνηρή υποψία πώς ίσως δεν σε αγάπησε μόνο για το κορμί και το χιούμορ σου. Από τους δικούς σου γνωστούς, ποιοί είχαν τέτοιο happy ending; Όχι, η Σταχτοπούτα και το Πριγκιπόπουλο δεν πιάνονται για γνωστοί σου.