Moose Photography/Pexels
SOCIAL MEDIA

Τα φωνητικά tweets δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση

Τι μας λείπει για να προσθέσουμε λίγο ακόμα cringe στα social media: Φωνητικά tweets!

Τα φωνητικά tweets είναι μια νέα ιδέα που έχει ήδη λανσάρει σε beta μορφή το Twitter, πράγμα που σημαίνει πως σιγά-σιγά θα εμφανιστούν και στο λογαριασμό σου. Αναλύουμε τα προβλήματα που θα γεννήσει αυτή η παράξενη ιδέα.

To Twitter ήταν πάντα η συνέλευση του δήμου σε περιβάλλον social media. Μια πλατφόρμα που πριν αποκτήσει φωνητικά tweets, μας έμαθε σε μια καθημερινότητα όπου αναδύονται και βυθίζονται υπολήψεις, κυοφορούνται ή/και ανατρέπονται fake news, αναδεικνύονται σπουδαίοι γραφιάδες και προβάλλεται το κενό της ευφράδειας λόγου πασίγνωστων δημοσίων προσώπων.

Το Twitter ήταν και είναι ένας μεγεθυντικός καθρέφτης του κόσμου που ζούμε, μέσα σε 140 χαρακτήρες. Μια άσκηση ευφράδειας και επιχειρηματολογίας κόντρα σε στυλιζαρισμένες απόψεις και προσωπικότητες με εκκωφαντικό κενό επιχειρημάτων. Τα tweets που ηχογραφούνται με την φωνή μας είναι μια νέα λειτουργία που τεστάρει το Twitter σε περιβάλλον iOS, σε ορισμένες χώρες. Αλήθεια, την χρειαζόμαστε;

Σύμφωνα με το περιοδικό INPUT, η συγκεκριμένη λειτουργία αποσκοπεί στο να περιορίσει τη συνήθεια του σκρολαρίσματος και να ‘εκπαιδεύσει’ τους τουιτεράδες να ακούν (κυριολεκτικά) το συνομιλητή τους. Θεωρητικά, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να ακούς ένα ηχογραφημένο μήνυμα και να σκρολάρεις ταυτόχρονα. Κάπου εδώ κλείνουν τα ευχάριστα και ξεκινούν τα προβλήματα.

Εκτός ελέγχου

Alethea

H Alethea συστήνεται ως μια ‘synthetic media’ εταιρεία, κάτι που ορίζεται ως ένα πανάκριβο παζάρι για deepfake τερατουργήματα όπως το παραπάνω, που ενώνει Joe Exotic και Donald Trump, ανοίγοντας την πόρτα και σε νέους δημιουργούς AI που θέλουν να πουλήσουν το δικό τους ψηφιακό Deepfake χαρακτήρα εκεί έξω.

Με τα φωνητικά μηνύματα του Twitter, ανοίγει ο δρόμος για όσους θέλουν να δημιουργήσουν παραπλανητικά videos με ρεαλιστικά πρόσωπα και ακόμα πιο ρεαλιστικές φωνές, ώστε στη συνέχεια να τα διοχετεύσουν στα social media. Αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσο μπορεί το Twitter να ελέγχει το περιεχόμενο όχι μόνο των γραπτών αλλά και των φωνητικών tweets, σε μια εποχή που οι φωνές της ακροδεξιάς και του φασισμού, επιδίδονται σε εξαντλητικές social media σταυροφορίες με κάθε είδους τεχνάσματα fake λόγου και κενής ουσίας.

Να το εξηγήσουμε ακόμα πιο απλά: Υπάρχουν χιλιάδες εκεί έξω που ‘φωνάζουν’ στα social media με παραληρηματικά status που βρίθουν από μη επιβεβαιωμένες ή/και ψεύτικες πληροφορίες. Αν σε αυτούς που ΄φωνάζουν’ γραπτά’ προσθέσουμε και αυτούς που θα φωνάζουν κυριολεκτικά, πόσο πονοκέφαλο θα προκαλεί το νέο Twitter.