ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι το μέλλον της μετακίνησης

Μια επίσκεψη στο εργοστάσιο της Riese & Müller στην Γερμανία μάς έκανε πιο αισιόδοξους για το μέλλον της ατομικής μετακίνησης και στην Ελλάδα.

Δεν μπορεί να μην το έχεις καταλάβει, ακόμη και στην παραδοσιακά πιο δυσκίνητη και late adopter σε τέτοια θέματα Αθήνα. Η στροφή των πολιτών προς το ποδήλατο είναι εμφανής, και σαν μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας (ειδικά εν μέσω κορονοϊού και καραντίνας) αλλά και σαν μέσο καθημερινής μετακίνησης. Φυσικά, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η χρήση του ποδηλάτου ως μέσο για τις καθημερινές μετακινήσεις είναι σαφώς πιο συνηθισμένη και διαδεδομένη. Βοηθάνε σε αυτό άλλωστε οι υποδομές, η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής σε αρκετές ξένες πόλεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η γερμανική πόλη Mühltal, που βρίσκεται περίπου μισή ώρα έξω από τη Φρανκφούρτη και αποτελεί την έδρα της Riese & Müller, πρωτοπόρου στον χώρο των e-bikes και συνεργάτη της Kosmoride, η οποία θέλει να συστήσει στο ελληνικό κοινό αυτή την εναλλακτική αντίληψη αστικής μετακίνησης και μάς προσκάλεσε να γνωρίσουμε από κοντά το όραμα και τον τρόπο λειτουργίας της γερμανικής εταιρείας.

Η Riese & Müller

Το Birdy, το πρώτο μοντέλο που κυκλοφόρησε η εταιρεία και το μοναδικό μη ηλεκτρικό ποδήλατο που πουλάει ακόμα
Το Birdy, το πρώτο μοντέλο που κυκλοφόρησε η εταιρεία και το μοναδικό μη ηλεκτρικό ποδήλατο που πουλάει ακόμα

Ιδρύθηκε το 1993, από τους Markus Riese και Heiko Müller, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στο τιμόνι της εταιρείας ως CEOs, μαζί με την Dr. Sanda Wolf και σήμερα απασχολεί πια 850 άτομα στις εγκαταστάσεις της.

Κατασκευάζει e-bikes, cargo bikes και αναδιπλούμενα e-bikes και αποτελεί πρωτοπόρο στο χώρο. Οι 4 βασικές αρχές λειτουργίας της εταιρείας, είναι η κουλτούρα, η οικολογία, η κοινωνική ευθύνη και η οικονομία και εκτός από την καινοτομία, βασικός στόχος της είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της εταιρείας, είναι επίσης το να γίνει η καθημερινότητα πιο υγιής και η ζωή στις πόλεις πιο υποφερτή, ενώ φυσικά, η ασφάλεια και η αντοχή των e-bikes στο χρόνο, αποτελούν ζητούμενα. Το τελευταίο οικονομικό έτος, η Riese & Müller κατασκεύασε 106.000 ποδήλατα, με το 65% εξ αυτών να πωλείται εντός της Γερμανίας.

Η επίσκεψη στο εργοστάσιο

Ένα πρωινό Τρίτης του Μαρτίου λοιπόν, περάσαμε τις πόρτες του εργοστασίου της εταιρείας και αφού μυηθήκαμε στη φιλοσοφία της, παρακολουθήσαμε δια ζώσης τη διαδικασία παρασκευής ενός e-bike. Όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποι της εταιρείας μάλιστα, κάθε ποδήλατο κατασκευάζεται κατόπιν παραγγελίας και παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του μερικούς μήνες μετά.

Η συμβολή του ανθρώπινου στοιχείου μάλιστα ήταν πολύ έντονη, αφού όσο κι αν κάποια κομμάτια της διαδικασίας συνέβαιναν αυτόματα, τον τελικό λόγο και τις λεπτοδουλειές, τις αναλάμβανε ένας από τους εξειδικευμένους υπαλλήλους της εταιρείας. Κάθε μέρα, παρασκευάζονται κατά μέσο όρο 600 e-bikes και μετά το πέρας της ξενάγησης, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικά από τα μοντέλα αυτά.

Η δική μου εμπειρία με cargo bike, το οποίο οδήγησα για πρώτη φορά στη ζωή μου, ήταν εξαιρετική και πολύ άνετη. Στο τέλος της εξαιρετικής αυτής εμπειρίας είχα μόνο έναν προβληματισμό. Θα μπορέσουμε άραγε ποτέ να ζήσουμε αντίστοιχες εικόνες και στην Ελλάδα, με την πλειοψηφία των εργαζόμενων να φτάνει στο χώρο της δουλειάς πάνω με το ηλεκτρικό του ποδήλατο;

Το όραμα της Kosmoride

Αυτό ακριβώς θέλει να αλλάξει η Kosmocar μέσω της Kosmoride, φέρνοντας στο προσκήνιο το γεγονός της ανάγκης αλλαγής του τρόπου αστικής μετακίνησης, με την Αθήνα, προς έκπληξη κανενός, να βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως για τους οδηγούς.

Έτσι κι αλλιώς, οι τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τόσο η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα της ατομικής μετακίνησης μέσω της ηλεκτροδότησης και η από-μηχανοποίηση των αστικών μετακινήσεων. Με απλές κινήσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα πόλεων όπως το Παρίσι:

 • Μείωση ορίου ταχύτητας κίνησης στα 30 χλμ.
 • Λωρίδες ποδηλάτου κεντρικές οδικές αρτηρίες.
 • Αποκλεισμός κέντρου της πόλης από τα αυτοκίνητα

Μπορεί να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα e-bike άλλωστε, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

 • Μηδενικά κόστη χρήσης
 • Εκμετάλλευση χρόνου
 • Πρακτικότητα
 • Προσβασιμότητα
 • Άνεση
 • Επαφή με το περιβάλλον
 • Άσκηση
 • Υπευθυνότητα
 • Ευεξία
 • Life Style

Το πλάνο ανάπτυξης περιλαμβάνει 4 νέα καταστήματα Kosmoride εντός του 2022 τη διεύρυνση προτάσεων Αστικής μετακίνησης, λύσεις για ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες, πώληση με ενσωματωμένη συντήρηση και ασφάλιση, ενοικίαση και μακροχρόνια μίσθωση με δυνατότητα εξαγοράς.

Στα Experience Stores της Kosmoride στην Αθήνα (Γλυφάδα και Μαρούσι), στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλονίκη μπορείς κι εσύ να δοκιμάσεις και να αποκτήσεις το νέο σου e-bike ηλεκτρικό ποδήλατο. Γιατί το μέλλον της μετακίνησης, είναι αυτό.