FITNESS

Tα κορίτσια που θα σε κάνουν να τρέξεις Μαραθώνιο

Τρεις αθλήτριες της Running Team του Stoiximan δίνουν τα tips τους σε επίδοξους δρομείς.

Η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο είναι μια επίπονη και κοπιαστική διαδικασία. Εξίσου επίπονος και δύσκολος είναι ο αγώνας. Όσοι, όμως, έχουν συμμετάσχει σε κάποιον Μαραθώνιο, είτε τρέχοντας τα 42 χλμ. είτε κάποια από τις μικρότερες αποστάσεις, λένε πως τα συναισθήματα στον τερματισμό είναι τόσο έντονα που άξιζαν οποιαδήποτε θυσία είχε γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Το επόμενο μεγάλο event Μαραθωνίου στην Ελλάδα αποτελεί ο 12ος Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης, Μέγας Αλέξανδρος, στις 2 Απριλίου, στον οποίο θα δώσει το παρόν η Running Team του Stoiximan. Μιλήσαμε με την Ζωή Ανδρικοπούλου, την Κατερίνα Δαλάκα και την Αθηνά Κοΐνη, αθλήτριες μικρών και μεγάλων αποστάσεων με πολλές διακρίσεις και μέλη της Running Team του Stoiximan και ζητήσαμε να μας μιλήσουν για τα ενδιαφέροντα τους εκτός αθλητισμού, το τρέξιμο και το Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης.

Ζωή Ανδρικοπούλου

Το αγώνισμα της Ζωής είναι τα 3.000 μέτρα στιπλ και τα 5.000 μέτρα, ενώ στο μέλλον θα ήθελε να τρέξει έναν Μαραθώνιο. ”Μου αρέσει να κάνω φωτογραφίσεις, να βλέπω ταινίες στο σινεμά και να κάνω ταξίδια σε μέρη που δεν έχω επισκεφθεί ξανά. Όταν τελειώνουν οι αγώνες του καλοκαιριού, που είναι και οι πιο δύσκολοι, μου αρέσει να πηγαίνω σε κάποιο νησί για να χαλαρώνω, να ξεφεύγω από την ρουτίνα της προπόνησης και για να προετοιμάζομαι για έναν επόμενο αγώνα-στόχο”.

Όταν η κουβέντα έρχεται στους αγώνες, δηλώνει: ”Πριν από κάποιο σημαντικό αγώνα παρακολουθώ motivational ταινίες, προσπαθώ να συγκεντρωθώ σ’ αυτό που έχω να κάνω και στο ότι θέλω να τρέξω και να τα δώσω όλα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, από τη μία σκέφτομαι την τακτική που πρέπει να ακολουθήσω κι από την άλλη μ’ εμψυχώνω λέγοντάς μου πόσο σκληρά έχω δουλέψει για εκείνη τη μέρα”.

 

Για όποιον σκέφτεται να τρέξει για πρώτη φορά μία μεγάλη απόσταση, η Ζωή προτείνει ”να κάνει σωστή προετοιμασία, να ξεκουραστεί πριν τον αγώνα και να μην τα παρατήσει όσο κι αν δυσκολευτεί, γιατί η χαρά του τερματισμού θα είναι μεγαλύτερη από τον πόνο που θα νιώθει κατά τη διάρκεια της κούρσας”. Η ίδια θα τρέξει τα 5 χλμ στη Θεσσαλονίκη και σκοπός της είναι να τα δώσει όλα για την ομάδα της και να απολαύσει κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής.

Κατερίνα Δαλάκα

 

Η Κατερίνα τρέχει στα 200μ. και 400μ. με εμπόδια και στον Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης θα τρέξει 5χλμ. Όταν δεν βρίσκεται πάνω στο ταρτάν, της αρέσει να κάνει σκι, να παίζει πινγκ πονγκ, μπάσκετ και να ζωγραφίζει. Όσον αφορά τους αγώνες, ”προετοιμάζομαι με θετικές σκέψεις και σ’ αυτό συνεισφέρει τα μέγιστα ο προπονητής μου ο οποίος με ηρεμεί και μου δίνει δύναμη για να τα καταφέρω.

<π>

 

Κατά τη διάρκεια μιας κούρσας δεν προλαβαίνω να σκεφτώ. Το μόνο που σκέφτομαι πριν την εκκίνηση είναι να κάνω αυτά που έχω μάθει κι όσα δουλεύω κάθε μέρα στην προπόνηση”. Σε όσους ετοιμάζονται να το ρίξουν στο τρέξιμο, η Κατερίνα προτείνει: ”να κάνουν σωστή προετοιμασία ανάλογα με τα χιλιόμετρα που σκοπεύουν να τρέξει, να κάνουν σωστή διατροφή, να διατηρούν την ηρεμία τους και στον πρώτο τους αγώνα να βάλουν έναν στόχο που θα είναι εφικτός να τον πραγματοποιήσουν”.

Αθηνά Κοΐνη

A post shared by Athina Koini (@athina_koini) on

Η Αθηνά τρέχει αποστάσεις από 1.500 μέχρι 5.000 μέτρα και στη Θεσσαλονίκη θα τρέξει τα 5χλμ. ”Τον χρόνο μου μακρυά από τον στίβο μου αρέσει να τον περνάω με φίλους και πηγαίνοντας βόλτες, ενώ μετά από τις μεγάλες αγωνιστικές περιόδους προτιμώ να πηγαίνω σε μέρη που με ηρεμούν και με γεμίζουν ενέργεια όπως η Ναύπακτος, στην οποία έχω περάσει τα παιδικά μου χρόνια. Ασχολήθηκα με τις μεγάλες αποστάσεις γιατί η μητέρα μου έχει καταγωγή από την Αιθιοπία, οπότε τα ερεθίσματά μου δεν μπορούσαν να είναι άλλα από τα αγωνίσματα αντοχής”.

A post shared by Athina Koini (@athina_koini) on

A post shared by Athina Koini (@athina_koini) on

 

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, η Αθηνά δηλώνει πως δεν κάνει πολλές σκέψεις και προσπαθεί να αποβάλει οτιδήποτε αρνητικό και να επικεντρωθεί στη διεκδίκηση της νίκης. Η Αθηνά προτείνει σε αυτούς που ετοιμάζονται να τρέξουν την πρώτη τους μεγάλη απόσταση: ”Να μην υπερβάλουν στην προπόνηση και να δίνουν μεγάλο βάρος στην αποθεραπεία, αλλά και τη διατροφή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας”.