Shutterstock
ΛΙΣΤΕΣ

Τα πιο απλά προγράμματα γυμναστικής που θα βρεις online

Εστίασε στο ότι ο ιδρώτας είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό και πάμε να δούμε πώς θα τον προκαλέσεις, με τα πιο απλά προγράμματα που έχουμε βρει στο YouTube.

Είσαι στο σπίτι, καλώς εχόντων των πραγμάτων είσαι και υγιής -ομοίως και όσοι αγαπάς- και έχεις αρχίσει να νιώθεις κάποιες ενοχλήσεις στο σώμα σου -σαν να είσαι πιασμένος, σαν να έχει ενταθεί το ‘τσίμπημα’ σε περιοχές που ‘χεις ένα κάποιο θέμα (κήλη, ευαισθησία, παλαιότερο τραύμα). Και συν αυτών, υπάρχει και η ένταση στο κεφάλι. Σαν να ‘χει συγκεντρωθεί εκεί όλη η ενέργεια που δεν μπορείς να εκτονώσεις. Όλα αυτά είναι απολύτως λογικά σε συνθήκες κορονοϊού. Υπάρχει λύση. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλές λύσεις. Εστίασε στο ότι ο ιδρώτας είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό και πάμε να δούμε πώς θα τον προκαλέσεις, με τα πιο απλά προγράμματα που έχω βρει στο YouTube.

Σημείωση: γυμνάζομαι μεν, δεκαετίες, αλλά δεν είμαι γυμνάστρια. Από την πρώτη μέρα της καραντίνας έψαχνα τρόπους να ιδρώσω, για να μην τρελαθώ -τελείως. Άρχισα λοιπόν, να αναζητώ videos με προπονήσεις, για ό,τι μπορείς να φανταστείς (μόνο χέρια, μόνο πόδια, όλο το σώμα, pilates, χορευτικά κλπ, κλπ). Σε συζητήσεις που ‘χα με φίλους μου -που ξέρουν το ‘χάλι’ μου-, μου ζήτησαν να τους προτείνω κάτι. Έκανα λοιπόν, μια λίστα που καλύπτει όλες τις ανάγκες, σε αρχικό level, γιατί δεν πάμε να πάρουμε πρωτάθλημα, αλλά να ξεδώσουμε.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει δουλίτσα, χωρίς να πάθουμε και κάτι, είναι να ‘ακούμε’ το σώμα μας. Δηλαδή, στο κλάσμα δευτερολέπτου που νιώθεις άβολα, εκτελώντας μια άσκηση, σταματάς. Αν είσαι από αυτούς που συνηθίζουν να κάνουν τα πάντα στην εντέλεια (εν προκειμένω, όπως τα βλέπουν) θα σου πω ότι αυτή δεν είναι η ώρα να πάρεις άριστα. Είναι η ώρα να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Τι να προσέχεις Τα λένε οι ειδικοί (στα videos), αλλά θα ήθελα να σου πω κι εγώ πως α) όταν κάνεις ‘καθίσματα’ (squat) το γόνατο δεν πρέπει να ξεπερνάει τη μύτη των ποδιών.

 

β) στους κοιλιακούς – στα ροκανίσματα – η μέση είναι χρήσιμο να παραμένει ‘κολλημένη’ στο πάτωμα (εκτός αν έχεις δουλέψει την τεχνική ‘σπόνδυλο, σπόνδυλο’) και ο αυχένας να μην ‘παίρνει’ την ένταση όλη η κίνηση γίνεται από την κοιλιά, όχι από το κεφάλι που για να αποφύγουμε τις συγκινήσεις, στήριξε το στα χέρια σου και

 

γ) στις ‘σανίδες’, να θυμάσαι να ‘χεις την πλάτη στην ευθεία με τα οπίσθια -όχι πιο πάνω, όχι πιο κάτω.

 

Ας ξεκινήσουμε

Το πρώτο video είναι διάρκειας έξι λεπτών -μέχρι να πατήσεις το play, έχει τελειώσει. Αυτό που σου προσφέρει είναι η αγαλλίαση των μυών -ενώ φεύγει και λίγο από το στρες που ‘χεις.

 

 

Το άγχος, το στρες και η αγωνία είναι στο επίκεντρο και του δεύτερου video, διάρκειας 35 λεπτών, με τις ασκήσεις να βασίζονται στη λογική της Yoga και του Pilates. Αυτό το πρότεινα σε αρκετούς φίλους. Όλα τα σχόλια ήταν θετικά.

 

Τι είναι δέκα λεπτάκια, μπροστά σε απλές ασκήσεις που αφορούν όλο το σώμα και ‘καίνε’ και λίπος; Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζει σε όσους έχετε πρόβλημα με τα γόνατα και άρα, είναι πάντα χρήσιμο να αποφεύγεις τα άλματα.

 

Η Lucy Lismore σου παρουσιάζει μια σειρά από ασκήσεις που είναι απλές, λιτές, κατανοητές και αποτελεσματικές για όλο το σώμα. Ούτε θα καταλάβεις πώς θα περάσει η ώρα (κοντά στα 20 λεπτά).

 

Σου έχω και ένα 20λεπτάκι με λίγη περισσότερη ένταση, αν τυχόν κάνεις 2-3 φορές το απλό και θες να περάσεις στο επόμενο επίπεδο -λέω αν.

 

Μισή ωρίτσα με κινήσεις που μπορείς να κάνεις και με τα παιδιά σου -αν έχεις- και να περάσετε όλοι φίνα, είναι ‘δώρο’ στην ανθρωπότητα. Όχι πρόγραμμα.

Πάμε τώρα, στην εξειδίκευση. Νιώθεις πως θέλεις να ‘δουλέψεις’ λίγο τα πόδια σου. Να εστιάσεις εκεί -μέχρι τον κορονοϊό, μια από τις κλασικότερες φράσεις που χρησιμοποιούσαν οι απανταχού γυμναστές ήταν ‘έλα, καλοκαίρι έρχεται’, λες και όλοι είχαμε στόχο το brazilian. Εν πάση περιπτώσει, ιδού ένα ποιοτικό 35λεπτακι, στοχευμένο στο κάτω μισό του σώματος.

Θυμάσαι πως έχεις και χέρια, έτσι; Με ωμοπλάτες. Που στηρίζουν ολόκληρο σύστημα -κεφάλι, πλάτη κλπ. Κρίμα είναι να τα αφήσεις όλα αυτά στην αδράνεια. Βασικά, δεν είναι κρίμα. Είναι νομοτελειακό να αρχίσεις να πονάς, αργά ή γρήγορα. Σου ‘χω τη λύση.

‘Καθάρισες’ και με τα χέρια και θες να κάνεις κάτι για την κοιλίτσα. Δώδεκα λεπτάκια είναι υπεραρκετά, για να ‘δουλευτεί’ η περιοχή -όχι για να κάνεις six pack. Αυτό θα έλθει σιγά σιγά. Αλλά και να μην έλθει, χέστηκες. Υγεία να υπάρχει.

Η δεκάδα ‘κλείνει’ με διατάσεις. Που είναι πιο απαραίτητες, ενδεχομένως από την ίδια τη γυμναστική. Στις δίνω ξεχωριστά, καθώς μπορείς να τις κάνεις μετά το όποιο πρόγραμμα (κανείς δεν έπαθε ποτέ τίποτα, από ένα καλό stretching) ή μόνες. Η κυρία που θα στις δείξει, είναι μπαλαρίνα. Θέλω να σου πω ότι δεν έχει το παραμικρό νόημα να προσπαθήσεις να φτάσεις εκεί όπου πάει εκείνη. Προσάρμοσε τις κινήσεις, στα μέτρα σου.

ΒΟΝUS: προφανώς και σου ‘χω δωράκι!

Είναι ένα πρόγραμμα που ‘χει τον τίτλο home walking και φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, έως και αστείο. Κάντο και τα ξαναλέμε. Στο ‘κανάλι’ που υπάρχει αυτό το video, υπάρχουν και πολλά άλλα με ‘περπάτημα στο σπίτι’. Όρεξη να ‘χεις και δεν θα ‘ξεμείνεις’ ποτέ.