Shutterstock
ΥΓΕΙΑ

Τα προϊόντα που όλοι έχουμε σπίτι και μπορούν να σε κάνουν στείρο

Το χημικό που υπάρχει πολύ, σε όλα τα σπίτια και το δεδομένο ότι τα σπερματοζωάρια -παγκοσμίως- είναι σε κρίση.

Toν Mάρτιο του 2018 είχε δημοσιευθεί έρευνα που αφορούσε το πώς μπορεί να προκαλέσει το lifestyle στειρότητα στους άνδρες. Υπήρχαν ήδη στοιχεία που αποδείκνυαν την παγκόσμια πτώση στην ποιότητα του ανθρώπινου σπέρματος -τις τελευταίες δεκαετίες.

Μελετήθηκε ο ρόλος που παίζει το περιβάλλον, οι εργασιακοί και οι τροποποιητικοί παράγοντες του τρόπου ζωής. Για την ακρίβεια, τέθηκαν στο επίκεντρο το κάπνισμα, η πρόσληψη αλκοόλ, η χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, των αναβολικών, η παχυσαρκία, το ψυχολογικό στρες, η προχωρημένη ηλικία των ανδρών που επιλέγουν να γίνουν πατέρες, η διατροφή, η κατανάλωση καφέ, η έλλειψη ύπνου, η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, η υπερθέρμανση των όρχεων και η συνεχής πίεση από στενά εσώρουχα.

Διαπιστώθηκε πως όλα τα παραπάνω (συνδυαστικά) έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, που μπορούν να εντατικοποιηθούν από τη μια γενιά στην άλλη και να μεταφερθούν στους απογόνους. Διευκρινίστηκε ωστόσο, πως οι αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να ξεπεραστούν με τροποποιήσεις στη συμπεριφορά και στις επιλογές μας, ως προς τον τρόπο που ζούμε. Έτσι μπορεί να βελτιωθεί και η ποιότητα του σπέρματος.

Την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού το BBC δημοσίευσε τις διαπιστώσεις των επιστημόνων, για το πώς η σύγχρονη ζωή κάνει τους άνδρες στείρους.

Η Dr. Shanna Swan επιδημιολόγος αναπαραγωγής και περιβάλλοντος στο Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης εξήγησε πως στην τελευταία μελέτη σπέρματος (έγινε το 2011), η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στα δείγματα ανδρών των δυτικών χωρών ήταν 4.700.000 σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο και ήταν μειωμένη κατά 99 εκατομμύρια (ανά χιλιοστόλιτρο), συγκριτικά με τα δείγματα που είχαν ληφθεί 39 χρόνια νωρίτερα. «Αυτό σημαίνει μείωση της τάξεως του 1% ανά έτος. Δηλαδή, φέτος η συγκέντρωση είναι κάτω των 40.000.000 σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Και αυτό αυξάνει κατακόρυφα τις δυσκολίες για τεκνοποίηση».

Το υγιές επίπεδο συγκέντρωσης είναι 15.000.000 σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο.

Το χημικό που υπάρχει παντού και επηρεάζει τα σπερματοζωάρια

Η ειδικός διευκρίνισε πως δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η φθίνουσα πορεία από αύριο, αλλά πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Αποκάλυψε και ότι στα ρίσκα έχουν προστεθεί και τα χημικά που υπάρχουν στο περιβάλλον «σε προϊόντα που βάζουμε στο σπίτι μας». Για παράδειγμα, οι κατσαρόλες «που μπορεί να έχουν επικάλυψη από teflon ή αντικολλητική. Ένα πανωφόρι μπορεί να είναι καλυμμένο με αδιάβροχο ύφασμα, ένα κουτί πίτσας μπορεί να έχει χαρτί στη βάση για να μην περνάει το λάδι. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την επικάλυψη είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, γιατί περιέχουν μια κατηγορία (τα PFOAs). Μια άλλη κατηγορία που υπάρχει παντού είναι αυτή των χημικών που κάνουν μαλακά τα πλαστικά».

Είναι οι φθαλάτες που προέρχονται από επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων και υπάρχουν σε καλλυντικά, λακ, αποσμητικά, αρώματα, ζελέ μαλλιών, σαπούνια, σαμπουάν, βερνίκια νυχιών, εντομοκτόνα και πολλά άλλα προϊόντα. Πέραν του ότι μαλακώνουν το πλαστικό, κάνουν τα αποσμητικά να κρατούν περισσότερο, τις λακ να μη σκληραίνουν τα μαλλιά μας, τις ενυδατικές κρέμες να απορροφώνται πιο εύκολα κλπ, κλπ. «Οι φαλάτες είναι γνωστές ως αντι-ανδρογενή», λέει η Dr. Swan, «όπου συναντούν τεστοστερόνη, τείνουν να τη μειώσουν. Η πιο δραματική εξέλιξη είναι όταν γίνεται αυτό στη μήτρα της γυναίκας, στις αρχές της εγκυμοσύνης».

Τα φυτοφάρμακα αρκεί να υπάρχουν κοντά μας, για να μειώσουν στο μισό την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων

Οι μελετητές εξέτασαν φυτοφάρμακα, μεταβολίτες στα ούρα τους και πώς μπορούν να σχετίζονται με τη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, αλλά και το σχήμα αυτών. «Διαπιστώσαμε πως υπήρχε μεγάλη διαφορά στον αριθμό και την ποιότητα. Άνδρες που ζούσαν στο κεντρικό Missouri, περιοχή αγροτική όπου καλλιεργούν καλαμπόκι και σόγια και χρησιμοποιούν πολλά φυτοφάρμακα, είχαν τα μισά κινούμενα σπερματοζωάρια από τους άνδρες της Minneapolis. Δεν πήραμε το δείγμα από αγρότες, αλλά από κατοίκους των περιοχών».

Πάντα σύμφωνα με την Dr. Swan «ο χαμηλός αριθμός των σπερματοζωαρίων σχετίζεται με διάφορες νοσήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι αναπαραγωγικοί καρκίνοι και τελικά σχετίζεται με το προσδόκιμο ζωής». Κατέληξε στο ότι «πάντα υποθέταμε πως η γυναίκα έχει την ευθύνη ή το θέμα αν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδί ή αν προκύπτει μια αποβολή. Τώρα ξέρουμε ότι η ευθύνη είναι κοινή. Επίσης, το να διαπιστώσουμε την ποιότητα των ωαρίων είναι πολύ πιο δύσκολο από το να μετρήσουμε το σπέρμα ή την ποιότητα αυτού».

«Ζούμε μια κρίση»

Η ειδικός τόνισε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για αποθήκευση σπέρματος και κατάψυξη ωαρίων «γιατί ζούμε μια κρίση. Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών συλλαμβάνεται με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των ζευγαριών που χρησιμοποιεί παρένθετες μητέρες. Αυτό που ζούμε είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση».

Και τι μπορεί να γίνει; «Θα σκεφτόταν κανείς πως αν αλλάξουμε συνήθειες, θα βελτιωθεί η ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Δηλαδή, αν χάσουμε βάρος -εφόσον κάποιος είναι υπέρβαρος-, αν σταματήσουμε το κάπνισμα ή/και την κατανάλωση αλκοόλ, αν βγάλουμε τις χημικές ουσίες από το σώμα μας. Στα καλά νέα, κάποιες χημικές ουσίες, μικρής διάρκειας δεν είναι ανθεκτικές. Εγκαταλείπουν το σώμα μας σε έξι ώρες. Αν καταφέρουμε να μάθουμε τι έρχεται και να το σταματήσουμε, θα καθαρίσουμε πολύ γρήγορα».

Υπάρχει πια η ανάγκη «να τεστάρουμε τα χημικά, πριν τα βγάλουμε στην αγορά. Να τεστάρουμε τις χιλιάδες χημικές ουσίες που δεν έχουμε τεστάρει έως τώρα, αλλά υποθέτουμε πως είναι ασφαλείς. Να ξέρουμε τι ισχύει. Και μετά να ασχοληθούμε και με το περιβάλλον, που δεδομένα παίζει ρόλο στην αναπαραγωγική λειτουργία. Το βέβαιο είναι ότι ζούμε μια κρίση και τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά».