iStock
FITNESS

Τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη της πυγμαχίας

Τι κάνει ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα στον κόσμο τόσο αποτελεσματικό;

Το μποξ είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα στον κόσμο. Σύμφωνα με τα ιστορικά κείμενα, η αρχαιοελληνική πυγμαχία ή πυγμή ασκούνταν ήδη από τον έβδομο αιώνα π.Χ. Η πρώτη φορά που συμπεριλήφθηκε στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες λέγεται πως ήταν το 688 π.Χ., με τους πυγμάχους να προπονούνται χτυπώντας τους κώρυκους (τους σάκους πυγμαχίας της εποχής) και να τυλίγουν δερμάτινους ιμάντες γύρω από τα χέρια και το στήθος τους για προστασία, αφήνοντας, όμως, ελεύθερα τα δάκτυλα και το πρόσωπό τους.

Μπορεί να έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από εκείνη την εποχή, ωστόσο, η πυγμαχία αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιο ανταγωνιστικά και εντυπωσιακά αθλήματα στον κόσμο, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές.

Τα ευεργετήματα της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης είναι, μάλιστα, τόσα πολλά στο σώμα και το μυαλό του ανθρώπου, που αρκετά σχολεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχουν εντάξει στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα μαθήματα μποξ. Πολύ πρόσφατα, το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας αποφάσισε να δημιουργήσει το σχολικό πρόγραμμα Boxando learn για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα της πυγμαχίας και γιατί αρκετές σχολικές μονάδες αποφάσισαν να ασχοληθούν ενεργά με αυτήν;

Τα σωματικά οφέλη της πυγμαχίας

Κατά καιρούς, αρκετά επιστημονικά ιδρύματα έχουν μελετήσει τα οφέλη του μποξ στο ανθρώπινο σώμα. Το πιο σημαντικό από αυτά, ήταν το Harvard, το οποίο, ύστερα από δική του μελέτη, υποστήριξε ότι η πυγμαχία βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, αυξάνει την αντοχή και δυναμώνει τους μύες, βοηθώντας στην απελευθέρωση ενδορφινών.

Έχει υπολογιστεί πως, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης περίπου 45 λεπτών, ο οργανισμός μπορεί να κάψει ως 500 θερμίδες και παράλληλα να ενεργοποιήσει τους μύες των χεριών, των ποδιών, των γλουτών, των μηρών και των κοιλιακών. Πρόκειται, ουσιαστικά για άθλημα που γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθά στον συντονισμό, την ευκινησία και την εγρήγορση.

Το μποξ ως αγχολυτική προπόνηση

Ένα από τα πιο σημαντικά ψυχολογικά οφέλη του μποξ είναι η ελάττωση του άγχους. Ποιος, άραγε, δεν θα ήθελε να έχει μπροστά του έναν σάκο τις ημέρες που η πίεση της δουλειάς χτυπάει κόκκινο;

Η θεωρία αυτή επιβεβαιώνεται από διάφορες επιστημονικές έρευνες που επισημαίνουν, ότι μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο οργανισμός αποσυμπιέζεται και σταδιακά ηρεμεί, ρίχνοντας τους παλμούς της καρδιάς. Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς, όμως, είναι να μην το παρακάνει με τον σάκο, καθώς ενδέχεται να τραυματίσει τα χέρια του, εάν δεν χρησιμοποιήσει παράλληλα και την κατάλληλη τεχνική.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα παρακλάδι της πυγμαχίας, το fit boxing, σύμφωνα με το οποίο, μπορεί κανείς να κάνει όλες τις ασκήσεις της, χωρίς να μπαίνεις πότε στο ρινγκ για να αντιμετωπίσεις κάποιον αντίπαλο.

Ένα όπλο ενάντια στο bullying

Τέλος, αξίζουν να σημειωθούν και τα εκπαιδευτικά οφέλη του μποξ. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς, μέσω της πυγμαχίας, είναι η αυτοάμυνα και συγκεκριμένα πώς να προστατεύει τον εαυτό του, εάν βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση.

Αυτό, όμως, που έχει σημασία, είναι ότι διδάσκει στον άνθρωπο να ελέγχει τις ορμές του. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν από τους κύριους λόγους που το άθλημα έχει ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί θεωρούν ότι θα μειωθούν κατά πολύ τα περιστατικά bullying τα οποία μαστίζουν τα σχολεία τα τελευταία χρόνια.