LIFE

Τα σωστά εργαλεία για να κάνεις BBQ στο σπίτι

Ένας οδηγός για το τι χρειάζεσαι ώστε να γίνεις πραγματικός master BBQ.

Αν σε μια παρέα πετάξεις την λέξη BBQ τότε όλοι θα αρχίσουν να το παίζουν ειδήμονες. Θα ακούσεις χίλιες διαφορετικές εκδοχές για το πώς να επιλέγεις κρέας, πώς να ψήνεις το κάθε είδος και τα μυστικά tricks για να κρατάς το κρέας ζουμερό. Το μεγαλύτερο λάθος όλων είναι ότι για να γίνεις πραγματικός ειδικός, master στο BBQ τότε χρειάζεσαι πρώτα από όλα τα σωστά εργαλείο και μετά μπόλικο μεράκι για να κάνεις το σωστό ψήσιμο.

Τα πράγματα φαίνονται απλά αλλά δεν είναι. Το ξέρω ότι κάθε φορά που κάνεις BBQ σου βγαίνουν ένστικτα πρωτόγονα, ένστικτά που έχει ο άνδρας μέσα του και φτιάχνει φωτιά για να βάλει ότι έπιασε και να το ψήσει. Σκέψου όμως ότι πια τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχεις στην διάθεσή σου όλα τα μέσα για να μπορέσεις να βγάλεις όλο το μεράκι σου στην νοστιμάδα των κρεάτων που θα χρησιμοποιήσεις.

Το πρώτο που χρειάζεσαι είναι μια ψησταριά. Αν γυρίσεις και πεις “έλα μωρέ, μια σχάρα και δυο κάρβουνα” τότε μάλλον δεν έχεις δει ποτέ συστήματα BBQ όπως η ψησταριά 3 Series Cast Iron EXS. Εξελιγμένο σύστημα που όχι μόνο σου λύνει τα χέρια με τις δυνατότητές του αλλά σε καθιστά αυτόματα πανέτοιμο να βγάλεις όλη σου την μαεστρία πάνω στην σχάρα. Διακόπτες για να ρυθμίζεις την ένταση φωτιάς που θες, δύο επίπεδα σχάρας, πλαϊνές θέσεις και όλα τόσα που δεν φανταζόσουν ποτέ ότι μπορεί να κάνει ένα σύστημα BBQ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που θα αποφασίζεις να διοργανώσεις BBQ στο σπίτι σου τότε όλοι θα μαζεύονται γύρω από την ψησταριά. Άλλωστε η μαγεία του είναι ότι όλοι μαζεύονται γύρω από την φωτιά, τσιμπάνε και βοηθούν στην όλη διαδικασία. 

Σίγουρα το δεύτερο που χρειάζεσαι είναι εργαλεία με τα οποία θα κάνεις το κρέας να χορεύει πάνω στην σχάρα και να μην χάνει ποτέ τα ζουμιά του και την νοστιμιά του. Για αυτό σίγουρα θα χρειαστείς μια ανοξείδωτη λαβή με την οποία θα μπορείς να γυρίζεις πλευρά στα εδέσματα που έχεις βάλει. Μην χρησιμοποιήσεις τσιμπίδα γιατί έτσι θα χάσεις όλους του χυμούς και το αποτέλεσμα θα είναι στεγνό και σίγουρα όχι αυτό που έχεις στο μυαλό σου σαν τέλειο BBQ. Αν πάλι έχεις φτιάξει burgers τότε θα χρειαστείς μια σπάτουλα. Αυτά τα ξέρεις, αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι ιδανικό για να απλώνεις τις sauce που είτε έχεις φτιάξει, είτε έχεις αγοράσει πάνω στα κρέατα είναι ένα χοντρό πινέλο.

Φαντάσου όμως να μπορούσες να βάλεις  όχι μόνο κρέας πάνω στην σχάρα αλλά να φτιάξεις ότι τραβάει η όρεξή σου με μεγάλη ευκολία αλλά και εκπληκτική προσαρμοστικότητα. Φαντάσου να μπορούσες στο BBQ σου να ψήσεις την πίτσα που μόλις έφτιαξες και να είναι λες και την έψησες στον πιο παραδοσιακό ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο. Φαντάσου να έχεις ένα σκεύος που θα μαγειρέψεις την paella σου και να νιώθεις ότι ταξίδεψες σε κάποιο χωρίο της Ανδαλουσίας. Φαντάσου απλά να μπορούσε μια ψησταριά BBQ να μην ήταν μια ακόμα ψησταριά αλλά ένα πολυσύστημα που σε μετατρέπει αυτόματα από ερασιτέχνη σε επαγγελματία.

 

Αν νομίζεις ότι όλα αυτά είναι στην σφαίρα της φαντασίας τότε μάθε ότι κάνεις τεράστιο λάθος. Το λάθος οφείλεται μάλλον στο ότι αγνοείς το Culinary Modular System το οποίο μπορεί να μετατρέψει κάθε ψησταριά σε γευστικό ταξίδι στις κουζίνες του κόσμου. Ξεκινάς από τα νότια των Ηνωμένων πολιτειών που τα burger και το BBQ λατρεύονται σαν θεοί, πηγαίνεις ένα ταξίδι στην γνήσια ιταλική γευστική κουλτούρα χάρη στην αντίστοιχη κεραμική επιφάνεια και από εκεί στα πιο γραφικά πραθαλάσσια χωριά της Ισπανίας τοποθετώντας απλά το μαγειρικό σκεύος Paella. Όλα αυτά πανεύκολα, γρήγορα και άκρως εντυπωσιακά.

Πίστεψέ με αν με οποιαδήποτε άλλη ψησταριά το BBQ για σένα είναι μυσταγωγία τότε με ένα σύστημα υγραερίου της Campingaz ίσως γίνει εθισμός. Με μια τέτοια ψησταριά είσαι πανέτοιμος για να κάνεις διαφορετικό BBQ σε κάθε αγώνα του Euro ανάλογα με την ομάδα που παίζει.