Lauren DeCicca/Getty Images
LIFE

Τα θύματα της σκοτεινής πλευράς του Pornhub

Πίσω από το λαμπερό marketing, το δημοφιλέστερο porn site του πλανήτη τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής. Τι αλλάζει από σήμερα;

Πολλές εταιρείες στον πλανήτη θα έπρεπε να ζηλεύουν το marketing team του Pornhub. Από τις δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, στα πολιτικά μηνύματα, το δικό του wrapped, τα πολλές φορές φανταστικά αστεία αλλά και τη δωρεάν εγγραφή στο Premium που είχε δώσει ανά τον κόσμο στο πρώτο lockdown, το Pornhub έχει καταφέρει με έναν εντυπωσιακό τρόπο να απενοχοποιήσει το πορνό, να το εντάξει στην ποπ κουλτούρα και να το κάνει όλo αυτό κλείνοντας ακόμα πιο πονηρά το μάτι στους εκατομμύρια χρήστες του ανά τον πλανήτη. Δεν τα πάει άσχημα, το αντίθετο, αν σκεφτούμε ότι οι επισκέψεις του φτάνουν τα 3,5 δισεκατομμύρια τον μήνα. Πάνω από Netflix, Amazon και Yahoo. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο φωτεινά και λαμπερά αν τα δούμε σε δεύτερο επίπεδο.

Ας το πάρουμε από την αρχή. Μπαίνοντας στο site νομίζεις και νιώθεις ότι όλα είναι οκ. Πράγματι, μέσα σε έναν τελείως σκοτεινό χώρο που αφορά την πορνογραφία στο ίντερνετ, το Pornhub έχει αποκτήσει σχεδόν θεσμικές διαστάσεις. Είναι η σοβαρή επιλογή μέσα στο χάος. Πρώτα από όλα, λοιπόν, σε κάνει να νιώθεις ασφαλής – δεν θα πεταχτούν 18.000 pop-ups που αν τα πατήσεις ακόμα και καταλάθος το laptop σου θα κινδυνεύσει να κολλήσει μέχρι και κορονοϊό. Αυτό του το δίνουμε. Μετά έρχεται η ασφάλεια, ίσως καλύτερα η ψευδαίσθηση, πως το περιεχόμενο που θα καταναλώσουμε είναι πάντα νόμιμο – δεν είναι για παράδειγμα κλεμμένο, δεν αφορά ανήλικους/-ες και δεν είναι εκεί χωρίς τη θέληση των πρωταγωνιστών του. Αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να του το δώσουμε με την ίδια ευκολία.

Το κατατοπιστικό άρθρο που δημοσιοποίησαν οι New York Times θέτει το πρόβλημα στη βάση του. Όντως, ένα μεγάλο μέρος του τεράστιου όγκου δεδομένων που ανεβαίνει κάθε χρόνο στο site είναι υλικό που έχει δοθεί συναινετικά από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ενήλικες οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε αυτό. Δεν είναι όμως πάντα αυτή η περίπτωση. ‘Ενα search “girls under18yo” θα βγάλει περισσότερα από 100.000 videos – ξέρω, πολλές φορές οι τίτλοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν, όμως, δυστυχώς πολλές περιπτώσεις που το κάνουν και ποστάρονται βίντεο ανήλικων εφήβων, προφανώς, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Το παράδειγμα ενός 15χρονου κοριτσιού που είχε χαθεί στη Florida για έναν χρόνο και βρέθηκε τελικά όταν 58 video της αναρτήθηκαν σε πορνοσάιτ είναι πρόσφατο και μία από χιλιάδες περιπτώσεις.

Πώς λειτουργεί το Pornhub;

Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει όλο αυτό πρέπει να βρούμε και τη δομή του site. O τρόπος που λειτουργεί το Pornhub μοιάζει περίπου με τον τρόπο που λειτουργεί το Youtube, επιτρέποντας στους εκατομμύρια χρήστες του να ανεβάσουν το δικό τους προσωπικό περιεχόμενο, κάτι που ελέγχεται σε δεύτερο βαθμό και αφού, μάλιστα, ανέβει στην πλατφόρμα. Υπάρχει όμως το εξής feature που κάνει ακόμα δυσκολότερο τον έλεγχο στο περιεχόμενο. Σε αντίθεση με το YouTube, στο Pornhub ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει με άμεσο τρόπο οποιοδήποτε βίντεο θέλει. Επομένως, ακόμα και αν η ομάδα των moderators του site εμπλακεί και το κατεβάσει αυτό μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει ξανά και ξανά, απλά γιατί όσοι χρήστες πρόλαβαν να το κάνουν δικό τους, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν πάλι upload. Ένας φαύλος κύκλος που σχεδόν πάντα καταλήγει να έχει νικητή τους χρήστες. Όταν ένα βίντεο το δουν εκατομμύρια χρήστες είναι πλέον αδύνατο να ελεγχθεί, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις τόσο των διαχειριστών όσο και των αρχών.

Η 14χρονη Serena K. Fleites από την California δεν είχε κάνει ποτέ σεξ. Στην ηλικία αυτή γνώρισε και ερωτεύτηκε έναν τύπο που της ζήτησε ένα γυμνό της βίντεο. Μετά κι άλλο κι άλλο. Τότε, ήταν που η ζωή της άλλαξε. Έγινε καχύποπτη στις πρώτες περίεργες ματιές στο σχολείο. Το αγόρι είχε στείλει τα video σε μέλη της παρέας του κι ένα από αυτά το πόσταρε στο Pornhub. H Serena δεχόταν συνεχώς παρενοχλήσεις, ακόμα και απειλές. Αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο, γιατί της ήταν αδύνατο να παρακολουθεί μαθήματα σε αυτό το κλίμα. Η μητέρα της απευθύνθηκε στο Pornhub. Τα βίντεο κατέβηκαν. Είχε περάσει όμως σημαντικός χρόνος και οι άνθρωποι που είχαν δει κάποιο από αυτά ήταν χιλιάδες. Τα νέα ταξίδεψαν και στο νέο της σχολείο. Σύντομα κάποιο από τα video της Serena ξανανέβηκε στο Pornhub. Νέος κύκλος με χιλιάδες θεάσεις.

Αυτή η ιστορία οδήγησε τη Fleites σε πολλές απόπειρες αυτοκτονίας. Την πρώτη φορά αποφάσισε να κρεμαστεί και την έσωσε τελευταία στιγμή η αδερφή της. Την επόμενη πήρε ένα κουτί αντικαταθλιπτικά. Τελικά, στα 16 της, αποφάσισε να εγκαταλείψει για πάντα το σχολείο. Άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών και να πουλά βίντεο και γυμνές φωτογραφίες της στο Internet προκείμενου τουλάχιστον να κερδίσει κάτι από όλα αυτά. «Πλέον δεν αξίζω τίποτα, αφού όλοι έχουν δει το γυμνό μου σώμα». Αυτή τη στιγμή, στα 19 της, η Serena, έναν χρόνο μακριά από τα ναρκωτικά, ζει μαζί με τα 3 σκυλιά της σε ένα αυτοκίνητο στo Bakersfield στην Καλιφόρνια. Το βίντεο της που είχε κυκλοφορήσει όταν ήταν μόλις 14 χρονών συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε τόσο στο Pornhub και σε άλλα site, πέφτει, για να ξανανέβει λίγο καιρό μετά. Δυσκολεύεται να βρει δουλειά με τον φόβο ότι θα αναγνωριστεί το πρόσωπό της από τον μελλοντικό της εργοδότη, κάτι που θα φέρει νέες περίεργες ματιές.

Προφανώς και δεν είναι μόνο το Pornhub

Θα κάνουμε μεγάλο λάθος αν θεωρήσουμε ότι όλα αυτά είναι ευθύνη ενός site. Υπάρχουν δεκάδες άλλα «νόμιμα» site στα οποία θα βρει κανείς εύκολα τα ίδια αλλά και ακόμα περισσότερα videos και φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση των πρωταγωνιστών τους. Πολλές φορές μάλιστα αυτά τα sites έχουν ακόμα πιο αργά αντανακλαστικά από το Pornhub. Aυτή η ιστορία, ούτως ή άλλως, μπορεί να αφορά ταυτόχρονα και μη πορνογραφικά sites όπως είναι το Facebook ή το Τwitter που πολύ συχνά κατεβάζουν λογαριασμούς ή ποστ. Οι περιπτώσεις καταγγελιών σε αυτά είναι εκατομμύρια και παραδόξως πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες που αφορούν στο Pornhub.

Η χαώδης φύση του τελευταίου είναι ένας από τους λόγους που αυτό το περιεχόμενο μπορεί να επιβιώσει πολύ περισσότερο εκεί σε σχέση με τα social media. Αυτή η δομή δημιουργεί εκατομμύρια κύκλους χρηστών που αναπαράγουν παράνομο περιεχόμενο ξανά και ξανά. Ταυτόχρονα, κάνει δυσκολότερη την ταυτοποίηση όσων βρίσκονται σε αυτά. Με άλλα λόγια, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που μπορεί να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δημοφιλέστερο πορνοσάιτ του πλανήτη χωρίς να το γνωρίζουν. Πολύ απλά, λοιπόν, όταν δεν ξέρεις ότι υπάρχει περιεχόμενο που σε αφορά στο internet, δεν υπάρχει κάτι να καταγγείλεις και έτσι, μοιραία, αυτό θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί που είναι.

Από την άλλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, το ίδιο το site δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη νομιμότητα του περιεχομένου του. Τουλάχιστον αυτό δείχνει ο γελοιωδώς μικρός αριθμός των moderators που έχει (λιγότεροι από 100, με πιθανότερο αριθμό να είναι σε όλον τον κόσμο 80). Για να έχουμε μια ιδέα αυτού του αριθμού ίσως θα έπρεπε να τον συγκρίνουμε με τους 15.000 του Facebook ή ενδεχομένως με το γεγονός ότι με το υλικό περίπου 1,36 εκατομμυρίων ωρών που ανεβαίνει κάθε χρόνο στο pornhub, αντιστοιχούν σε χιλιάδες ώρες παρακολούθησης για κάθε έναν από τους moderators. «Ο στόχος είναι να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο περιεχόμενο», λέει ένας πρώην εργαζόμενος στη Mindgeek. Λογικό αν δεις το θέμα από την πλευρά του κέρδους και αφήσεις στην άκρη την ηθική. Το Pornhub ζει από την πορνογραφία χωρίς να χρειάζεται μάλιστα να ξοδεύει εκατομμύρια για την παραγωγή της. Το ανέβασμα εκ μέρους των χρηστών είναι ουσιαστικά τζάμπα εργασία. Ένα μεταμοντέρνο χρυσορυχείο.

Οι αλλαγές που έφερε το άρθρο

Το άρθρο των New York Times δεν έπεσε από το πουθενά. Υπάρχει μια κινητοποίηση πολιτικών, ακτιβιστικών οργανώσεων και ανθρώπων που έχουν δει τον εαυτό του στο Pornhub εναντίον της εταιρείας που κρύβεται πίσω από τo site. Οι καταγγελίες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τελικά το PH βγάζει χρήματα από video που αναρτώνται χωρίς τη συγκατάθεση των πολλές φορές ανήλικων θυμάτων. Μπορεί επίσης να βγάζει χρήματα από βίντεο βιασμών ή σεξουαλικής παρενόχλησης. Ακόμα και αν το περιεχόμενο αυτό (προφανώς) δεν ανεβαίνει με τη συγκατάθεση του site, ο τρόπος λειτουργίας του  αναπαράγει την ύπαρξη όλου αυτού του σκηνικού.

Ο σάλος που δημιουργήθηκε ήταν μεγάλος. Το Paypal έχει διακόψει τη συνεργασία του εδώ και καιρό. Το ίδιο απείλησαν να κάνουν η Visa και η Mastercard. H εταιρεία ευρισκόμενη στο χείλος του γκρεμού αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί.

«Στο Pornhub, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια της κοινότητάς μας. Οι αξίες μας όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και της ιδιωτικότητας είναι δυνατές μόνο αν η πλατφόρμα μας έχει την εμπιστοσύνη των χρηστών της. Σήμερα θα κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα για να προστατεύσουμε ακόμα περισσότερο την κοινότητά μας», λέει η εταιρεία σε μία από τις ανακοινώσεις της.

Ποιες είναι οι αλλαγές; Το Pornhub άμεσα αλλάζει την πολιτική του ως προς το ποιος μπορεί να ποστάρει περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το δικαίωμα θα δίνεται σε συγκεκριμένους χρήστες και όχι στον οποιονδήποτε. Για κάθε νέο χρήστη που θα του επιτρέπεται να ανεβάσει content, θα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία ταυτοποίησης. Από την άλλη, το site θα υιοθετήσει μια τεχνολογία ιχνηλάτησης σύμφωνα με την οποία θα ανιχνεύονται βίντεο που η ίδια έχει κατεβάσει ως ακατάλληλα και δεν θα επιτρέπεται η επαναδημοσιοποίησή τους στο site. Τέλος, θα ενισχύσει την ομάδα των moderators φτιάχνοντας μια task force που θα ψάξει όλο το site για παράνομα αναρτημένα βίντεο.

Πολύ καλά όλα αυτά και φαίνεται ότι όντως θα δώσουν λύση στο πρόβλημα τουλάχιστον όσον αφορά το site. Η αλήθεια είναι πώς κάθε μία από τις προτεινόμενες λύσεις που δίνει η εταιρεία θα μπορούσε να παρθεί πολύ νωρίτερα. Κι αν είχε συμβεί αυτό, η ζωή της Serena θα ήταν πολύ διαφορετική.