ΑP Photo Ebrahim Noroozi
ΥΓΕΙΑ

Τελικά, πόσο κινδυνεύουμε από τον κορονοϊό;

Τώρα που ο κορονοϊός έφτασε στη χώρα μας είναι η ώρα να δούμε με πιο ψύχραιμο τρόπο τα στατιστικά της ασθένειας και ποιους κυρίως αφορά.

Ο πλανήτης ασχολείται πάρα πολύ έντονα εδώ και αρκετές βδομάδες με τον κορονοϊό. Τα διεθνή media έχουν βάλει το θέμα στις πιο κεντρικές τους στήλες. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο πανικός δεν είναι ο κατάλληλος σύμβουλος. Ακόμα και αν το πιθανότερο είναι πολύ σύντομα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κηρύξει ότι πρόκειται για πανδημία μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο πανικός αυτός βέβαια ίσως μάλιστα και να δυσχεράνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού.

Τώρα πια που ο ιός έφτασε επιβεβαιωμένα και στη χώρα μας, είναι η ώρα να δούμε λίγο πιο αναλυτικά κάποια στατιστικά στοιχεία για τον ιό, συμπληρώνοντας όσα είχαμε ήδη γράψει. Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα, στη μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων, τα συμπτώματα υπήρξαν ήπια θυμίζοντας τα αντίστοιχα της γρίπης. Μόνη διαφορά είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας του κορονοϊού είναι για λίγο υψηλότερα από τα αντίστοιχα της γνωστής μας γρίπης.

Οι αριθμοί του κορονοϊού

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού είναι 81.264 τη στιγμή που μιλάμε. Προφανώς, βέβαια, πρόκειται για έναν αριθμό μικρότερο από τον πραγματικό, καθώς είναι αδύνατο να έχει καταγραφεί κάθε κρούσμα. Ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που ο κορονοϊός στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ήπια συμπτώματα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό πολλές περιπτώσεις να μην έφτασαν σε δομές υγείας.

Από τα μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές δεδομένα, οι νεκροί από τον κορονοϊό φτάνουν τους 2.770, ενώ όσοι θεωρούνται οριστικά θεραπευμένοι είναι στις 30.325. Ωστόσο, για λόγους που προείπαμε, η ανάλυση της θνητότητας του ιού είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκετά επισφαλής (μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό των κρουσμάτων, όχι όμως τον αριθμό των θανάτων).

Ποιους πλήττει ο ιός

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, όπως τα βλέπουμε σε μια κοινοποίηση του Ηλία Μόσιαλου, η θνητότητα είναι μηδενική στις ηλικίες 0-9 ετών, 0.2% στις ηλικίες 10-39, 0.4% στους 40-49, 1.3% στις ηλικίες 50-59, 3.6% στις ηλικίες 60-69, 8% και 14.8% αντίστοιχα στις ηλικίες 70-79 και 80+.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό ‘Chinese Journal of Epidemiology’, το 80% των περιπτώσεων έχει σχετικά ήπια συμπτώματα, το 94% την ξεπερνούν χωρίς πολύ σοβαρές επιπλοκές. Οι άντρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα από τις γυναίκες (2,8% έναντι 1,7%). Ο αριθμός των θανάτων χωρίς τη συνεμφάνιση κάποιου ήδη υπάρχοντος νοσήματος είναι μόλις στο 0,9%. Περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είναι, ωστόσο, όσοι έχουν καρδιολογικά προβλήματα (10,5% θνησιμότητα), διαβήτη (7,3%) και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (6,3%).

H γεωγραφική κατανομή του ιού

Ο νέος κορονοϊός έχει εντοπιστεί σε 43 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορούν την Κίνα (78.073). Ακολουθεί η Νότιος Κορέα (1.261), η Ιταλία (374), η Ιαπωνία (172), το Ιράν (139) και η Συγκαπούρη (93). Η Ελλάδα και η Βραζίλια είναι οι δύο νέες χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα.

Ως προς του θανάτους από τον ιό, στην Κίνα και πάλι η συντριπτική πλειοψηφία με 2.715, ενώ ακολουθούν το Ιράν (19), η Ιταλία (12) και η Νότιος Κορέα (12). Νεκροί υπάρχουν επίσης στην Ιαπωνία, Ταϊβάν, Χονγκ-Κονγκ, Γαλλία και Φιλιππίνες.

Μεταδοτικότητα

Υπολογίζεται ότι περίπου υπάρχει μια μεταδοτικότητα 2-3 ατόμων για κάθε κρούσμα. Με πιο απλά λόγια, κάθε ασθενής από κορονοϊό μεταδίδει σε 2 με 3 άτομα. Ο χρόνος επώασης υπολογίζεται μεταξύ 2-14 ημερών.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος λόγος ανησυχίας αφορά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και ο ιός είναι σχετικά άγνωστος στην ιατρική κοινότητα. Η ψυχραιμία, η προφύλαξη και η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής με συχνό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες.