© 2012 / Laurent Cipriani / Associated Press
FITNESS

Πόσες θερμίδες καίει ένας ποδηλάτης στον Γύρο της Γαλλίας;

Ο πιο διάσημος αγώνας ποδηλασίας στον πλανήτη είναι ένας πραγματικός άθλος αντοχής.

«Για μένα, η νίκη μου στον Γύρο [της Γαλλίας] είναι ένας είδος απελευθέρωσης, καθώς δεν χρειάζεται να ζήσω με τις αμφιβολίες» είχε πει χαρακτηριστικά ο νικητής του 2012 Bradley Wiggins, για να συνεχίσει: «Γνωρίζω πια ότι είμαι αρκετά καλός, έτσι αν δεν τον κερδίσω ποτέ ξανά, κατά κάποιον τρόπο δεν πειράζει. Θα μπορέσω να επαναλάβω στο μέλλον τον αγώνα έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αλλά ούτε ίχνος από όλη την προηγούμενη πίεση».

 

Εικοσιένα étapes σε 23 μέρες. Η κλισέ ατάκα που λέει ότι «η ζωή δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος» ταιριάζει γάντι στον Γύρο της Γαλλίας που ξεκίνησε το Σάββατο.

Πρόκειται άλλωστε για έναν άθλο αντοχής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου. Η πιο γνωστή διοργάνωση ποδηλασίας μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής ενώ δε σταμάτησε ποτέ παρά μόνο κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Όλα αυτά μοιάζουν απλά στο χαρτί ή την τηλεόραση, όταν παρακολουθείς τους τελείως στεγνούς ποδηλάτες να κάνουν πετάλι για εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική στον δρόμο: πρόκειται για κυριολεκτικά υπεράνθρωπη προσπάθεια. Δεν είναι μόνο τα άπειρα χιλιόμετρα και η καθημερινή καταπόνηση που φέρνουν τους αθλητές στα όρια τους. Ο αγώνας δεν έχει μόνο ευθείες διαδρομές – ακριβώς το αντίθετο.

Τι ενέργεια, λοιπόν, χρειάζονται οι ποδηλάτες για να καλύψουν τα περίπου 3500 χλμ;

Μετρώντας θερμίδες για τον Γύρο της Γαλλίας

Οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώσει καθημερινά κάποιος που συμμετέχει στον Γύρο της Γαλλίας κυμαίνονται κάπου ανάμεσα στις 6 με 8 χιλιάδες αναφέρει σε παλιότερό της άρθρο η Independent, πριν σημειώσει χαρακτηριστικά: «αν πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο να συμβεί, τότε δοκιμάστε να το πετύχετε με τη vegan δίαιτα του David Zabirskie (σ.σ: Αμερικανός ποδηλάτης που αποσύρθηκε το 2013)».

Σε πιο απλά μαθηματικά, αυτή είναι περίπου τέσσερις φορές η ενέργεια που πρέπει να καταναλώνει ένας άντρας καθημερινά.

Μάλιστα, το The Conversation προσέγγισε πολύ αναλυτικά το θέματα, καταλήγοντας πως αν οι ποδηλάτες τρέφονταν αποκλειστικά με burgers θα έπρεπε να καταναλώσουν 210 Big Mac μέσα σε 23 μέρες. Φυσικά, το τελευταίο πράγμα που βάζουν στο στόμα τους είναι fast food.

Τι ακριβώς τρώνε κατά τη διάρκεια του αγώνα; Το πρωινό τους αποτελείται από χυμούς, καφέ, φρούτα, δημητριακά, ψωμί, μούσλι αλλά ακόμα και noodles σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις.

Συνεχίζουν με κέικ ρυζιού ή γλυκά που περιέχουν μέλι και σταφίδες πριν ξεκινήσουν το πετάλι, ενώ όταν είναι πάνω στο ποδήλατο συνεχίζουν τη διατροφή τους με ντόνατ μαρμελάδας, μπάρες δημητριακών και -κυρίως- ζελέ τα οποία καταναλώνονται χωρίς να χάνουν χρόνο και ενέργεια για να μασούν.

Όσο για το βραδινό; Κρέας, ψάρι, και τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι οι βασικές επιλογές. Πιο πριν, αφού η καθημερινή δοκιμασία έχει τελειώσει, τα recovery drings που περιέχουν πρωτεΐνη θεωρούνται must.

Όλα αυτά μεταφράζονται τελικά σε 6 έως 8 χιλιάδες θερμίδες ανά étap, με κάποια étapes -όπως οι αναβάσεις- να είναι πολύ πιο ενεργοβόρα. Αν κάποιος, δηλαδή, βγάλει έναν μέσο όρο καταλήγουμε στον εξωφρενικό αριθμό των 120 χιλιάδων θερμίδων για να ολοκληρώσει ένας ποδηλάτης τον Γύρο της Γαλλίας.

Πόσες πιθανότητες θα είχε κάποιος σαν εμάς να τα καταφέρει; Μάλλον, καμία. Οι επαγγελματίες ποδηλάτες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το The Conversation, παράγουν κατά μέσο όρο 325 Τζάουλ ενέργειας για τις 80 ώρες που διαρκεί ο αγώνας, ενώ υπάρχουν στιγμές όπου αγγίζουν τα 1000 Τζάουλ (!) για μικρές και απαιτητικές διαδρομές.

Ένα ερασιτέχνης θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος αν καταφέρει να παράξει 300 Τζάουλ ενέργειας για 20 λεπτά. Μετά θα νιώθει το λιγότερο εξουθενωμένος.