Shutterstock
FITNESS

Τελικά, πόσο μπορείς να γυμναστείς με το περπάτημα;

Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε άλλον ένα μύθο του fitness.

«Πολλές φορές δε θεωρείται καν άσκηση, κι όμως το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αντοχής, στο να κάψεις περιττές θερμίδες και να βελτιώσεις την κατάσταση της καρδιάς σου. Δε χρειάζεται να περπατάς για ώρες ολόκληρες. Ένα δεκάλεπτο την ημέρα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στα προτεινόμενα 150 λεπτά την εβδομάδα».

Όχι, δεν πρόκειται για άλλο ένα από τα χιλιάδες fitness tips που κυκλοφορούν ελεύθερα στο ίντερνετ. Αυτή είναι η επίσημη θέση του NHS της Μεγάλης Βρετανίας, ενός από τα καλύτερα συστήματα υγείας του πλανήτη, σχετικά με το περπάτημα.

Μέχρι εδώ καλά. Μπορείς όμως να γυμναστείς πραγματικά περπατώντας;

Περπάτημα, αυτό το κρυμμένο μυστικό

Για κάποιο λόγο, οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας ότι για να γυμναστούμε πραγματικά πρέπει να τυραννήσουμε το μυαλό και την ψυχή μας. Τίποτα λιγότερο από ένα εβδομαδιαίο Survivor δεν είναι αρκετό: σκληρή στα όρια της εξάντλησης άσκησης, σιδηρά πειθαρχία στη διατροφή χωρίς καθόλου λίπος και δίχως υποψία ζάχαρης.

Ναι, αν κάποιος ονειρεύεται να ζήσει ως fitness influencer ή να κάνει καριέρα στο modeling, οι προηγούμενες δύο συνθήκες αποτελούν προϋποθέσεις. Τελικά, όμως, το ζητούμενο δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να είναι αυτό για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Το περπάτημα αποτελεί άσκηση. Αυτό δεν είναι κάποιο μυστικό επί της ουσίας. Άλλωστε, τα 10.000 βήματα την εβδομάδα αποτελούν μία από τις πλέον κλασικές συνταγές που προτείνουν οι πιο δημοφιλείς fitness trackers της αγοράς.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine μάλιστα, έδειξε ότι όσοι επιμένουν στο περπάτημα βλέπουν σημαντική βελτίωση στην αρτηριακή πίεση, χάνουν λίπος αλλά και κιλά, παρουσιάζουν μειωμένη χοληστερόλη, έχουν λιγότερες πιθανότητες για κατάθλιψη, και, γενικά, διατηρούν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής ενώ παράλληλα παρουσιάζουν μεγαλύτερες αντοχές στις όποιες δυσκολίες.

Φυσικά, χρειάζεται να έχεις μία καλώς εννοούμενη ρουτίνα – και όχι απλά να θεωρείς ότι έκανες το απαραίτητο περπάτημα της εβδομάδας όποτε πηγαίνεις στο περίπτερο για τσιγάρα. Επί της ουσίας, αυτό που μπορεί να σε γυμνάσει πραγματικά είναι 30 λεπτά περπάτημα τη μέρα τις πέντε από τις επτά ημέρες της εβδομάδας.

O σωστός τρόπος

Το βασικό είναι να περπατάς. Απλά ανάλογα με το πώς το κάνεις έχεις και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Το να περπατήσεις για παράδειγμα 30 λεπτά κάνοντας στο ενδιάμεσο πέντε στάσεις των πέντε λεπτών, δεν είναι το ίδιο με ένα ρυθμικό περπάτημα που θα διαρκέσει 1800 δευτερόλεπτα.

Μάλιστα, αν θες να δεις πραγματικές διαφορές στο σώμα σου, καλό θα ήταν να το συνδυάσεις με μία πιο συνετή διατροφή. Με άλλα λόγια, αν περπατάς 150 λεπτά την εβδομάδα αλλά παράλληλα τρως άτσαλα και πίνεις καθημερινά, τα επιθυμητά αποτελέσματα -λογικά- δε θα έρθουν ποτέ. Στην αντίθετη περίπτωση το να χάσεις πέντε κιλά σε έναν μήνα δεν είναι καθόλου απίθανο.

Έτσι, πέρα από τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που καλείσαι να αποκτήσεις, υπάρχουν και μερικά tips βαδίσματος που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση: φρόντισε το σώμα σου να είναι σε όρθια στάση, το βλέμμα να κοιτά μπροστά, τα χέρια σου να βρίσκονται σε παράλληλη κίνηση με τα πόδια σου, ενώ η ιδανική ταχύτητα είναι εκείνη ακριβώς λίγο πριν το περπάτημα εξελιχθεί σε jogging.

Ξεκίνα από σήμερα κιόλας, αφού το περπάτημα αποτελεί ιδανική γυμναστική. Αν μάλιστα καταφέρεις σε λίγο καιρό να περπατάς 1,5 χλμ. σε λιγότερο από 13 λεπτά θα έχεις πετύχει τον πρώτο στόχο. Επόμενος στόχος; Να χάσεις τα περιττά κιλά της καραντίνας χωρίς να παίξεις στο Survivor.