© Shutterstock
ΥΓΕΙΑ

Τελικά, τι συμπτώματα έχει η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα;

Οι διαφορές με την «παραδοσιακή» Covid-19 και γιατί οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν κίνδυνο.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει γίνει πια το κυρίαρχο στέλεχος διασποράς του κορονοϊού σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα. Ερευνητές, όπως είναι λογικό, εξετάζουν τις διαφορές με όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τον κορονοϊό. Ένα από αυτά στα οποία έχουν επικεντρωθεί είναι φυσικά τα συμπτώματα σε όσους κολλήσουν αλλά και το κατά πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια.

 

Μία από τις πολλές τέτοιες έρευνες που έχουν γίνει για τη Δέλτα διενεργήθηκε από την εταιρεία ΖΟΕ  και τονίζει ότι τα συμπτώματα εξελίσσονται μαζί με τον ιό. Με άλλα λόγια, μαζί με τον ιό μεταλλάσσονται και τα συμπτώματα που προκαλούνται σε περίπτωση νόσησης. Αν, λοιπόν, είσαι εμβολιασμένος και παρόλα αυτά θετικός στον κορονοϊό, ποια συμπτώματα αναμένεται να εμφανίσεις;

Τα συμπτώματα για τους εμβολιασμένους που νοσούν

Σχεδόν το 74% των πλήρως εμβολιασμένων που συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν ότι είχαν καταρροή λίγο πριν ή αφού διαγνώστηκαν με COVID-19. Ο πονοκέφαλος, το φτάρνισμα, ο ξηρός λαιμός και η απώλεια όσφρησης ήταν αυτά που  συμπληρώνουν τη λίστα των πιο συχνών συμπτωμάτων.

Μία σημαντική αλλαγή εντοπίζεται ήδη. Η καταρροή ήταν από τα σχετικά σπάνια συμπτώματα σε προηγούμενες φάσεις του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, το βήξιμο και η δύσπνοια που ήταν τα πιο κοινά συμπτώματα για όσους κόλλησαν κορονοϊό στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, τώρα λείπουν από την πρώτη πεντάδα.

Η βασική διαφορά που εντοπίζεται μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων είναι, μεταξύ άλλων, ότι οι πρώτοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιάσουν έντονα συμπτώματα αλλά και να κινδυνεύσουν. Αυτές αυξάνονται πολύ σημαντικά για τους ανεμβολίαστους.

Τελικά πού βοηθούν τα εμβόλια;

Γνωρίζουμε πλέον ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν με τη μετάλλαξη Δέλτα και οι εμβολιασμένοι είναι αυξημένες σε σχέση με όσα ξέραμε στην αρχή του καλοκαιριού. Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Η εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων που θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο ή ακόμα και στον θάνατο είναι εξαιρετικά σπάνιες για τους εμβολιασμένους.

Εμβόλια και μεταλλαξή Δέλτα. © 2021, Gerald Herbert/Associated Press

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, το CDC υπολόγισε ότι μόλις ένα 3,2% όσων μπαίνουν σε νοσοκομείο με COVID ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Τα ποσοστά για τους θανάτους ήταν ακόμα μικρότερα από το 3%. Πλέον τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν, τόσο εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα όσο φυσικά και επειδή αυξάνεται ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων και μειώνεται ο αντίστοιχος των ανεμβολίαστων.

Ακόμα και έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία όσων χρειάζεται να οδηγηθούν στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού είναι οι ανεμβολίαστοι. Συνήθως δε οι πλήρως εμβολιασμένοι που καταλήγουν στο νοσοκομείο έχουν σημαντικά άλλα προβλήματα υγείας. Υπολογίζεται για παράδειγμα ότι το 1/3 όσων από τους πλήρως εμβολιασμένους φτάνουν στο νοσοκομείο είναι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι επίσης βέβαια, σε περίπτωση εμβολιασμού, έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να περάσουν COVID-19 με πιο ελαφριά συμπτώματα.

Το τελικό συμπέρασμα

Οι πιθανότητες να κολλήσει ένας πλήρως εμβολιασμένος κορονοϊό είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο. Ακόμα χαμηλότερες όμως είναι να αναπτύξει συμπτώματα και δη σοβαρά που θα τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Συνήθως αυτά θα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα (συνάχι, φτάρνισμα, πονοκέφαλος) και δεν θα θέσουν σε κανέναν σοβαρό κίνδυνο την υγεία του.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται με COVID-19 είναι ανεμβολίαστοι, παρότι πλέον σε πολλές χώρες του κόσμου, οι τελευταίοι είναι λιγότεροι στον γενικό πληθυσμό. Το εμβόλιο είναι το μόνο μας σημαντικό όπλο ενάντια στον κορονοϊό. Δεν θα φέρει το τέλος της πανδημίας, όπως αφελώς μπορεί να πιστεύαμε μέχρι πριν λίγο καιρό. Θα βοηθήσει όμως στην πρόληψη της βαριάς ασθένειας.