© Ben Kerckx / Pixabay
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Τι χρώμα έχει ο ήλιος

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν είναι κίτρινος.

To 2020 το εξερευνητικό σκάφος Solar Orbiter έδιωξε όλες τις αμφιβολίες αναφορικά με το χρώμα του ήλιου. Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από κοντά -όταν λέμε, βέβαια, κοντά εννοούμε 77 εκ. χιλ., περίπου δηλαδή τη μισή απόσταση ανάμεσα στο λαμπερό αστέρι και τη Γη- τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα. Υπάρχει μια κίτρινη λάμψη που εκτείνεται για εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα.

Τα φαινόμενα, όμως, όπως συμβαίνει πολύ συχνά απατούν, αφού όπως αργότερα μάθαμε οι φωτογραφίες ήταν επί της ουσίας ασπρόμαυρες και χρησιμοποιήθηκε κάτι που λέγεται false color technique, έτσι ώστε να φανούν χρωματικές λεπτομέρειες οι οποίες δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι. Τελικά, το ερώτημα παραμένει: τι χρώμα έχει ο ήλιος;

Το αστέρι του ηλιακού μας συστήματος εκπέμπει ένα φως του οποίου το εύρος καλύπτει όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα με εξαίρεση τις ακτίνες γάμμα. Άλλωστε, οι θερμοκρασίες στον ήλιο παρουσιάζουν τρομερές διαφορές: στον πυρήνα αγγίζουν τα 15 εκ. Βαθμούς Κελσίου ενώ στη φωτόσφαιρα (τη στοιβάδα πάχους 400 χλμ. η οποία φτάνει μέχρι την επιφάνεια) φτάνουν τους 5,500 Βαθμούς Κελσίου. Οι διαφορές, όπως καταλαβαίνεις, είναι τεράστιες. 

Επειδή όμως εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να έχουμε έναν τρόπο για να ξεχωρίζουμε και να κατηγοριοποιούμε τα φωτεινά αστέρια του σύμπαντος, το κάνουμε με χρώματα: τα κόκκινα αστέρια είναι τα πιο ψυχρά (ή μάλλον λιγότερα θερμά) ενώ εκείνα που τα καταγράφουμε ως μπλε τα πιο καυτά.

Υπάρχουν πορτοκαλί και άσπρα αστέρια. Στην περίπτωση του Ήλιου, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με έναν Κίτρινο Νάνο, του οποίο το όνομα είναι βέβαια παραπλανητικό μιας και επί της ουσίας έχει λευκό χρώμα.

Σημαντική σημείωση: το λευκό είναι το χρώμα που περιέχει όλα τα υπόλοιπα χρώματα του ουράνιου τόξου. 

Γιατί φαίνεται κίτρινος;

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ESA – European Space Agency (@europeanspaceagency)

Η μαγική λέξη εδώ είναι η λέξη «ατμόσφαιρα». Αυτή φιλτράρει καλύτερα το μπλε φως αντί για το κόκκινο, με αποτέλεσμα σε εμάς να φτάνει ένα φως που το αντιλαμβανόμαστε ως κίτρινο.

Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο όταν η ατμόσφαιρα φιλτράρει ακόμα περισσότερο τις ακτίνες: κάτι, δηλαδή, που συμβαίνει κατά τη δύση και την ανατολή του Ηλίου με τα γνωστά φαντασμαγορικά αποτελέσματα.

Πότε, λοιπόν, βρισκόμαστε πιο κοντά στο πραγματικό χρώμα του ήλιου; Περίπου στο μέσο της μέρας, όταν βρίσκεται πιο κοντά στο πραγματικό «λευκό» του χρώμα με άλλα λόγια.