ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

The Outlaw Ocean: Δείτε το πρώτο επεισόδιο της σειράς μίνι-ντοκιμαντερ

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει αποκλειστικά στην Ελλάδα τη σειρά-μίνι ντοκιμαντέρ με τις «ανταποκρίσεις από το τελευταίο αδάμαστο σύνορο». Δείτε το πρώτο επεισόδιο «Εκεί που οι δολοφόνοι μένουν ελεύθεροι».

Τα 2/3 του πλανήτη μας καλύπτονται από νερό. Η θάλασσα είναι το τελευταίο, πιο άγριο κι ανεξερεύνητο σύνορο.

Μας κόβει την ανάσα με την ομορφιά της, την ίδια στιγμή που είναι απαραίτητη για την επιβίωση μας. Είναι ένα μέρος διαρκούς ανακάλυψης κι ατέλειωτης επανεφεύρεσης. Μια διαχρονική αλληγορία για την ελευθερία, όπως τη συναντάμε στους στίχους των τραγουδιών και στις σελίδες της λογοτεχνίας.

Αλλά, την ίδια στιγμή, η θάλασσα είναι κι ένας βαθιά δυστοπικός κόσμος που απελευθερώνει την πιο σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου είδους. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στο νερό, σε ένα περιβάλλον που τα ανθρώπινα δικαιώματα και η περιβαλλοντική ισορροπία παραβιάζονται καθημερινά. Είναι ένα μέρος που δεν πιάνει ο Νόμος και οι ένοχοι μένουν συνήθως ατιμώρητοι.

Ο Ίαν Ουρμπίνα, δημοσιογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ, ερευνά εδώ και μια δεκαετία τα εγκλήματα στη θάλασσα. Ως επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού The Outlaw Ocean, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο συνομιλώντας με περιβαλλοντικές οργανώσεις κι ακτιβιστές, πειρατές και λαθρέμπορους, ναυτικούς κι εφοπλιστές.

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει αποκλειστικά στην Ελλάδα τη σειρά-μίνι ντοκιμαντέρ με τις «ανταποκρίσεις από το τελευταίο αδάμαστο σύνορο». Αυτός είναι ο Παράνομος Ωκεανός.

Το πρώτο επεισόδιο

Στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο Εκεί που οι δολοφόνοι μένουν ελεύθεροι, βλέπουμε ένα ανατριχιαστικό βίντεο εμφανίζεται σε ένα κινητό τηλέφωνο, εγκαταλελειμμένο στο πίσω μέρος μιας καμπίνας. Τέσσερις άνδρες πλησιάζουν απελπισμένα το λείψανο ενός πλοίου, κάπου στην ανοιχτή θάλασσα. Ακούγονται πυροβολισμοί. Οι άνδρες πυροβολούνται, μεθοδικά, ένας-ένας. Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες της σφαγής τους.

Ωστόσο, όπως το 99% των δολοφονιών που συμβαίνουν στα διεθνή ύδατα, το έγκλημα δεν καταγγέλλεται. Όταν το βίντεο τελικά βγει στην επιφάνεια και γίνει viral, καμία κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ερευνήσει.

Για μια ολόκληρη δεκαετία, ο Ίαν Ουρμπίνα ταξιδεύει στους ωκεανούς αναζητώντας απαντήσεις. Σε αυτό το επεισόδιο, οδηγεί τους θεατές βαθιά στον θολό κόσμο των πλωτών οπλοστασίων, των μισθοφόρων και των πειρατών. Ερευνώντας γιατί το υπεράκτιο έγκλημα είναι τόσο διαδεδομένο, συγκαλυμμένο κι ατιμώρητο.