FITNESS

Θέλει κότσια για να πάρεις μέρος στο Tough Mudder

Αν δεν έχεις περάσει στρατιωτική εκπαίδευση, δεν θα τα βγάλεις πέρα σε αυτόν τον ιδιόμορφο αγώνα αντοχής.

Υπάρχουν πολλοί αγώνες κακουχιών, σωματικής καταπόνησης και ειδικής επιβάρυνσης του οργανισμού. Ο αγώνας του Tough Mudder είναι όλα αυτά μαζί. Σε μία διαδρομή από 16 μέχρι 20 χιλιόμετρα όπου μόνος σύμμαχος είναι η δική σου αντοχή και ανοχή στην κούραση και τον πόνο.

Κάπως έτσι τουλάχιστον περιγράφουν το Tough Mudder όσοι το έχουν ζήσει. Ο οργανισμός που διοργωνώνει άλλωστε αυτό το event παγκοσμίως είχε στο μυαλό της να δημιουργήσει το υπέρτατο challenge για όλους εκείνους που είναι σκληραγωγημένοι και αρέσκονται στο να συγκρίνουν τον ανδρισμό τους με εκείνον των διπλανών τους.

Η αντίπερα όχθη αποτελείται βέβαια από ανθρώπους που έχουν πάρει μέρος και αναρωτιούνται πόση χαζομάρα μπορεί να χωράει σε μερικά χιλιόμετρα αφού το μόνο που κάνεις σε αυτό τον αγώνα είναι να καταπονείς το σώμα σου με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι χαρούμενες φάτσες του τερματισμού στο διήμερο event που έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη Σκωτία και το γεγονός ότι αυτός ο αγώνας γιγαντώνεται διαρκώς μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Ότι το Tough Mudder ήρθε για να μείνει.

 

Τι είναι λοιπόν ακριβώς;

Είναι ένας αγώνας. Ένας σκληροτράχηλος αγώνας που σχεδιάστηκε από τις Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις για να δοκιμάσουν τις αντοχές, τη δύναμη και το ηθικό των συμμετεχόντων. Μέσα από αυτό το project, οι Ειδικές Δυνάμεις της Βρετανίας συγκεντρώνουν λεφτά για τους Βρετανούς τραυματίες. Ένας ωραίος αγώνας λοιπόν με καλό σκοπό.

Τι έχεις όμως να κερδίσεις εσύ; Αυτό ουσιαστικά που λένε όσοι καταφέρνουν να τερματίσουν είναι ότι απολαμβάνουν ιδιαίτερα το ότι κατάφεραν να ανταπεξέλθουν σε έναν αγώνα στον οποίο πολλοί φοβούνται να συμμετάσχουν και κάποιοι αποτυγχάνουν να τερματίσουν.

Περίπου το 78% των συμμετεχόντων καταφέρνουν να τερματίσουν μιας και οι δοκιμασίες είναι πολύ σκληρές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν θα πάω βέβαια εγώ να πάρω μέρος σε αυτόν τον αγώνα. Πηγαίνουν συνήθως στρατιωτικοί αλλά και άλλοι πορωμένοι με τις Ειδικές Δυνάμεις και τους διαγωνισμούς δύναμης και αντοχής.

 

Οι διοργανωτές επιμένουν μάλιστα στα βίντεο και τις οδηγίες ότι ο στόχος σου δεν θα έπρεπε να είναι να φτάσεις πρώτος στον τερματισμό αλλά να τερματίσεις και να έχεις βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους άλλους συμμετέχοντες να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Και μιας και μιλήσαμε για εμπόδια, σου παρουσιάζουμε μερικά από αυτά…

Arctic Enema

 

Μιλάμε για ένα μπάνιο πάγου. Σκέψου να έχει λιώσει ένα παγόβουνο και να έχουν μαζέψει το παγωμένο νερό σε μια πισίνα την οποία πρέπει να κολυμπήσεις για να βγεις από την άλλη μεριά.

 

Berlin Walls

 

Ως άλλο τείχος του Βερολίνου, πρέπει να ανέβεις έναν ξύλινο τοίχο. Μερικοί τα καταφέρνουν μόνοι τους αλλά οι περισσότεροι χρειάζονται τη βοήθεια των συναθλητών τους για να ξεπεράσουν το εμπόδιο.

Boa Constrictor

 

Μεγάλοι σωλήνες που χωράνε ίσα-ίσα το σώμα σου και στους οποίους καλείσαι να συρθείς για να τους διασχίσεις. Τα ποδια σου είναι ουσιαστικά άχρηστα και αν δεν σε βοηθήσει κάποιος θα πρέπει απλά με τους αγκώνες σου να προχωράς σιγά σιγά μέσα στον σωλήνα με το νερό να σε πνίγει.

Electroshock Therapy

 

Συνήθως το τελευταίο εμπόδιο πριν τον τερματισμό αλλά και ένα από τα πλέον τρομακτικά. Μία πεδιάδα γεμάτη ηλεκτροφόρα σύρματα, με κάποια από αυτά να έχουν μέχρι και 10.000 βολτ. Κανείς δεν περνάει χωρίς να νιώσει το ρεύμα στο σώμα του ενώ όσοι κολλάνε και πέφτουν κάτω έρχονται αντιμέτωποι με μια λάσπη που τους χαρίζει ακόμα περισσότερα ηλεκτροσόκ.

 

Dirty Ballerina

 

Απλά πράγματα. Πολλή λάσπη και εσύ να καλείσαι να περπατήσεις και να κυλιστείς σε αυτή για να φτάσεις απέναντι. Φαίνεται απλό αλλά όσο πιο αργά στη διαδρομή είναι αυτό τόσο πιο δύσκολα θα καταφέρεις να το ξεπεράσεις.

Electric Eel

 

Σαν χέλι πρέπει να γλιστρήσεις στο νερό χωρίς να ακουμπάς τα ηλεκτροφόρα σύρματα από πάνω από το κεφάλι σου. Το κακό είναι ότι όσο καλός κι αν είσαι εσύ σε αυτό, οι κινήσεις των διπλανών σου, κάνουν το σύρμα να ακουμπά συνέχεια πάνω σου.

Fire Walker

 

Ένα λιβάδι με φωτιά κι εσύ να περνάς ωραιότατα από αυτό. Απλό ε;

Hangin’ Tough

 

Μία εναέρια διαδρομή με κρίκους. Σου φαίνεται εύκολο σε σχέση με τα άλλα ε; Ώρα να μάθεις ότι είναι το εμπόδιο στο οποίο εγκαταλείπουν οι περισσότεροι καθότι εξαντλημένοι από τα υπόλοιπα. Το ότι πέφτεις σε παγωμένο νερό αν γλιστρήσεις ή δεν αντέχεις άλλο δεν σε βοηθά και πολύ να ξαναπροσπαθήσεις.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσεις σε έναν αγώνα του Tough Mudder.

Αγώνες διοργανώνονται συνεχώς. Με τον κόσμο να δείχνει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον. Για μέσα στο 2013 υπάρχουν ακόμα 4 αγώνες στην Αγγλία και τη Σκωτία και ένας στο Βερολίνο. Ενώ για το 2014 έχουν ήδη προγραμματιστεί δεκάδες ακόμα αγώνες στην Ευρώπη αλλά και κάθε γωνιά του πλανήτη όπως μπορείς να δεις στο πρόγραμμα.

Είσαι αρκετά τρελός για να συμμετάσχεις;