ΚΑΡΙΕΡΑ

Θες κι εσύ να γίνεις πλαστικός χειρουργός;

Ο Ελευθέριος Δημητραδιού μίλησε στο ONEMAN. Και απάντησε ξεκάθαρα στο ερώτημα αν αυτή η δουλειά είναι ένα dream job.

Η εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι από έναν πλαστικό χειρουργό είναι χλιδάτη αλλά καθαρά τηλεοπτική. Είτε μέσα από το DR 90210 του E! Entertainment είτε από το Nip / Tuck, μάθαμε να λογίζουμε τους πλαστικούς χειρουργούς ως κάτι σούπερ επιτυχημένους 35άρηδες με πολλές γυναίκες, γρήγορα αμάξια και λεφτά.

Το ONEMAN μίλησε με τον Ελευθέριο Δημητραδιού, εξωτερικό συνεργάτη του Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής Συμμορφία. Είναι ειδικευμένος γιατρός στην ιατρική αισθητική και ειδικεύεται στην πλαστική χειρουργική. Ο κύριος Δημητραδίου, όπως θα διαβάσεις παρακάτω, δεν αναίρεσε την εικόνα που δώσαμε παραπάνω. Αλλά έδωσε και την πραγματική διάσταση του επαγγέλματος.

Με τα δικά του λόγια..

Είναι μια πολύ χαρούμενη δουλειά αυτή εδώ, αν γίνεται σωστά. Μπορείς να βοηθήσεις σε αυτή τη δουλειά είτε ως αποκατάσταση πραγμάτων είτε αποκαθιστώντας την ψυχολογία των ανθρώπων. Εγώ προσωπικά ασχολούμαι κυρίως με την ομορφιά. Βλέπω ότι πολλές φορές, η ψυχολογική αποκατάσταση είναι σημαντικότερη. Η εικόνα του καθενός είναι σημαντική. Ειδικά το πώς γίνεται αποδεκτός στο κοινωνικό σύνολο βάσει της εικόνας αυτής.

Το κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής που έχει να κάνει με την αποκατάσταση εντάσσεται σε ένα πιο νοσοκομειακό περιβάλλον, σε μία άλλη τύπου προσέγγιση. Δεν είναι λαμπερό κομμάτι. Εκεί μπορείς να έχει μια ηθική ικανοποίηση όταν ουσιαστικά αποκαθιστάς με το οποίο ο ασθενής έχει πραγματικό ιατρικό πρόβλημα που τον ενοχλεί να δράσει στην καθημερινή του ζωή.

Ήταν μια κυρία που την είχε δαγκώσει ο σκύλος της. Της είχε φάει το μάγουλο και έλειπε αρκετά μεγάλο κομμάτι. Την ράψαμε στα επείγοντα, κάναμε μια μικρή επέμβαση αποκατάστασης μετά από 4 μήνες και άλλη μία μετά από 2 χρόνια εφαρμογών με λέιζερ. Τώρα είναι σαν να μην συνέβη τίποτα. Το θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορείς να αποκαταστήσεις την ομορφιά μιας γυναίκας.

 

Όποιος ακολουθεί το όνειρό του, έχει δικαίωμα σε αυτό. Πρέπει να μοχθήσεις υπερβολικά. Αν ένας νεαρός 18 χρονών είναι διατεθειμένος να υποστεί μεγάλες στερήσεις τα πρώτα χρόνια μέχρι να εδραιωθεί, μιας και οι αμοιβές των μικρών γιατρών είναι πολύ περιορισμένες, τότε ναι, τον συμβουλεύω να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα.

Εναλλαγή στη δουλειά αυτή είναι το γεγονός ότι μπορείς να δεις ανθρώπους διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου, διαφορετικών προελεύσεων, διαφορετικών βιωμάτων, και στο προκείμενο της συγκεκριμένης δουλειάς να έχουν όλοι την ίδια συμπεριφορά.

 

Πέρα από το χρηματικό, το να καταφέρεις να αποκαταστήσεις την ψυχολογία του άλλου είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Είναι πολύ σπουδαίο να νιώθεις ικανός να κάνεις πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν άλλοι.

Οι χρηματικές απολαβές ενός πλαστικού χειρουργού είναι σαφέστατα ικανοποιητικές. Αλλά είναι μια δουλειά η οποία απαιτεί από μόνη της υψηλή αμοιβή. Είναι μια πολύ ευθυνοφέρουσα δουλειά. Πληρώνεται και η τέχνη και η ευθύνη που κουβαλάει κάποιος. Στην πλειονότητά τους οι πελάτες δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Αν είσαι καλός όσον αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι, μπορείς να τους δώσεις να το καταλάβουν.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αναβάλλουν κάποιες επεμβάσεις που είχαν στο μυαλό τους. Βέβαια, αυτοί που είναι αποφασισμένοι, απευθύνονται σε εκείνους τους πλαστικούς με τους οποίους αισθάνονται ασφαλείς.

 

Νιώθω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι προσβλέπουν σε εμένα και στον κάθε πλαστικό χειρουργό για να τους αλλάξουμε τη ζωή. Αυτό με κάνει να νιώθω πολύ ευχάριστα. Υπάρχει κόσμος του οποίου αλλάζει η ζωή του ουσιαστικά προς το καλύτερο μετά από μία αισθητική επέμβαση.

Όποιος εξέχει προς τα πάνω, τον κοιτούν με κακό μάτι. Υπάρχει ένα κλίμα απέναντι στους πλαστικούς από τους υπόλοιπους χειρουργούς. Για εμένα ήταν καρμικό να επιλέξω την πλαστική χειρουργική.

Έχοντας ζήσει όσα έχω ζήσει, πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να με αγαπάει περισσότερο ο Θεός από τότε που επέλεξα να γίνω πλαστικός χειρουργός.

 

Δύσκολη στιγμή για έναν πλαστικό χειρουργό είναι ένα κακό αποτέλεσμα. Ευτυχώς, κακό αποτέλεσμα σε δουλειά δεν έχω βιώσει. Αλλά μπορεί να βιώσεις πράγματα που μπορεί να συμβούν σε ένα ιατρείο ή έναν νοσοκομειακό χώρο που να απειλούν τη ζωή ενός ασθενή. Κάθε γιατρός έχει βιώσει πολλά τέτοια περιστατικά.

Ο γιατρός πρέπει να βάζει τα όρια από την αρχή στο ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να είναι γιατρός και να ηγείται σε κάθε περιστατικό. Ο γιατρός πρέπει να είναι απέναντι στον ασθενή και να λέει τι συμβαίνει ακόμα κι αν είναι να αποτρέψεις έναν ασθενή από το να κάνει μια επέμβαση. Δεν χάνεις τη δουλειά έτσι. Κερδίζεις και το όνομά σου και την αξιοπρέπειά σου.

Πρέπει πολλές φορές να αποτρέψεις πολλούς ανθρώπους από το να κάνουν πράγματα. Βομβαρδίζεται καθημερινά ο σύγχρονος πολίτης από ένα κάρο ακατάστατες πληροφορίες. Αυτή η δουλειά έχει να κάνει με μια ματαιοδοξία και με πράγματα τα οποία δεν είναι αμιγώς ιατρικά. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάς ότι είσαι γιατρός και ότι θεραπεύεις ένα γηρασμένο δέρμα για παράδειγμα.

Είναι εθιστική ψυχολογικά η πλαστική χειρουργική για τον πελάτη. Το να βλέπεις όμως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ενός Botox, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ξανακάνεις αν δεν το χρειάζεσαι.

 

Δεν είναι δουλειά σου να κάνεις τον ψυχολόγο και δεν είναι και σωστό να το κάνεις. Αλλά πάντα θες να κάνεις το κλίμα πιο ευχάριστο και να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στον άλλον. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τα όρια της δουλειάς αλλά είναι σημαντικό να κάνεις τον άλλον να νιώθει ασφαλής στα χέρια σου.

Το πιο κοπιαστικό κομμάτι της δουλειάς είναι σίγουρα η επέμβαση. Το λιγότερο ελκυστικό είναι η μετεγχειρητική πορεία, κατά την οποία απλά περιμένεις να κλείσουν οι τομές και να δει ο ασθενής το αποτέλεσμα.

Είμαι λάτρης του γυναικείου σώματος. Δεν γίνεται να το απομυθοποιήσεις το γυναικείο σώμα. Όλες οι γυναίκες μπορεί να έχουν ένα αδύνατο σημείο.

Νιώθω σίγουρα ψυχολογικά ανεβαστικό το γεγονός ότι υπάρχουν γυναίκες οι οποίες προσβλέπουν σε εμένα για να τις κάνω πιο όμορφες. Στον τοίχο της αυτοπεποίθησης κάθε μέρα προστίθεται ένα τουβλάκι από κάθε τέτοια περίπτωση.

Οι άνδρες νιώθουν ανασφάλεια πάντοτε όταν η σύντροφός τους πρόκειται να γίνει πιο ελκυστική. Γι’ αυτό πολλοί σύζυγοι έχουν μια προκατάληψη για τις επεμβάσεις που θέλουν οι γυναίκες τους να πραγματοποιήσουν.