SOCIAL MEDIA

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα ελληνικά χωριά στο Instagram;

Το Greek Villages έχει σκοπό έχει να ταξιδέψει όλο τον κόσμο στα πιο όμορφα και γραφικά χωριουδάκια της Ελλάδας.

Χωριό. Το μέρος από το οποίο κατάγεται ένας από τους γονείς μας (ή και οι δύο) και έχουμε συνδέσει με τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν τόπο, τον οποίο αγαπάμε και τον θεωρούμε ‘χωριό’ μας. Άσχετα που τα τελευταία χρόνια η νέα γενιά αρχίζει να απομακρύνεται από αυτόν τον όρο.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες προσπάθειες οι οποίες έχουν σκοπό να μας κάνουν να ξαναθυμηθούμε τις ρίζες μας ή γιατί όχι να γνωρίσουμε και τις ρίζες άλλων ατόμων. Το ‘Greek Villages‘ είναι μια ένας λογαριασμός στο Instagram (κυρίως) και στο Facebook, τoν οποία έχω λατρέψει εδώ και μερικούς μήνες.

Όπως λέει και το όνομά του ασχολείται με τα ελληνικά χωριά. Εκείνα τα όμορφα, γραφικά μέρη της χώρας μας, τα οποία μπορεί να μην είναι τόσο διαφημισμένα, αλλά παραμένουν μαγικά. Δημιουργοί της είναι ο Πολυχρόνης Καμπισόπουλος και ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκος, δύο νέοι με πάθος για την φωτογραφία και φυσικά μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια σε αυτά τα ‘διαμαντάκια’ της Ελλάδας.

“Σε μια χαλαρή στιγμή, έχοντας πάει για ποτό μετά τη δουλειά, η κουβέντα πήγε αβίαστα στα χωριά μας. Περιγράφοντας ο καθένας τις δικές του εμπειρίες, αναπολώντας περασμένα καλοκαίρια και δείχνοντας ο ένας στον άλλον φωτογραφίες από τα μέρη του, συνειδητοποιήσαμε πως το χωριό μας είναι κάτι παραπάνω από τόπος καταγωγής μας.

Είναι όμορφες, αγνές και αυθόρμητες στιγμές μακριά από την καθημερινότητα των πόλεων όπου ζούμε, ένα αίσθημα ευφορίας και ηρεμίας που βιώνουμε όταν είμαστε εκεί και μια αγχολυτική σκέψη που κάνουμε όταν είμαστε μακριά του. Αυτά τα συναισθήματα, που πιστεύουμε πως δημιουργεί κάθε ελληνικό χωριό, θέλουμε να αναδείξουμε στο Greek Villages: Την ανεπιτήδευτη γοητεία των ελληνικών χωριών και των ανθρώπων τους. Όταν φτάσαμε να συζητάμε το concept του λογαριασμού, αναζητούσαμε έναν ισχυρό συμβολισμό που θα τον περιγράφει. Κάτι που θα ταίριαζε σε αυτό που λέμε ελληνικό χωριό.

Ανατρέξαμε στις μνήμες των παιδικών μας χρόνων: στα παιχνίδια με τους φίλους μας στους δρόμους του χωριού, στις αγκαλιές του παππού και της γιαγιάς που με ανυπομονησία μας περίμεναν να έρθουμε για τις διακοπές μας και σε ό,τι αναμνήσεις είχαμε από την ελληνική ύπαιθρο. Ο γάιδαρος ήταν πάντα κάπου εκεί και η εικόνα του ήταν και για τους δύο μία οικεία και ευχάριστη εικόνα που ξυπνούσε θετικά συναισθήματα. Μάλιστα, λίγες ημέρες αφότου πήραμε την απόφαση να είναι ο γάιδαρος το κεντρικό σύμβολο του Greek Villages προέκυψε και η δημοσιότητα με την εκμετάλλευση των γαϊδουριών σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα οπότε θεωρήσαμε πως ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξουμε πως ο γάιδαρος στις δικές μας μνήμες ζει ελεύθερος και ξεσαμάρωτος”, μου λένε απαντώντας στην ερώτηση μου σχετικά με το πώς γεννήθηκε η ιδέα του ‘Greek Villages’.

Όσον αφορά τη φωτογραφία του χωριού που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα likes αυτή τη στιγμή, μάλλον θα πρέπει να ‘ταξιδέψουμε’ μέχρι τη Σύρο. “Είναι μια λήψη του εντυπωσιακού γλυπτού ‘Ορίζοντες’ του Κώστα Βαρώτσου με τους επτά γυάλινους κύκλους, που δεσπόζει και κοσμεί την παραλία της Ερμούπολης. Την πρώτη τριάδα των φωτογραφιών με τα περισσότερα like συμπληρώνουν μία φωτογραφία από την Κίμωλο και μία αμφιθεατρική εικόνα από την ορεινή Δημητσάνα στην Αρκαδία.

Στόχος μας είναι οι φωτογραφίες μας να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν την ατμόσφαιρα, το χαρακτήρα, τις φυσικές ομορφιές, τις γεύσεις και το κυριότερο τους ανθρώπους των ελληνικών χωριών και τον τρόπο ζωής τους. Είναι, επίσης, η μεγαλύτερη χαρά για εμάς και απ’ ότι φαίνεται και για το κοινό του Greek Villages, όταν ανακαλύπτουμε τεχνίτες ή επαγγελματίες, συχνά τεχνών και επαγγελμάτων που κινδυνεύουν να χαθούν, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μας ανοίξουν το εργαστήρι ή το σπίτι τους, μιλώντας μας για τη ζωή και τη δουλειά τους”.

Αυτό που συμβαίνει με τα ελληνικά χωριά στο Instagram το τελευταίο διάστημα είναι πραγματικά φανταστικό. Και το κάνει ακόμη πιο ωραίο το γεγονός πως κάτω από τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο λογαριασμό υπάρχουν και αρκετά σχόλια. Κυρίως από Έλληνες του εξωτερικού. “Είναι πραγματικά πολύ όμορφο να βλέπεις κάποιον στην Αυστραλία ή τις Η.Π.Α για παράδειγμα να φουσκώνει από υπερηφάνεια, σχολιάζοντας ”αυτός είναι ο τόπος μου” αναφερόμενος σ’ ένα μικρό χωριό της Ελλάδας. Δε λείπουν φυσικά και τα tips από την άλλη άκρη της γης για το πού να πάμε να φάμε ή τι να δούμε στα μέρη που επισκεπτόμαστε, καθώς και τα ‘χαιρετίσματα’, που πολλές φορές αναλαμβάνουμε να μεταφέρουμε σε ανθρώπους στο χωριό!”

Τι θέλουν να πετύχουν, όμως, ο Πολυχρόνης και ο Κωνσταντίνος με τη δημιουργία του ‘Greek Villages‘; “Σκοπός μας, μέσα από αυτό τον λογαριασμό που συνδυάζει την αγάπη μας για τη φωτογραφία με το πάθος μας για εξερεύνηση και την ανάγκη να έρθουμε πιο κοντά στις ρίζες μας, είναι τα χωριά μας να έρθουν ξανά στο προσκήνιο για τους νέους, έτσι ώστε να βάλουμε κι εμείς από την πλευρά μας ένα λιθαράκι για να έχουν αυτά μια θέση, όχι μόνο στο παρελθόν αυτής της χώρας, αλλά και στο μέλλον της”.

Και ίσως αυτό είναι και το σημαντικότερο.