FITNESS

Τι ακριβώς ύπνο χρειάζεσαι μετά το γυμναστήριο

Δυστυχώς η απάντηση "ένα καλό οκτάωρο" δεν επαρκεί όταν θες αποτελέσματα.

Καλό ύπνο χρειάζεσαι γενικά. Για να πηγαίνεις στη δουλειά ξεκούραστος, για να μπορείς να σκέφτεσαι, για να έχεις την ψυχραιμία να αντιμετωπίζεις καταστάσεις, για να μπορείς να ζεις ανάμεσα σε άλλους.

Καλό ύπνο χρειάζεσαι και για την αναγέννηση των ιστών και την αύξηση γενικά αλλά και ειδικότερα όταν ξοδεύεις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο για να χτιστείς.  Μόνο που ο ύπνος που χρειάζεσαι για να γίνει αυτό είναι λίγο διαφορετικός.

Η θεωρία έχει ως εξής. Υπάρχει ο ύπνος REM που διαρκεί περίπου το 25% του χρόνου και ο ύπνος NREM που διαρκεί το υπόλοιπο 75%. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το δεύτερo που χωρίζεται σε τρία στάδια (παλιότερα τέσσερα). Και από αυτά τα τρία το τελευταίο που ονομάζεται slow sleep wave είναι το πιο σημαντικό, ο βαθύς ύπνος που χρειαζόμαστε για να την αναγέννηση του οργανισμού.

Γιατί; Καταρχήν υποτίθεται ότι στην προπόνηση σου δε βλέπεις γκόμενες αλλά πιέζεις όσο χρειάζεται ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι μικροσκοπικές τομές στους μύες (το μοναδικό πράγμα για το οποίο έχει αποφανθεί η επιστήμη) θα επισκευαστούν με την επίδραση αυξητικής ορμόνης και θα έχεις αύξηση μυικής μάζας.

 

Και εκεί που ο κανονικός άνθρωπος χρειάζεται να είναι ο βαθύς ύπνος να είναι το 10% του συνόλου εσύ χρειάζεσαι 30%. Δηλαδή όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο που για σένα σημαίνει διαφορετικά πράγματα από κάποιον άλλο που γυμνάζεται πιο έντονα, είναι διαφορετικά κιλά και έχει διαφορετική δουλειά.

Επιπλέον ο ύπνος NREM είναι συνήθως στην αρχή του ύπνου κάτι που σημαίνει ότι διαταραχές, φασαρία και η πολύ βραδυνή άσκηση δεν σου επιτρέπουν να ξεκουραστείς όπως χρειάζεται. Τζάμπα το γυμναστήριο δηλαδή. Γι’ αυτό χρειάζεσαι να έχεις σταθερή ώρα που πας για ύπνο και να φροντίζεις ώστε οι συνθήκες να είναι άριστες.

Βέβαια κυρίως σημαίνει κυρίως. Δηλαδή χρειάζεσαι και κανονικό REM ύπνο. Που δεν είναι διαπιστωμένο ακριβώς γιατί αλλά σχετίζεται με την απόδοση στην προπόνηση (της επόμενης μέρας). Δηλαδή αν θες να πηγαίνεις στην προπόνηση και να κάνεις δουλειά πρέπει να φροντίζεις για το υπόλοιπο 25%.

Που η επιστήμη έχει δείξει ότι δεν είναι ακριβώς συνεχόμενο αλλά αποτελείται από καμπόσα διακριτά κομμάτια και όσο περισσότερα έχεις τόσο καλύτερα.

 

Με τη γνωστή αργή και βασανιστική μέθοδο δοκιμή και λάθος. Αλλά πρέπει να το κάνεις. Αλλιώς δεν έχει αποτελέσματα.