ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι άλλο θα δούμε από το Kinect;

Κατσαρίδες με Wi-Fi πομπούς που κάνουν τους πυροσβέστες, εικονικά δοκιμαστήρια ρούχων, εικονικοί δάσκαλοι μαγειρικής, εικονικοί γιατροί. Όχι, καμία απολύτως υπερβολή.

Οι κατσαρίδες Roboroach δεν είναι σαν τις συνηθισμένες κατσαρίδες που τριγυρνούν στο μπάνιο σου. Στην κοιλιά τους έχει τοποθετηθεί ένα μια ηλεκτρονική διάταξη WiFi για να μπορείς να τις κατευθύνεις από απόσταση. Το τσιπάκι είναι τοποθετημένο ώστε να διεγείρει τους ειδικούς αισθητήρες πίεσης που υπάρχουν στην κοιλιά τους και λέγονται κερκίδια.

Με τα κερκίδια οι κατσαρίδες αντιλαμβάνονται την παρουσία θηρευτών και κινούνται αναλόγως. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι ερευνητές (από το North Carolina State University) σκέφτηκαν ότι οι κατσαρίδες θα μπορούσαν αν γίνουν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους.

Αρκεί φυσικά να λύσουν ένα πρόβλημα. Να έχουν μια εικόνα του χώρου στον οποίο κινούνται και να παρακολουθείται η κίνηση τους. Κάτι που επιτυγχάνεται με άλλες ηλεκτρονικές διατάξεις όπως κάμερες και λογισμικά που χαρτογραφούν το χώρο και μεταδίδουν την πληροφορία σε έναν υπολογιστή και ένα σύστημα Microsoft Kinect.

Όλη αυτή η δουλειά αποσκοπεί στη χαρτογράφηση χώρων που αλλάζουν γρήγορα όπως ένα κτίριο που έχει καταρρέει από σεισμό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάσωση εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Η αρχική ιδέα βέβαια πάει μερικά χρόνια πίσω και στην ερευνητική ομάδα MIT Personal Robotics Group. Οι δυνατότητες που προσφέρει το Kinect δεν περιορίζονται μόνο στο gaming κάτι που έγινε αντιληπτό ήδη από την κυκλοφορία του πρώτου μοντέλου το 2010.

Τα KinectBot όπως ονομάστηκαν τα πρώτα ρομποτάκια ήταν κάτι μεταξύ εκείνων των ρομποτικών ηλεκτρικών σκουπών αλλά λειτουργούσαν σαν τα Roboroach. Έφτιαχναν τρισδιάστατους χάρτες του περιβάλλοντος και μετέδιδαν την πληροφορία ασύρματα σε ένα δέκτη. Το επόμενο βήμα ήταν τα aerobots, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια, δηλαδή, με αντίστοιχες δυνατότητες.


 

Στην ανάπτυξη τέτοιων project συνέβαλλαν και τα χρηματικά έπαθλα που έδωσε η Microsoft σε διάφορες ομάδες και εταιρείες προκειμένου να επιβραβεύσουν project με πρακτικές εφαρμογές.

Πριν μερικούς μήνες, μάλιστα,  η Microsoft ανακοίνωσε τη νέα έκδοση του Xbox One και όσοι είχαν την τύχη να πάρουν στα χεράκια τους και να το δοκιμάσουν παρατήρησαν αμέσως την αυξημένη ακρίβεια στην αντίληψη των χειρονομιών και της κίνησης του σώματος ακόμα και σε χώρους με πολλά αντικείμενα.

Το νέο σύστημα Kinect ανιχνεύει κινήσεις δακτύλων, εκφράσεις του προσώπου ενώ με τους ανιχνευτές υπέρυθρου μπορεί να μετρήσει τους σφυγμούς σου. Για όλους αυτούς τους λόγους ρίξαμε μια ματιά και μαζέψαμε τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές που δεν αφορούν το gaming.

Μια ιδιαίτερα εμπορική εφαρμογή έχει αναπτύξει η εταιρεία Kimetric. Πολλές μονάδες Kinect τοποθετούνται σε πολυσύχναστα μέρη και σε σουπερμάρκετ. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να αναλυθούν οι προτιμήσεις των καταναλωτών.

 

Ένα βήμα πιο μπροστά είναι η εταιρεία Styku που έχει αναπτύξει ένα εικονικό δοκιμαστήριο ρούχων. Το Kinect “παίρνει τα μέτρα σου” και σου δείχνει την εφαρμογή του ρούχου στον υπολογιστή. Έτσι μπορείς να ψωνίζεις ρούχα κατευθείαν από τον ίντερνετ.  

 

H IKKOS ανατπύσσει συστήματα προπόνησης πρωταθλητών με βάση το Kinect ώστε να διευκολύνεται η εκμάθηση συγκεκριμένων κινήσεων. Το Kinect ανιχνεύει τις κινήσεις, τις συγκρίνει με τις ιδεατές παράγει ενα feedback για την απόδοση του αθλητή. Το ίδιο σύστημα έχει εφαρμοστεί στη αποκατάσταση αναπηριών από εγκεφαλικό ενώ μια αντίστοιχη εφαρμογή που έχει δει το φως της δημοσιότητας σε μαθαίνει μαγειρική.

 

Και η πιο πολυαναμενόμενη χακεριά είναι αυτή του Minority Report. Να στέκεσαι σε μπροστά σε μια οθόνη και να μπορείς να κάνεις ότι γουστάρεις χωρίς όμως ποντίκι και πληκτρολόγιο. Δεν είμαστε ακριβώς εκεί αλλά δεν είμαστε και πολύ μακριά. Στο παρακάτω βίντεο είναι μια απόδειξη του τι μπορεί να γίνει σε μερικά χρόνια με την επεξεργασία φωτογραφιών στο photoshop.

 

Και σε μια πολύ πολύ πιο εφαρμογή μέσω Javascript, μια ομάδα από το ΜΙΤ σερφάρει στο διαδίκτυο με χαρακτηριστική άνεση. Τέλειο;

Παίζουμε Kinect και στο @artemoo.