iStock
ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να σου συμβεί αν βλέπεις συχνά πορνό

Όταν το πορνό «καταναλώνεται» με υπευθυνότητα, μπορεί να είναι μια μορφή ψυχαγωγίας. Υπάρχουν όμως επιπτώσεις;

Ο φίλος σας από το χωριό και όχι εσείς, φυσικά, είναι γνωστό ότι έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το πορνό: βλέπει συχνά, το έχει στο πρόγραμμα της καθημερινότητάς του όπως έχετε εσείς στο πρόγραμμα να πάτε, για παράδειγμα, στη δουλειά ή τον σκύλο σας βόλτα.

Δεν κρίνουμε, για άλλο λόγο γράφτηκε αυτό το κείμενο και ο λόγος είναι οι επιπτώσεις της συχνής παρακολούθησης. Οπότε, με την πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί, μιλήστε του γι’ αυτές «πριν να είναι αργά».

Με τόσες πολλές απόψεις σχετικά με την πορνογραφία να κυκλοφορούν ελεύθερες στο διαδίκτυο, είναι πολύ πιθανό να έχετε μπερδέψει τα μπούτια σας. Σημασία έχει η κατανόηση του πώς μπορεί το πορνό να μας κάνει κακό και πότε ήρθε η ώρα να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Δε χρειάζεται να φτάσουμε στο δεύτερο.

Πολλοί άνθρωποι που βλέπουν πορνό σε τακτική βάση, τείνουν να το κάνουν επειδή θεωρούν ότι κρύβεται κάτι θετικό αποτέλεσμα πίσω από την πράξη τους. Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί συμμετέχοντες αισθάνονταν ότι η πορνογραφία είχε βοηθήσει τη ζωή τους με κάποιο τρόπο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ένα μέρος του πληθυσμού μπορεί να βλέπει το πορνογραφικό περιεχόμενο ως μέσο για την ικανοποίηση των αναγκών του.

Ωστόσο, η μελέτη αυτή επικεντρώνεται ιδιαίτερα στους άντρες, γεγονός που μπορεί να περιορίσει ή να διαστρεβλώσει το πόσο καθολικά είναι τα ευρήματά της.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι μπορεί να στρέφονται στο πορνό ως έναν τρόπο να εκπληρώσουν κάποιο είδος φαντασίωσης που λείπει από τη ζωή τους. Μερικές φορές, μπορεί να νιώθουν πως, με το να παρακολουθούν πορνό, εξερευνούν μια φαντασίωση. Εντάξει, σύμφωνοι. Υπάρχουν όμως επιπτώσεις;

Η σκοτεινή πλευρά της πορνογραφίας

Σε πολλές ταινίες πορνό βλέπουμε ηθοποιούς με μη ρεαλιστικά σώματα που εκτελούν μη ρεαλιστικές σεξουαλικές πράξεις. Επειδή τόσο μεγάλο μέρος της πορνογραφίας έχει δημιουργηθεί για να είναι μια φαντασίωση, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να βρίσκει ικανοποίηση από πραγματικές, σίγουρα λιγότερο τέλειες σεξουαλικές συναντήσεις και ερεθίσματα.

Βλάπτει τις πραγματικές σχέσεις

Ένα άτομο μπορεί να απολαμβάνει το πορνό τόσο πολύ που οι κανονικές σεξουαλικές επαφές να μη φαίνονται τόσο συναρπαστικές σε σύγκριση με τις ταινίες πορνό. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις. Δεν βλέπουν όλοι οι άνθρωποι την κατανάλωση πορνό με τον ίδιο τρόπο και κάποιοι άνθρωποι έχουν όρια ή προσωπικές ανάγκες που μπορεί να παραβλέπονται όταν ο σύντροφός τους βλέπει πορνό.

Εκτός από τη δημιουργία πιθανών συγκρούσεων με τον σύντροφο, η υπερβολική ή επιβλαβής χρήση πορνό μπορεί να οδηγήσει σε μη λογικές ιδέες σχετικά με το πώς πρέπει να είναι το σεξ, η αγάπη και οι σχέσεις.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Ενώ η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού μπορεί να μοιάζει ΟΚ εκείνη τη στιγμή, η υπερβολική θέαση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συναισθημάτων και από το αντίθετο άκρο του φάσματος. Με λίγα λόγια, η εξάρτηση από το πορνό μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στην ανάπτυξη διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η κακή διάθεση, η έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλα πράγματα ή η αδυναμία να διαχωρίσετε τον εαυτό σας από το πορνό χωρίς να νιώσετε άγχος, είναι μερικά μόνο παραδείγματα των συνεπειών που μπορεί να αντιμετωπίσετε και αφορούν την ψυχική υγεία.