© 2021 / Manu Fernandez / Associated Press
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στατιστικά για το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι ηλικίες 30-39 αναμένεται να εμβολιαστούν στην Ελλάδα με AstraZeneca. Τι δείχνουν μέχρι τώρα οι αριθμοί;

Όντας σε έναν κόσμο που πηγαίνοντας σε ένα μεγάλο super-market μπορείς να βρεις 20 διαφορετικά σφουγγάρια για το μπάνιο σου, η επιλογή γίνεται δομικό μέρος μίας ολόκληρης κουλτούρας. Είναι, λοιπόν, απόλυτα λογικό επακόλουθο η σύγκριση των διαφορετικών εμβολίων (και τελικά προϊόντων) και η προτίμηση του ενός σε σύγκριση με το άλλο. Το πλέον ριγμένο από όλη αυτή τη συζήτηση είναι το εμβόλιο της AstraZeneca.

Oι λόγοι για το γεγονός αυτό είναι πολλοί. Πρώτα από όλα ζητήματα που ξεπερνούν κατά πολύ το ίδιο το εμβόλιο και αφορούν την πολιτική. Τις σχέσεις δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία, όπως διαμορφώνονται μετά το Brexit, αλλά και την αδυναμία της πρώτης να έχει ενιαία στάση για ακόμα μία φορά. Ταυτόχρονα, η τιμή του εμβολίου, που είναι πολύ χαμηλή, το καθιστά, με βάση την κουλτούρα που λέγαμε παραπάνω, και πιο ευεπίφορο στην κριτική. Τέλος, υπάρχουν και κάποια εξαιρετικά σπάνια περιστατικά που έχουν τροφοδοτήσει αυτή τη συζήτηση ακόμα περισσότερο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών συμφωνεί ότι τα οφέλη από το εμβόλιο με την AstraZeneca είναι πολύ περισσότερα από τα εξαιρετικά σπάνια προβλήματα. Η καχυποψία βέβαια συνεχίζει να υπάρχει για το εμβόλιο (καθόλου παράλογο με βάση όσα προηγήθηκαν), παρότι φαίνεται ότι σιγά-σιγά αρχίζει να κερδίζεται και πάλι η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Tα στατιστικά του εμβολίου AstraZeneca

Mία πρώτη έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες έδειξε ότι με βάση τη στατιστική, αν 10 εκατομμύρια φανταστικοί άνθρωποι έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneva, οι 40 θα είχαν περιστατικά θρομβώσεων εκ των οποίων οι 10 θα είχαν θανατηφόρες συνέπειες. Πρακτικά, λοιπόν, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, η πιθανότητα να πεθάνεις από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απειροελάχιστη. Το BBC με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο συγκρίνει αυτές τις πιθανότητες με εκείνες που έχει κάποιος να δολοφονηθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Το ρίσκο είναι περίπου το ίδιο.

Σύμφωνα με τον EMA τώρα, υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 5 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, μία ακόμα έρευνα Βρετανών ερευνητών δείχνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης για κάποιον που νόσησε με COVID-19 είναι περίπου 8 φορές μεγαλύτερη (39 περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο), ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβου από τα υπόλοιπα εμβόλια είναι 4,1 ανά εκατομμύριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εξαιρετικές μικρές πιθανότητες εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες μετά τη νόσηση με COVID-19 και ελάχιστα περισσότερες από τα υπόλοιπα mRNA εμβόλια.

Το καλό παράδειγμα

Οι έρευνες συνεχίζουν ως προς το εμβόλιο. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ακόμα και στις όποιες απαγορεύσεις υπάρχουν σε χώρες του κόσμου, αυτό συμβαίνει ως μέρος μίας ούτως ή άλλως πολύ αυστηρής διαδικασίας ελέγχου. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα άλλων καθημερινών μας δραστηριοτήτων που εμπεριέχουν πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από τις παρενέργειες του AstraZeneca και με τις οποίες ποτέ δεν ασχοληθήκαμε.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι. Όλοι οι πολίτες του κόσμου δικαιούνται ένα ασφαλές εμβόλιο που θα τους προστατεύσει πρώτα από όλα από τον κορονοϊό χωρίς να τους προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Οι μόνοι που μπορούν να το πιστοποιήσουν αυτό είναι οι επιστήμονες. Αυτό που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να τους ακούσουμε προσεκτικά. Από την άλλη, οι ηγέτες πρέπει να δίνουν και αυτοί το καλό παράδειγμα. Όπως ακριβώς συνέβη με την καγκελάριο Merkel που εμβολιάστηκε πριν από λίγες μέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η διάκριση μεταξύ καλών και κακών προϊόντων ξεκινάει συνήθως από πάνω.