ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
EXPLAINED

Τι έγινε κατά την πρώτη μέρα της δίκης για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη των δύο αδελφών που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Η σημερινή ημερομηνία ήταν από καιρό σημειωμένη στα δικαστικά ρεπορτάζ, καθώς τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η δίκη των κατηγορούμενων αδερφών θα εκκινούσε.

Έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο βρέθηκαν συγγενείς του δημοσιογράφου αλλά και φίλοι, οι οποίοι τόνισαν σε ιδιαίτερα συγκινητικό και φορτισμένο κλίμα ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί. Η δίκη ωστόσο ουσιαστικά δεν ξεκίνησε ποτέ.

Γιατί διεκόπη η δίκη και ποια η σχέση με την υπόθεση Λύτρα

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Τα δύο αδέλφια, 41 και 49 ετών, μετήχθησαν λίγο νωρίτερα στα δικαστήρια αντιμέτωπα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, πράξη η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ήταν προϊόν «συμβολαίου θανάτου» με άγνωστους μέχρι σήμερα, εκείνους που παρήγγειλαν την εκτέλεση του δημοσιογράφου, αλλά και όσους άλλους συμμετείχαν στην υλοποίηση του φονικού σχεδίου.

Η έρευνα για το κρίσιμο σκέλος της υπόθεσης συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να υπάρχουν προς αξιοποίηση σημαντικά ευρήματα. Η δίκη διεκόπη για τις 5 Ιουλίου έπειτα από αίτημα του συνηγόρου από την πλευρά της οικογένειας του θύματος.

Το δικαστήριο, μετά την κλήρωση των τεσσάρων ενόρκων και δύο αναπληρωματικών, λόγω της αναμενόμενης διάρκειας της δίκης, δέχθηκε αίτημα αναβολής από τον δικηγόρο της χήρας και του γιου του θύματος.

Ο συνήγορος επικαλέστηκε κώλυμα στην ενημέρωσή του επί στοιχείων της υπόθεσης εξαιτίας των εξελίξεων με τον μέχρι πρότινος δικηγόρο των οικείων του Γιώργου Καραϊβάζ, Απόστολο Λύτρα. Όπως ανέφερε ο αιτών την αναβολή, «τα αποδεικτικά στοιχεία που θα εισφέρουμε θα αλλάξουν την πορεία της υπόθεσης».

Η εισαγγελέας τάχθηκε κατά της αναστολής της δίκης, προτείνοντας να δοθεί ολιγοήμερη διακοπή, ενώ μαζί με την εισαγγελική πρόταση τάχθηκε και η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων, δηλώνοντας πως τα δύο αδέλφια που φέρονται να εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο δηλώνουν αθώα και επιθυμούν την εξέλιξη της δίκης.

Η υπεράσπιση των κατηγορούμενων αδερφών έκανε επίσης λόγο για τα χθεσινά δημοσιεύματα σχετικά με τα εμβάσματα που βρέθηκαν σε λογαριασμό τους, αναφέροντας πώς δεν υπάρχουν πουθενά.

Τελικά, το δικαστήριο έχοντας κριτήριο, κυρίως, τον χρόνο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, που συμπληρώνουν 18μηνο τον Οκτώβριο, αποφάσισε τη διακοπή της δίκης.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την υπόθεση

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία ισχυριζόμενοι πως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη δολοφονία του δημοσιογράφου, θέση που διατύπωσαν αμέσως μετά τη σύλληψη τους δύο χρόνια μετά τις θανατηφόρες σφαίρες που δέχθηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ. Ο μικρότερος σε ηλικία φαίνεται να αρνείται εντελώς την παρουσία του στον Άλιμο την επίμαχη ημέρα, ο ενώ ο αδελφός του φέρεται να ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους.

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για τη δολοφονία τον Μάιο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι η δίκη πρέπει να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς καθώς το φθινόπωρο συμπληρώνεται για τα δύο αδέλφια το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.

Σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας, οι εκτελεστές του δημοσιογράφου, χρησιμοποίησαν για την υλοποίηση του σχεδίου τους ένα σκούτερ και ένα βανάκι, μελέτησαν καλά την περιοχή και τον τρόπο διαφυγής τους μετά την πράξη, ενώ φαίνεται να είχαν μελετήσει καλά τις κινήσεις του θύματος, τις ώρες αναχώρησης για την εργασία του σε τηλεοπτικό σταθμό και τις ώρες επιστροφής του στο σπίτι.

Στη δίκη παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας η οικογένεια του δημοσιογράφου, η οποία από την αρχή δήλωσε παράσταση για το έγκλημα. Πλέον, αναμένουμε να δούμε αν η δίκη θα συνεχιστεί όπως προβλέπεται.