AP Photo/Becky Bohrer
EXPLAINED

Τι είναι η «ευλογιά της Αλάσκας» και γιατί προκαλεί ανησυχία

Οι υγειονομικές αρχές της Αλάσκας γνωρίζουν για επτά άτομα που έχουν μολυνθεί, με το τελευταίο κρούσμα να χάνει τη ζωή του.

Εδώ και εννέα περίπου χρόνια, οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Αλάσκας γνωρίζουν ότι ένας ασυνήθιστος ιός προκαλεί σπάνιες, σχετικά ήπιες ασθένειες στην περιοχή του Φέρμπανκς. Πρόσφατα, όμως, ένα νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή της πολιτείας -αυτό που οδήγησε στο θάνατο ενός άντρα- έφερε ξανά στην επικαιρότητα τον ιό Alaskapox ή αλλιώς, την «ευλογιά της Αλάσκας».

Ο Alaskapox ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2015 και ανήκει στο γένος orthopoxvirus, που περιλαμβάνει και πιο γνωστούς ιούς, όπως η ευλογιά και ο mpox (ευλογιά των πιθήκων), που συχνά μολύνουν θηλαστικά και προκαλούν δερματικές βλάβες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν ιό του «παλαιού κόσμου», που συνήθως εντοπίζεται σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη. Πάντως, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει στην Αλάσκα εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Τα συμπτώματα

Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται τα εξανθήματα, οι πρησμένοι λεμφαδένες και το άλγος και αρθρώσεις ή μύες των ασθενών. Μέχρι πρόσφατα, οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με τον ιό δε χρειάστηκαν εξειδικευμένη θεραπεία καθώς, σύμφωνα με τους υγειονομικούς, είχαν όλοι υγιές ανοσοποιητικό.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, έρχονται στο φως περισσότερα κρούσματα μολύνσεων από τον Alaskapox αν και αυτό δε σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει πιο διαδεδομένος μεταξύ του πληθυσμού των μικρών θηλαστικών στην αμερικανική πολιτεία τα τελευταία χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, πως επισημαίνει το CNN, συγκριτικά με παλαιότερα είναι μεγαλύτερη η ευαισθητοποίηση των γιατρών και των πολιτών. Οι πιθανότητες να υπήρχαν κρούσματα και πριν το 2015, τα οποία όμως πέρασαν απαρατήρητα λόγω των ήπιων συμπτωμάτων και δεν διαγνώστηκαν, είναι πολλές.

Τι συνέβη στο τελευταίο κρούσμα

Οι υγειονομικές αρχές της Αλάσκας γνωρίζουν για επτά άτομα που έχουν μολυνθεί από τον Alaskapox από τότε που ανακαλύφθηκε ο ιός, αλλά το τελευταίο κρούσμα αποτελεί την πρώτη φορά που είναι γνωστό ότι κάποιος πέθανε από αυτόν.

Ο ηλικιωμένος άντρας, ο οποίος ζούσε στη χερσόνησο Κενάι, υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο και είχε κατεσταλμένο ανοσοποιητικό λόγω των φαρμάκων. Τον Σεπτέμβριο παρατήρησε μια κόκκινη πληγή κάτω από τη δεξιά μασχάλη και στη συνέχεια, λόγω κόπωσης και πόνου στο συγκεκριμένο σημείο, βρέθηκε στο νοσοκομείο.

Τελικά, ο άντρας εισήχθη στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο και πέθανε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ένα δελτίο της περασμένης εβδομάδας από τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας της Αλάσκας. Όπως έγινε γνωστό, τον είχε γρατζουνίσει μια αδέσποτη γάτα που κυνηγούσε μικρά ζώα και μία από τις γρατζουνιές ήταν στην περιοχή της μασχάλης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Άγνωστο το πώς μεταδίδεται

Για την ώρα, είναι άγνωστο το πώς μεταδίδεται ιός (αυτός είναι ο λόγος που προκαλεί ανησυχία), αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να είναι ζωονοτικός, δηλαδή μπορεί να μεταπηδήσει από τα ζώα στον άνθρωπο. Το ενημερωτικό δελτίο ανέφερε ότι έρευνες βρήκαν ενδείξεις τρέχουσας ή προηγούμενης μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς της Αλάσκας σε πολλά είδη μικρών θηλαστικών στην περιοχή Φέρμπανκς και σε τουλάχιστον ένα κατοικίδιο ζώο.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα κρούσματα μετάδοσης του ιού από ανθρώπους, αλλά συνέστησαν σε άτομα με δερματικές βλάβες που πιθανώς προκλήθηκαν από την ευλογιά της Αλάσκας, να καλύψουν με επίδεσμο το συγκεκριμένο σημείο του δέρματός τους.

Μία ακόμη οδηγία, από αυτές που ήδη γνωρίζετε λόγω της γνωστής πανδημίας, είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή χρήσης ρούχων που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με δερματικές βλάβες και το πλύσιμο των ρούχων και των σεντονιών χωριστά από άλλα είδη οικιακής χρήσης.