AP Photo/Andrew Medichini
EXPLAINED

Τι είναι η υποξία αζώτου που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε θανατοποινίτη

Ο Kenneth Smith, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της συζύγου ενός πάστορα το 1988, έγινε ο πρώτος που πέθανε με αυτόν τον τρόπο.

Ο θανατοποινίτης Kenneth Smith εκτελέστηκε το βράδυ της Πέμπτης (25/01) στη φυλακή William C. Holman της Αλαμπάμα, με υποξία αζώτου, μια αμφιλεγόμενη και μη δοκιμασμένη μέθοδο που έχει προκαλέσει πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Smith, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της συζύγου ενός πάστορα το 1988, έγινε ο πρώτος που πέθανε με αυτόν τον τρόπο.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Smith είχε επιβιώσει από θανατηφόρα ένεση και στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία -εφόσον η ένεση δεν έκανε τη «δουλειά»- να γίνει η χρήση του αζώτου. Η πολιτεία της Αλαμπάμα, μαζί με αυτές των Οκλαχόμα και του Μισισιπή, επιτρέπουν τη συγκεκριμένη μέθοδο ως εναλλακτική λύση καθώς τα τελευταία χρόνια, οι θανατηφόρες ενέσεις δεν είναι τόσο αποτελεσματικές.

Οι ειδικοί, πάντως, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η τοξικότητα του αζώτου μπορεί να προκαλέσει άσκοπη ταλαιπωρία, ενώ ταυτόχρονα απειλεί την υγεία των άλλων ατόμων που βρίσκονται στο δωμάτιο. .

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την εκτέλεση, ο επίτροπος του Τμήματος Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της Αλαμπάμα, John Q. Hamm, δήλωσε ότι η εκτέλεση άρχισε στις 19:53 και ο Sitth ανακηρύχθηκε νεκρός στις 20:25 και πως «τίποτα δεν ήταν ασυνήθιστο» στην εκτέλεση. Τα τελευταία λόγια του θανατοποινίτη, ήταν τα εξής: «Απόψε η Αλαμπάμα έκανε την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα πίσω. Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε. Σας αγαπώ όλους».

Τι είναι η υποξία αζώτου;

Η υποξία αζώτου είναι μια διαδικασία κατά την οποία εισπνέεται καθαρό αέριο άζωτο ή αέριο άζωτο σε συγκεντρώσεις αρκετά υψηλές ώστε να είναι θανατηφόρες, σε σημείο που προκαλεί ασφυξία. Πρόκειται για μια σχετικά νέα εναλλακτική λύση, σε σχέση με τις πιο συνηθισμένες μορφές θανατικής ποινής, όπως η ένεση και η ηλεκτροπληξία, οι οποίες είναι οι δύο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συχνότερα στις ΗΠΑ.

Τι γνωρίζουμε για την εισπνοή αερίου αζώτου;

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Smith θα δεθεί σε φορείο και θα αναγκαστεί να αναπνέει άζωτο μέσω μάσκας αερίου έως ότου ο οργανισμός του εξαντλήσει εντελώς το οξυγόνο και καταρρεύσει.

Το άζωτο υπάρχει οργανικά στην ατμόσφαιρα και στην πραγματικότητα συνθέτει περίπου το 75% του αέρα που αναπνέουν καθημερινά οι άνθρωποι και τα ζώα. Αλλά το άχρωμο και άοσμο αέριο είναι ασφαλές για εισπνοή μόνο όταν αναμιγνύεται με την κατάλληλη συγκέντρωση οξυγόνου. Διαφορετικά, η εισπνοή του είναι τοξική. Για την ιστορία, οι κτηνίατροι δεν χρησιμοποιούν την ασφυξία αζώτου για την ευθανασία ζώων λόγω των οδυνηρών επιπτώσεών της. Ο πνευματικός καθοδηγητής του Smith, πάντως, περιέγραψε την εκτέλεση ως το χειρότερο πράγμα που είχε δει ποτέ του.

 

Τι είχε προηγηθεί της εκτέλεσης του Kenneth Smith

Η αναπνοή αζώτου μέσω μάσκας θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει την απώλεια των αισθήσεων ενός ατόμου πριν η στέρηση οξυγόνου οδηγήσει στο θάνατο και αξιωματούχοι της Αλαμπάμα, επέμειναν ότι πιθανότατα έτσι θα γίνει η προγραμματισμένη εκτέλεση.

Η νομική ομάδα του Smith, όμως, προσπάθησε να σταματήσουν τα σχέδια εκτέλεσης με ασφαλιστικά μέτρα (απορρίφθηκαν) και κατηγόρησε την πολιτεία ότι τον χρησιμοποιεί ως «πειραματόζωο». Επίσης, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε την Αλαμπάμα να σταματήσει την εκτέλεση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «κανένα επιστημονικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου δεν θα προκαλέσει σοβαρό πόνο».

Μια ομάδα συμβούλων του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες για την εκτέλεση πριν από αρκετές εβδομάδες, λέγοντας ότι «η υποξία αζώτου θα έχει ως αποτέλεσμα έναν επώδυνο και ταπεινωτικό θάνατο».