© Anna Moneymaker/Getty Images
EXPLAINED

Τι είναι οι ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική και γιατί είναι κρίσιμες

Πρόκειται για τις εκλογές που καθορίζουν το σύνολο των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και έδρες της Γερουσίας. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί ψηφίζουν εκείνους που νομοθετούν.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, είναι το τελικό crash test για το 2022 και τα «σπασμένα» που προκάλεσε η ολομέτωπη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία: τόσο οι εκλογές στη Γαλλία, όσο και στην Αγγλία απέδειξαν ότι το τελευταίο κομμάτι στο ντόμινο των επιπτώσεων από τον πόλεμο μετά τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, είναι η αναβίωση του συντηρητισμού, πράγμα το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στην Αμερική.

Αυτή τη στιγμή, οι Δημοκρατικοί έχουν την (οριακή) πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, αλλά τα προγνωστικά δείχνουν ότι από το καλοκαίρι ο Joe Biden έχασε τη δημοτικότητά του και τώρα, στις ενδιάμεσες εκλογές σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, η αλλαγή αυτή θα φανεί στα νούμερα, δίνοντας την πλειοψηφία στους Ρεπουμπλικάνους και το πράσινο φως για την επιστροφή Donald Trump στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Το κλίμα που συντονίζει την εκλογική αναμέτρηση είναι η πόλωση, ο φόβος και το αίτημα για σκληρότερες πολιτικές.

«Εδώ και καιρό, βλέπουμε ότι στην Αμερική εκτυλίσσεται ένας ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος χαμηλής έντασης», δήλωσε στο ραδιόφωνο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των Reuters/Ipsos, τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς είναι το κόστος ζωής (ελέω πληθωρισμού), το μεταναστευτικό και η εγκληματικότητα – ειδικά το τελευταίο βρίσκεται στον πυρήνα της ατζέντας των Συντηρητικών: το αίτημα είναι να καταργηθεί παντού η μεταρρύθμιση του 2020 με την οποία απελευθερώνονται υπόδικοι με την καταβολή εγγύησης.

Το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου είναι κρίσιμο για τέτοιου είδους οριζόντιες νομικές ρυθμίσεις (και όχι μόνο), στρώνοντας το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Γιατί είναι κρίσιμες οι ενδιάμεσες εκλογές

Πρόκειται για τις εκλογές που καθορίζουν το σύνολο των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και το ⅓ της Γερουσίας (35 έδρες). Εκτελούνται κάθε δύο χρόνια και εφόσον την τρέχουσα χρονική στιγμή εκτελούνται στο μέσο της θητείας του Joe Biden, αποκαλούνται ενδιάμεσες. Το σημαντικό είναι ότι ρυθμίζοντας αυτά τα δύο σώματα του Κογκρέσο, οι ενδιάμεσες εκλογές διαμορφώνουν τη νομοθετική εξουσία της Αμερικής: η Βουλή των Αντιπροσώπων καταθέτει τους νόμους προς ψήφιση και η Γερουσία καλείται να τους εγκρίνει ή να τους απορρίψει.

Έτσι, ακόμη κι αν οι αρχηγοί Joe Biden και Donald Trump δεν πρόκειται να αναμετρηθούν στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα θα καθορίσει τη θέση τους στον πολιτικό στίβο για τα επόμενα χρόνια: από τη μία ο Biden προειδοποιεί ότι οι εκλογές «θα ανοίξουν τον δρόμο προς το χάος» και ο Trump ετοιμάζει την επιστροφή του, ενώ εκκρεμούν εις βάρος του σωρεία υποθέσεων.

Τα προάστια πόλεων όπως η Πενσιλβάνια, η Καλιφόρνια, το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κρισιμότητα από τον χάρτη, με το δεδομένο ότι είναι κομβικές για να στραφεί η παλάντζα προς τον συντηρητικό άξονα. Σε περίπτωση που αυτό γίνει πράξη, τα επόμενα χρόνια μέχρι τις εκλογές του 2024 προμηνύονται ιδιαίτερα κρίσιμα και επίφοβα για τις χρόνιες παθογένειες που αντιμετωπίζει η Αμερική, όπως το δικαίωμα οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, η κλιματική αλλαγή κ.ά.

Πολύ φοβόμαστε ότι κατάπτυστη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση Roe εναντίον Wade, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, θα μοιάζει με ψεγάδι.