ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι είναι τα Βody Κits και πώς επηρεάζουν την εμπειρία οδήγησης

Αναρωτιέσαι αν πρέπει να βάλεις body kits στο αγαπημένο σου αμάξι;

Φανταζόμαστε πως το αυτοκίνητο είναι το κύριο μεταφορικό σου μέσο και αυτό που σε μεταφέρει καθημερινά σε όλα τα μέρη που μπορεί να χρειαστεί να πας.

Με δεδομένη την πολύ συχνή χρήση του, λοιπόν, σίγουρα θα σε ενδιέφερε να εξασφαλίσεις μια καλύτερη εμπειρία οδήγησης!

Πώς θα πετύχεις κάτι τέτοιο; Μα φυσικά, με τη λύση των διαφόρων ειδών body kits αυτοκινήτου που μπορείς να προσθέσεις ώστε να αλλάξεις το επίπεδο της οδήγησης από κάθε άποψη.

Τι είναι, όμως, τα Body Kits;

Πρόκειται για εξαρτήματα αυτοκινήτου που τοποθετούνται στο εξωτερικό του με σκοπό την αλλαγή της εξωτερικής του εμφάνισης, την προστασία αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεών του στην άσφαλτο (π.χ. μεγαλύτερη σταθερότητα, καλύτερη ισορροπία κ.λπ.).

Και κάπου εδώ θα θέλεις να μάθεις τι είδη Body Kits υπάρχουν.

Φύγαμε να δούμε μαζί τους πιο διαδεδομένους τύπους κιτ αμαξώματος που μπορείς να προσθέσεις στο αμάξι σου!

1. Σπόιλερ και αεροτομές

Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη κιτ αμαξώματος που μπορείς να βάλεις στο αυτοκίνητό σου είναι τα σπόιλερ και η αεροτομή.

Αυτά είναι συνήθως πλαστικά ή μεταλλικά εξαρτήματα, τα οποία μπαίνουν σε διάφορα σημεία του αμαξιού, όπως πάνω στο πορτ-μπαγκάζ, στον μπροστινό ή τον πίσω προφυλακτήρα, στην οροφή, στα πλαϊνά τμήματα του αμαξώματος κ.ά, και τα οποία το κάνουν να μοιάζει αγωνιστικό.

Πέραν της εμφάνισης, που αναμφίβολα αλλάζει σημαντικά, μια τέτοια προσθήκη θα ρυθμίσει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου σου (ανακατευθύνοντας τις ροές αέρα που το χτυπούν), προσφέροντάς του καλύτερη επαφή με το οδόστρωμα (πρόσφυση).

Το γεγονός αυτό δίνει πολύ καλύτερα κρατήματα, κάνει πολύ πιο αποτελεσματικό το φρενάρισμα και γενικά κάνει την οδήγηση πολύ πιο σταθερή (ειδικά σε υψηλές ταχύτητες) και ασφαλή.

2. Προφυλακτήρας

Άλλο ένα ιδιαίτερα γνωστό είδος κιτ αμαξώματος είναι ο προφυλακτήρας.

Πρόκειται για ένα εξάρτημα το οποίο μπαίνει είτε στο μπροστινό είτε στο οπίσθιο τμήμα του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα, χαμηλά προς το τέλος του αμαξώματος.

Μία προφανής χρήση του προφυλακτήρα είναι η αισθητική βελτίωση του οχήματος, καθώς το αναβαθμίζει και του δίνει μια πιο αγωνιστική εμφάνιση.

Όμως, δεν είναι αυτός ο μοναδικός σκοπός του. Ακόμα πιο σημαντικό από τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης είναι το γεγονός ότι η προσθήκη ενός προφυλακτήρα θα ενισχύσει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου σου, μειώνοντας την αντίσταση που ασκεί ο αέρας.

Τέλος, οι προφυλακτήρες επιπλέον μειώνουν ή ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να υπάρξει ζημιά στο αμάξωμα σε περίπτωση σύγκρουσης, κυρίως σε χαμηλές ταχύτητες, φροντίζοντας για την προστασία του οχήματος.

3.Μάσκα αυτοκινήτου

Το επόμενο κιτ αμαξώματος που μπορείς να προσθέσεις στον τετράτροχο φίλο σου είναι μια μάσκα.

Η μάσκα μπαίνει στο μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα, στην περιοχή που βρίσκεται το σήμα της κατασκευάστριας εταιρείας.

Αυτό το εξάρτημα, πρώτα απ’ όλα, θα δώσει μια σπορ εμφάνιση στο αμάξι σου, κάνοντάς το να μοιάζει με τα εντυπωσιακά αγωνιστικά αυτοκίνητα που χαζεύεις συνήθως στις σχετικές ταινίες.

Πέρα από αυτό, η μάσκα εξυπηρετεί και έναν άλλο, πολύ πιο πρακτικό σκοπό: προστατεύει το αμάξι σου από τυχόν ανεπιθύμητες «συναντήσεις» με ό,τι βρίσκεται ξεχασμένο στο οδόστρωμα, όπως πετραδάκια, συσκευασίες και άλλα μικροαντικείμενα.

Αν, λοιπόν, θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (και όχι μόνο), δεν έχεις παρά να εξοπλίσεις το αυτοκίνητό σου με μια μάσκα, η οποία θα το διατηρήσει ασφαλές από οποιονδήποτε «εχθρό» που καραδοκεί στην άσφαλτο.

4. Σκαλοπάτια αυτοκινήτου

Είσαι λάτρης της πιο «δύσκολης» οδήγησης; Βγαίνεις συχνά εκτός δρόμου και κάνεις διαδρομές σε τραχύ ή ανώμαλο έδαφος;

Αν το κάνεις, τότε τα σκαλοπάτια αυτοκινήτου αποτελούν μια σχεδόν must-have επιλογή. Τα σκαλοπάτια είναι ουσιαστικά μπάρες που τοποθετούνται στα πλαϊνά τμήματα του αμαξιού, με σκοπό να προστατεύουν το αμάξωμα, ειδικά κατά την οδήγηση ανάμεσα σε βράχια. Εξάλλου, η επίσημη ονομασία τους είναι rock sliders.

Αυτές οι μπάρες θα σου δώσουν τη δυνατότητα για πιο απελευθερωμένη οδήγηση, καθώς θα πάψεις να ανησυχείς μήπως κάνεις κάποια ζημιά στο αυτοκίνητο κατά τις εκτός δρόμου περιπέτειές σου.

Εκτός αυτού, τα σκαλοπάτια προσφέρουν και κάτι άλλο πιο προφανές. Λειτουργούν όντως ως… σκαλοπάτια, πάνω στα οποία μπορείς να πατήσεις για να διευκολύνεις τη δική σου είσοδο, αλλά και των συνεπιβατών, στο αμάξι σου, οπότε κερδίζουν πόντους και λόγω της καθημερινής πρακτικότητάς τους.

5. Φανάρια

Κλείνοντας τη λίστα μας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε ένα εξάρτημα του οποίου η αντικατάσταση δεν θα παίξει τον σημαντικό, πρακτικό ρόλο των υπόλοιπων εξαρτημάτων, αλλά σίγουρα θα βελτιώσει εμφανισιακά το αμάξι σου.

Μιλάμε φυσικά για τα φανάρια αυτοκινήτου. Θα ήθελες να έχεις προσθέσει αεροτομή, προφυλακτήρες, μάσκα, σκαλοπάτια (ή και οτιδήποτε άλλο), έχοντας ουσιαστικά μεταμορφώσει το αμάξι σου, αλλά να έχεις… ξεμείνει με τα στάνταρ, βαρετά, εργοστασιακά φανάρια;

Φυσικά και όχι, σωστά; Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν έχεις παρά να διαλέξεις και να προσθέσεις τα φανάρια της επιθυμίας σου ώστε να δώσεις μια πιο σπορ όψη στο αυτοκίνητό σου και να ολοκληρώσεις τη συνολική αισθητική του αναβάθμιση.

Αυτά, λοιπόν, είναι κάποια από τα πλέον διαδεδομένα και χρήσιμα Body Kits που μπορείς να προσθέσεις για να αναβαθμίσεις την εμπειρία οδήγησής σου.

Και μην ξεχνάς πως αν θέλεις να είσαι συνολικά εντάξει απέναντι στο μεταφορικό σου μέσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείς τακτικά προϊόντα φροντίδας του αυτοκινήτου σου!