Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC
BUZZ

Τι είναι τελικά ο περίεργος ήχος που ακούγεται στη Θεσσαλονίκη

Από πού προέρχεται τελικά ο ήχος που έχει αναστατώσει μια ολόκληρη πόλη και πότε προβλέπεται να σταματήσει;

Εδώ και ενάμιση μήνα, αρκετοί κάτοικοι των Μετεώρων Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη διαμαρτύρονταν για έναν ανεξήγητο ήχο που ακουγόταν μόνο τις βραδινές ώρες και δεν τους άφηνε να κοιμηθούν με ησυχία. Το φαινόμενο, ωστόσο, εντάθηκε τις τελευταίες μέρες και το θέμα απέκτησε πανελλαδικές διαστάσεις, με αρκετά τηλεοπτικά συνεργεία να φτάνουν στην περιοχή και να προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τον περίεργο ήχο που κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει από πού προερχόταν.

Οι εκτιμήσεις έδιναν και έπαιρναν. Μήπως προέρχεται από κάποιον υπόγειο αγωγό νερού; Μήπως πρόκειται για κάποιο γεωλογικό φαινόμενο; Μήπως, άραγε, έφτασε η μέρα της Αποκάλυψης; Κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει με σαφήνεια, αν και το τρίτο ενδεχόμενο είχε, μάλλον, αποκλειστεί από την πρώτη στιγμή. Η λύση στο μυστήριο, όμως, δόθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης και η εξήγηση γι’ αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Από που προέρχεται ο περίεργος ήχος στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν παρατεταμένο γδούπο που είναι λες και έρχεται από τα έγκατα της γης. Πολλά τηλεοπτικά συνεργεία ακολούθησαν τους ντόπιους που έβγαιναν τα βράδια με τους φακούς στους δρόμους για να καταλάβουν από πού προέρχεται η βοή, ενώ έβαλαν ακόμη και τα μικρόφωνά τους πάνω στα φρεάτια για να ακούσουν τον ήχο με ευκρίνεια.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της έρευνας για την προέλευση του ήχου, κλιμάκιο της Εταιρίας Ύδρευσης και Άρδευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) έφτασε στην περιοχή και εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα. Ύστερα από αρκετές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη Δεξαμενή της Πολίχνης, παρατηρήθηκε ότι τελικά προέρχονταν από κάποιο πρόβλημα μηχανισμού στους υπόγειους αγωγούς υδάτων, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή των Μετεώρων Θεσσαλονίκης.

«Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στη δεξαμενή ή θέμα παλαιότητας. Η έρευνα έδειξε ότι κάποιος μηχανισμός που δεν έκανε θόρυβο στην Πολίχνη, συντονιζόταν και ο ήχος μεταφερόταν μέχρι τα Μετέωρα, σε απόσταση δηλαδή δύο χιλιομέτρων. Κλείσαμε ουσιαστικά κάποιους μηχανισμούς και μειώθηκε η πίεση του νερού στην περιοχή» αποκάλυψαν πηγές της ΕΥΑΘ στο ThessToday.gr.

Πότε πρόκειται να σταματήσει

Όπως εξηγούν οι μηχανικοί της ΕΥΑΘ, το φαινόμενο πρόκειται να παρατηρηθεί και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να εξεταστεί εάν και κατά πόσο ο ήχος θα εξακολουθήσει να ακούγεται ή όχι. Οι κάτοικοι, ωστόσο, της περιοχής διαμαρτύρονται πως δεν έχουν λάβει κάποια επίσημη απάντηση τόσο από την ΕΥΑΘ όσο και από τον δήμο της πόλης σχετικά με το πότε πρόκειται να σταματήσει ο ήχος και να κοιμηθούν ξανά ήρεμα.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια επί του θέματος. «Θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταλήξουμε 100% στο συμπέρασμα αυτό. Δεν θα προχωρήσουμε σε εκσκαφή ή αλλαγή μηχανήματος καθώς είναι πρόβλημα συντονισμού. Θέλουμε να κοιμηθούν οι άνθρωποι και συνεχίζουμε την ίδια έρευνα μέχρι να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα».